Εννέα στις δέκα συνταγές για εξειδικευμένα σκευάσματα για βρέφη είναι περιττές, σύμφωνα με βρετανική μελέτη
Νέα έρευνα από το Imperial College London αποκαλύπτει αλματώδη αύξηση στις συνταγές για εξειδικευμένες βρεφικές φόρμουλες που βασίζεται σε υποτιθέμενες αλλεργίες των βρεφών στο αγελαδινό και μητρικό γάλα.
Σύμφωνα με τα στατιστικά, έως το 2020, οι συνταγές για εξειδικευμένα βρεφικά παρασκευάσματα γάλακτος είχαν αυξηθεί από 3,3 έως 4,5 φορές περισσότερο από το αναμενόμενο στην Αυστραλία, 9,7 έως 12,6 φορές περισσότερο στην Αγγλία και 8,3 έως 15,6 φορές περισσότερο από το αναμενόμενο στη Νορβηγία. Ποιος είναι όμως ο πραγματικός λόγος της αύξησης και πως συνδέεται με τα συμφέροντα των εταιρειών που παράγουν βρεφικό γάλα;
Την απάντηση δίνει η επικεφαλής της νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical and Experimental Allergy, ερευνητής και PhD, Δρ. Hilary Allen, μιλώντας στο NutritionInsight. «Τα ευρήματά μας αποκαλύπτουν ότι τα περισσότερα βρέφη στα οποία συνταγογραφείται εξειδικευμένη βρεφική φόρμουλα δεν έχουν αλλεργία στο γάλα και ότι εννέα στις δέκα συνταγές εξειδικευμένου παρασκευάσματος είναι περιττές», τονίζει η ειδικός.
Η πιθανότητα υπερδιάγνωσης και εμπλοκής του κλάδου των εταιρειών που παράγουν βρεφικό γάλα όμως δεν είναι νέα. Μια πρόσφατη μελέτη στην Αγγλία διαπίστωσε ότι – παρόλο που μόνο το 1% των βρεφών έχουν όντως αλλεργίες στο γάλα – σε 1.303 βρέφη που αξιολογήθηκαν με βάση τις υπάρχουσες οδηγίες, «το 38% είχε πολλαπλά ήπια έως μέτρια συμπτώματα στους τρεις πρώτους μήνες και το 74% μεταξύ τριών και 12 μηνών». Επίσης, μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2021 έδειξε ότι από τις 125 επιστημονικές μελέτες για βρεφικές αλλεργίες στο γάλα που πραγματοποιήθηκαν από το 2015, μόνο 17 ήταν χωρίς επίβλεψη από εταιρείες βρεφικών παρασκευασμάτων. Όπως εξηγεί η Allen, «Η βιομηχανία βρεφικού γάλακτος έχει συμβάλει στην υπερδιάγνωση της αλλεργίας στο γάλα μέσω της χορηγιών στον τομέα της υγείας».
Οι επιπτώσεις της κατανάλωσης των βρεφικών παρασκευασμάτων σε βάθος χρόνου
Πολλές εξειδικευμένες φόρμουλες γάλακτος αντικαθιστούν πλήρως ή εν μέρει τη φυσική λακτόζη στο αγελαδινό γάλα ή στο μητρικό γάλα με σακχαρόζη ή γλυκόζη, τα λεγόμενα ελεύθερα σάκχαρα. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των σακχάρων μπορεί να οδηγήσει σε φθορά των δοντιών ή ακόμα και σε παιδική παχυσαρκία. Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που ο θηλασμός έχει συνδεθεί με καλύτερη ανοσία στα βρέφη και με τη μεταφορά μικροβιωμάτων που προστατεύουν τα νεογνά από ρύπους και τοξίνες.
Η νέα μελέτη της Allen δίνει κατευθυντήριες γραμμές που στοχεύουν στη μείωση της υπερδιάγνωσης της αλλεργίας στο γάλα με καλύτερη υποστήριξη για τις γυναίκες που θηλάζουν.