Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
21.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το ψηφιακό μάρκετινγκ των εταιρειών βρεφικών τροφών συνδέεται με την υιοθέτηση ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών

ΑρχικήΟικιακάΠαιδίΤο ψηφιακό μάρκετινγκ των εταιρειών βρεφικών τροφών συνδέεται με την υιοθέτηση ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών
spot_img

Το ψηφιακό μάρκετινγκ του γάλακτος και των εμπορικών βρεφικών τροφών συνδέεται με ανθυγιεινές πρακτικές σίτισης από τους γονείς, προτείνει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ Global Health .

Ο Διεθνής Κώδικας Εμπορίας Υποκατάστατων Μητρικού Γάλακτος ορίζει ότι κάθε ενημερωτικό και εκπαιδευτικό υλικό θα πρέπει να αναφέρει τα οφέλη και την υπεροχή του θηλασμού, καθώς και οδηγίες για τη σωστή χρήση του βρεφικού γάλακτος, χωρίς να εξιδανικεύει το εμπορικό βρεφικό γάλα ή κάποια εταιρεία να προσπαθεί να έρθει σε άμεση ή έμμεση επαφή με έγκυες γυναίκες ή γονείς και φροντιστές, μεταξύ άλλων μέσω των καναλιών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ Global Health ήθελε να εκτιμήσει την έκθεση των Μεξικανών γονέων με βρέφη ηλικίας κάτω των 24 μηνών στο ψηφιακό μάρκετινγκ της φόρμουλας και των βρεφικών τροφών, τη συσχέτισή της με την αγορά αυτών των προϊόντων και τις πρακτικές θηλασμού και συμπληρωματικής σίτισης.

Στην έρευνα συμμετείχαν 1047 γονείς που ερωτήθηκαν σχετικά με τις μάρκες, τα προϊόντα και τις ψηφιακές πλατφόρμες όπου ανέφεραν ότι είδαν διαφημίσεις για γάλα και βρεφικές τροφές μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Ιανουαρίου 2021. Οι ερωτήσεις περιελάμβαναν, μεταξύ άλλων, την επιρροή των γονέων από το ψηφιακό μάρκετινγκ, τις γνώσεις τους για τον Κώδικα και τις απόψεις τους για τους κανονισμούς του ψηφιακού μάρκετινγκ και τις διαφημίσεις.

Σχεδόν τα δύο τρίτα (62%) των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες. Κατά μέσο όρο, ήταν 28 και είχαν 2 παιδιά, τα μισά από τα οποία ήταν κάτω των 12 μηνών. Ήταν κυρίως μορφωμένοι σε επίπεδο πτυχίου και σχετικά εύποροι. Επιπλέον, ενώ το ένα τρίτο των μητέρων (33%) θήλαζαν αποκλειστικά τα βρέφη τους κάτω των 6 μηνών, σχεδόν οι μισές (45%) συνέχισαν να θηλάζουν μετά από 12 μήνες. 

Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα, οι περισσότεροι (82%) γονείς δήλωσαν ότι είχαν αγοράσει γάλα ή βρεφικές τροφές. Οι κύριοι λόγοι που αναφέρθηκαν ήταν το θρεπτικό περιεχόμενο (45%), η ευκολία (37%) και η διάρκεια ζωής (22,5%). 

Συνολικά, το 94% των γονέων ανέφεραν ότι είδαν ψηφιακό μάρκετινγκ σε τουλάχιστον έναν ιστότοπο τον προηγούμενο μήνα, με το 86% να αναφέρει εβδομαδιαία συχνότητα. Το μάρκετινγκ παρατηρήθηκε κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (77%). Σχεδόν το 55% θεώρησε ότι η διαφήμιση απεικόνιζε τη φόρμουλα ίση ή καλύτερη από το μητρικό γάλα.

Όταν ζητήθηκε από 95 γονείς να κάνουν τρεις 10λεπτες εγγραφές οθόνης της κινητής συσκευής τους ενώ περιηγούνταν στο Διαδίκτυο ή ελέγχοντας τις εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης και smartphone, 89 από αυτούς (94%) παρατήρησαν τουλάχιστον μία διαφήμιση γάλακτος ή/και βρεφικής τροφής στα 30 λεπτά, με μέσο όρο περίπου 7 διαφημίσεις σε κάθε εγγραφή κατά τη διάρκεια μιας σκόπιμης αναζήτησης και περίπου 2 κατά τη διάρκεια ακούσιων αναζητήσεων. 

 Σε κάθε εγγραφή, εντοπίστηκε τουλάχιστον μία διαφήμιση για βρεφικά παρασκευάσματα ή παιδικές τροφές και όλες περιείχαν παραβιάσεις του Κώδικα.  Αυτά ήταν κυρίως η απουσία δηλώσεων σχετικά με την υπεροχή του θηλασμού (96%), έλλειψη προειδοποιήσεων σχετικά με τους κινδύνους ακατάλληλης παρασκευής φόρμουλας (95%)  και προσκλήσεις για επίσκεψη σε ιστότοπους, μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή συνδέσμους για την αγορά των προϊόντων τους (70%). 

Συνολικά, οι γονείς που ανέφεραν ότι είδαν μεγαλύτερο αριθμό διαφημίσεων είχαν 62% λιγότερες πιθανότητες να θηλάσουν αποκλειστικά τα παιδιά τους κατά τη διάρκεια των πρώτων 6 μηνών από εκείνους που ανέφεραν χαμηλότερο αριθμό και περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να τα ταΐσουν με μητρικό και άλλο γάλα. Είχαν επίσης 84% περισσότερες πιθανότητες να δώσουν στα παιδιά τους φόρμουλα, περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να τους δώσουν επεξεργασμένες τροφές και 66% περισσότερες πιθανότητες να τους δώσουν ροφήματα με ζάχαρη. 

Η υψηλότερη έκθεση στις διαφημίσεις συσχετίστηκε με διπλάσιες πιθανότητες αγοράς προϊόντων. Αυτή η έρευνα αποτελεί μια αφορμή για τη λήψη περισσότερων περιοριστικών μέτρων στα διαφημιστικά τρικ των εταιρειών εμπορικού βρεφικού γάλακτος.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.

«Θα σε συναντήσω στο Greeks»: Πως η Ελληνική γαστρονομία και τα προϊόντα μας κυριαρχούν στις διεθνείς αγορές

Τα Ελληνικά προϊόντα γίνονται mainstream στον κόσμο κερδίζοντας τους καταναλωτές πολύ πέρα από την Ελληνοαμερικανική αγορά.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα