Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
17 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι 3 πιο συχνές ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτές

ΑρχικήΟικιακάΟι 3 πιο συχνές ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτές
spot_img

Σύμφωνα με ειδικούς, οι ανεπάρκειες σε μαγνήσιο, βιταμίνη D και βιταμίνη Κ είναι από τις πιο κοινές ελλείψεις του οργανισμού σήμερα.

Tο να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για τον οργανισμό μας με το να τρεφόμαστε σωστά, να αθλούμαστε και να ελέγχουμε το στρες μας αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα μεγάλο μέρος της καλής μας διαβίωσης.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που δεν υπόκεινται 100% στον έλεγχό μας, όπως για παράδειγμα το να λείπουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα που απαιτούνται για τη βέλτιστη υποστήριξη του νου και του σώματος από τον οργανισμό.

Αλλά σύμφωνα με τον Will Cole, κορυφαίος ειδικός στη λειτουργική ιατρική και την ιστοσελίδα tempp.co, ορισμένες κοινές διατροφικές ελλείψεις χρειάζονται προσοχή. Τέτοια παραδείγματα αποτελούν το μαγνήσιο, η βιταμίνη D και η βιταμίνη Κ.

Σύμφωνα με τον Cole, πλέον η εκτεταμένη κατανάλωση και καλλιέργεια έχει οδηγήσει το έδαφος να χάνει πολλά από τα θρεπτικά συστατικά του, οδηγώντας σε τρόφιμα με λιγότερες βιταμίνες. Αυτό σημαίνει πως, ενώ οι επιλογές των τροφίμων καθορίζουν πόσο υγιεινή είναι η διατροφή, δεν είναι πάντα σίγουρο ότι θα περιέχουν τις ποσότητες που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Για να μπορούμε, όμως, να δράσουμε ανάλογα, πρέπει να γνωρίζουμε όσο περισσότερα γίνεται για τις πιο κοινές και επικίνδυνες ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών.

Έλλειψη σε μαγνήσιο

Σύμφωνα με τον Cole, το μαγνήσιο είναι το τέταρτο πιο άφθονο μέταλλο στο σώμα σας και εμπλέκεται σε περισσότερες από 300 βιοχημικές αντιδράσεις και επηρεάζει ακόμα και τον ύπνο. Άλλα οφέλη του μαγνησίου περιλαμβάνουν τη δυνατότητά του να βοηθά με το άγχος, να μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια και να ενισχύει τα υγιή επίπεδα οιστρογόνων. Ο καθένας μας χρειάζεται να λαμβάνει τουλάχιστον 350 ml μαγνησίου την ημέρα, αν και αυτό μπορεί να διαφέρει ελαφρώς από άνθρωπο σε άνθρωπο. Τροφές που αυξάνουν την ποσότητα μαγνησίου στον οργανισμό είναι οι ξηροί καρποί και σπόροι (σπόροι κολοκύθας, σπόροι chia, κάσιους), το σπανάκι και τα μαύρα φασόλια.

Ανεπάρκεια σε βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι μια από τις πιο κοινές ελλείψεις θρεπτικών συστατικών, σύμφωνα με τον Cole. Μελέτες έχουν υπολογίσει ότι περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως έχουν ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως εξασθενημένα οστά, μειωμένη ανοσία και κατάθλιψη.

Ο Cole πρότεινε ότι ένα άτομο πρέπει να λαμβάνει τουλάχιστον μεταξύ 2.000 και 6.000 IU βιταμίνης D την ημέρα, ωστόσο, η λήψη αυτού του επιπέδου UI μπoρεί να είναι λίγο πιο δύσκολη από όσο περιμένει κανείς. Η έκθεση στον ήλιο μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση της βιταμίνης D, αν και αυτό ποικίλει ανάλογα με την περιοχή, καθώς δεν έχουν όλες την ίδια ηλιοφάνεια. Επιπλέον, οι καλύτερες πηγές βιταμίνης D είναι οι εξής τροφές: αυγά, σολομός, τόνος, μανιτάρια και ορισμένα δημητριακά που έχουν εμπλουτιστεί με αυτήν.

Έλλειψη σε Βιταμίνη Κ

Eκτός από το ότι είναι απαραίτητη για την υποστήριξη της σωστής πήξης του αίματος, η βιταμίνη Κ προσφέρει επίσης οφέλη για τα οστά, την καρδιά και τον εγκέφαλο. Σύμφωνα με τον Cole, μια επαρκής ποσότητα θα πρέπει να είναι περίπου 100 έως 200 μικρογραμμάρια βιταμίνης Κ2 την ημέρα. 

Τρόφιμα που έχουν μια πηγή πλούσια σε Κ2 περιλαμβάνουν τα αυγά, το γάλα και το κρέας από χορτοφάγα ζώα.  Επιπλέον, η κατανάλωση περισσότερων τροφών που περιέχουν K1 όπως το μπρόκολο, το σπανάκι και το λάχανο, αυξάνουν επίσης την πρόσληψη. 

Παρά το γεγονός ότι μπορούμε να λάβουμε κάποιες ποσότητες βιταμινών από τη διατροφή, υπάρχουν επίσης συμπληρώματα διατροφής, τα οποία σίγουρα θα αυξήσουν την ποσότητα βιταμινών που λαμβάνουμε. Σε κάαθε περίπτωση, είναι καλό να συμβουλεύεται κανείς πρώτα το γιατρό του, καθώς και να κάνει τακτικές εξετάσεις αάιμαατος.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους για την υγεία από δημοφιλές γλυκαντικό που υπάρχει σε κέικ, τσίχλες και παγωτά

Μια κοινή τεχνητή γλυκαντική ουσία που βρίσκεται σε ανθρακούχα ποτά, τσίχλες και παγωτά μπορεί να βλάψει το έντερο, όπως έδειξε έρευνα.

Αυτό το ξέρετε; Ποιο λογότυπο δημοφιλούς τροφίμου έχει φιλοτεχνήσει ο Σαλβαντόρ Νταλί

Οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ότι πίσω από το λογότυπο ενός θρυλικού και παγκόσμιου προϊόντος κρύβεται μια μεγάλη μορφή της ζωγραφικής.

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα