Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
15.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έρευνα: Συμφέροντα εταιρειών πίσω από την “υπερδιάγνωση” αλλεργιών στα βρέφη!

Πως η βιομηχανία παραγωγής βρεφικού γάλακτος χειραγωγεί τις νέες μητέρες

ΑρχικήΟικιακάΠαιδίΈρευνα: Συμφέροντα εταιρειών πίσω από την "υπερδιάγνωση" αλλεργιών στα βρέφη!
spot_img

Εννέα στις δέκα συνταγές για εξειδικευμένα σκευάσματα για βρέφη είναι περιττές, σύμφωνα με βρετανική μελέτη

Νέα έρευνα από το Imperial College London αποκαλύπτει αλματώδη αύξηση στις συνταγές για εξειδικευμένες βρεφικές φόρμουλες που βασίζεται σε υποτιθέμενες αλλεργίες των βρεφών στο αγελαδινό και μητρικό γάλα.

Σύμφωνα με τα στατιστικά, έως το 2020, οι συνταγές για εξειδικευμένα βρεφικά παρασκευάσματα γάλακτος είχαν αυξηθεί από 3,3 έως 4,5 φορές περισσότερο από το αναμενόμενο στην Αυστραλία, 9,7 έως 12,6 φορές περισσότερο στην Αγγλία και 8,3 έως 15,6 φορές περισσότερο από το αναμενόμενο στη Νορβηγία. Ποιος είναι όμως ο πραγματικός λόγος της αύξησης και πως συνδέεται με τα συμφέροντα των εταιρειών που παράγουν βρεφικό γάλα;

Την απάντηση δίνει η επικεφαλής της νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical and Experimental Allergy, ερευνητής και PhD, Δρ. Hilary Allen, μιλώντας στο NutritionInsight. «Τα ευρήματά μας αποκαλύπτουν ότι τα περισσότερα βρέφη στα οποία συνταγογραφείται εξειδικευμένη βρεφική φόρμουλα δεν έχουν αλλεργία στο γάλα και ότι εννέα στις δέκα συνταγές εξειδικευμένου παρασκευάσματος είναι περιττές», τονίζει η ειδικός.

Η πιθανότητα υπερδιάγνωσης και εμπλοκής του κλάδου των εταιρειών που παράγουν βρεφικό γάλα όμως δεν είναι νέα. Μια πρόσφατη μελέτη στην Αγγλία διαπίστωσε ότι – παρόλο που μόνο το 1% των βρεφών έχουν όντως αλλεργίες στο γάλα – σε 1.303 βρέφη που αξιολογήθηκαν με βάση τις υπάρχουσες οδηγίες, «το 38% είχε πολλαπλά ήπια έως μέτρια συμπτώματα στους τρεις πρώτους μήνες και το 74% μεταξύ τριών και 12 μηνών». Επίσης, μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2021 έδειξε ότι από τις 125 επιστημονικές μελέτες για βρεφικές αλλεργίες στο γάλα που πραγματοποιήθηκαν από το 2015, μόνο 17 ήταν χωρίς επίβλεψη από εταιρείες βρεφικών παρασκευασμάτων. Όπως εξηγεί η Allen, «Η βιομηχανία βρεφικού γάλακτος έχει συμβάλει στην υπερδιάγνωση της αλλεργίας στο γάλα μέσω της χορηγιών στον τομέα της υγείας».

Οι επιπτώσεις της κατανάλωσης των βρεφικών παρασκευασμάτων σε βάθος χρόνου

Πολλές εξειδικευμένες φόρμουλες γάλακτος αντικαθιστούν πλήρως ή εν μέρει τη φυσική λακτόζη στο αγελαδινό γάλα ή στο μητρικό γάλα με σακχαρόζη ή γλυκόζη, τα λεγόμενα ελεύθερα σάκχαρα. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των σακχάρων μπορεί να οδηγήσει σε φθορά των δοντιών ή ακόμα και σε παιδική παχυσαρκία. Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που ο θηλασμός έχει συνδεθεί με καλύτερη ανοσία στα βρέφη και με τη μεταφορά μικροβιωμάτων που προστατεύουν τα νεογνά από ρύπους και τοξίνες.

Η νέα μελέτη της Allen δίνει κατευθυντήριες γραμμές που στοχεύουν στη μείωση της υπερδιάγνωσης της αλλεργίας στο γάλα με καλύτερη υποστήριξη για τις γυναίκες που θηλάζουν.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελληνικά σουπερμάρκετ: Εκτίναξη της τιμής σε εμφιαλωμένα νερά και σνακ!

Οι τιμές των προϊόντων στα σουπερμάρκετ τον Μάρτιο 2024 καταγράφονται σταθερές σε σχέση με τον Μάρτιο 2023 σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ.

Πιστοποίηση: Ο “Σκελετός στη ντουλάπα” και η αλήθεια για την Διαπίστευση των Φορέων Πιστοποίησης και της ισχύος των πιστοποιητικών

Άρθρο του Γ. Μπάστα, Ιδρυτικό στέλεχος και επικεφαλής αξιολογητής του ΕΣΥΔ για 10 χρόνια.

Σχολικά Κυλικεία: Αλλάζουν οι προδιαγραφές των τροφίμων που διατίθενται στα Ελληνόπουλα

Πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Διατροφής για τα τρόφιμα στα κυλικεία.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα