Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022
22.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι είναι τo κίνημα «slow food» με σήμα το σαλιγκάρι.

ΑρχικήΟικιακάΤι είναι τo κίνημα «slow food» με σήμα το σαλιγκάρι.
spot_img

cibum team

Όταν πρωτοείδαμε την πινακίδα «slow food» πριν από πολλά χρόνια σε ένα ταβερνο-καφενείο σε ορεινό χωριό της Ικαρίας, ως το αντίπαλο δέος των fast food και ενδεικτικό της νοοτροπίας και στάσης ζωής των Ικαριωτών,  δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι υπάρχει ή θα υπάρξει ολόκληρο κίνημα με ζητούμενο την επανατοποθέτηση και επανεξέταση της γαστρονομίας και της διατροφής.

Η Slow Food ξεκίνησε από το Τορίνο το 1986 και μετά από λίγα χρόνια έγινε διεθνής. Στόχος της είναι να προστατευτούν οι τοπικές διατροφικές παραδόσεις και οι τοπικοί πολιτισμοί σε όλο τον κόσμο, απέναντι στη βιομηχανοποίηση της γεωργίας και την πολιτιστική ομογενοποίηση που προσπαθεί να επιβάλει η οικονομική παγκοσμιοποίηση.
Το slow food είναι ένα κίνημα οικο-γαστρονομίας, το οποίο με τις δράσεις του, ενθαρρύνει την υιοθέτηση διαφορετικής φιλοσοφίας στις διατροφικές συνήθειες. Η Wall Street Journal χαρακτήρισε το κίνημα, Greenpeace της διατροφής. Ο βασικός στόχος είναι η εμπέδωση του δικαιώματος όλων μας σε καλό, καθαρό και «δίκαιο» φαγητό. Το σήμα κατατεθέν τους είναι ένα σαλιγκάρι, θέλοντας να αναδείξει την φιλοσοφία των αργών ρυθμών έτσι ώστε να αντιλαμβανόμαστε καλύτερα τις διατροφικές και όχι μόνο αξίες σε αντιδιαστολή με τις πρακτικές των fast food, και προωθεί την προσέγγιση στη γαστρονομική παράδοση των λαών και το σεβασμό στο περιβάλλον με την κατανάλωση εποχικών και φρέσκων πρώτων υλών.
Το κίνημα Slow Food έχει 1.000.000 Υποστηρικτές, 100.000 μέλη σε 160 χώρες, 4930 προϊόντα Γευσιγνωσίας, 2.400 Κοινότητες τροφίμων, 3.110 Κήπους στην Αφρική. Προωθεί  διατροφικά είδη, με εξαιρετική γαστρονομική αξία, όπως σπάνια τοπικά προϊόντα και κρασιά που παράγονται με παραδοσιακούς τρόπους και σπάνια είδη πανίδας, όπως φυλές βοοειδών και μαύρους χοίρους, που εκτρέφονται από κτηνοτρόφους, που προσπαθούν να διασώσουν την  βιοποικιλότητας. Παράλληλα η Slow Food καταγράφει τα απειλούμενα με εξαφάνιση είδη φυτών και ζώων και τα εντάσσει στη λεγόμενη Κιβωτό της Γεύσης. Υποστηρίζει τις παραδοσιακές καλλιεργητικές μεθόδους, προσπαθεί να σώσει ονομαστά προϊόντα διατροφής και τους τόπους προέλευσής τους. Απονέμει το Βραβείο για την Υπεράσπιση της Βιοποικιλότητας σε άτομα ή ομάδες για την παραδειγματική εργασία τους για την προστασία της βιοποικιλότητας. Η slow food ενισχύει οικονομικά πρωτοβουλίες για την προστασία της βιοποικιλότητας μέσα από ένα ίδρυμα που έχει δημιουργήσει σε συνεργασία με την Περιφέρεια της Τοσκάνης της Ιταλίας ενώ o πρόεδρος της οργάνωσης Κάρλο Πετρίνι, έχει προτείνει η λέξη «καταναλωτής» να αντικατασταθεί από τη λέξη «συμπαραγωγός». Η slow food μεταξύ άλλων έχει ιδρύσει και το Πανεπιστήμιο Γαστρονομικών Επιστημών στο Pollenzo της Ιταλίας.
Την ιστοσελίδα του κινήματος θα την βρείτε ΕΔΩ.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
spot_img

Must read

Τυρί: 6 συμβουλές για να ΜΗΝ χαλάσει πριν την ώρα του – Μπορούμε να το καταναλώσουμε εάν έχει πιάσει μούχλα;

Το τυρί είναι αρκετά ιδιαίτερο όσον αφορά την αποθήκευσή του και απαιτεί ειδική μεταχείριση - Τι πρέπει να κάνετε και τι όχι για να το διατηρήσετε όσο το δυνατό περισσότερο

Προβληματισμός με την απόφαση του FDA για τις «φθαλικές ενώσεις» στις συσκευασίες

Η πρόσφατη δήλωση του FDA ότι δεν πρόκειται να επιβάλει πλήρη απαγόρευση στις φθαλικές ενώσεις που βρίσκονται συνήθως σε συσκευασίες γρήγορου φαγητού, εξόργισε επιστήμονες και περιβαλλοντικές ομάδες που πιέζουν για την απομάκρυνσή τους.

Salmonella: Το… “μπέρδεμα” με την επικινδυνότητα ή μη, των διάφορων ορότυπων σαλμονέλας, λύνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για να λύσει το θέμα σχετικά με το εάν είναι ασφαλή τα προϊόντα νωπού κρέατος πουλερικών που έχουν εντοπιστεί με άλλους τύπους σαλμονέλας, εκτός από S. enteriditis και S. typhimurium, τα μόνα που έχουν χαρακτηριστεί από την ΕΕ επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα