Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Παιδική τροφική αλλεργία: Τρόποι αντιμετώπισης της αγωνίας και του άγχους

ΑρχικήΟικιακάΠαιδίΠαιδική τροφική αλλεργία: Τρόποι αντιμετώπισης της αγωνίας και του άγχους
spot_img

Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία μπορεί να ωφελήσει παιδιά με αλλεργίες.

    Η στοχευμένη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) μπορεί να μειώσει σημαντικά το άγχος που σχετίζεται με την τροφική αλλεργία (FAA) τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς, δείχνει μια νέα μελέτη του Αμερικανικού Κολλεγίου Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας (ACAAI) και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό του κολεγίου, το Annals of Allergy, Asthma and Immunology.

    Τα παιδιά με τροφικές αλλεργίες, μαζί με τους γονείς τους, συχνά βιώνουν αυξημένο άγχος για τους κινδύνους της περιστασιακής επαφής με τροφικά αλλεργιογόνα. Αναρωτιούνται επίσης εάν θα πρέπει να αποφεύγουν κοινωνικές καταστάσεις που περιλαμβάνουν φαγητό και εάν οι ιατρικές παρεμβάσεις όπως οι προκλήσεις στο στόμα και η στοματική ανοσοθεραπεία είναι ασφαλείς.

     «Από ό,τι γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη μελέτη εξωτερικής χρήσης της CBT σε ένα δείγμα παιδιών που έχουν διαγνωστεί με αγχώδη διαταραχή που σχετίζεται με την τροφική τους αλλεργία», δήλωσε ο αλλεργιολόγος Jonathan Spergel, MD, PhD, μέλος της ACAAI και συν-συγγραφέας του μελέτη. «Βρήκαμε ότι, αν και ήταν ένα μικρό δείγμα 10 παιδιών, το 100% των παιδιών και των γονιών τους παρουσίασαν βελτίωση των συμπτωμάτων, όπως αναφέρθηκε από πολλές πηγές (παιδί, γονέας, θεραπευτής) και σε πολλούς τομείς (άγχος ειδικό για τροφική αλλεργία, γενική άγχος και ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την υγεία)”. Η μελέτη περιελάμβανε αξιολόγηση παρακολούθησης 2-4 μήνες μετά την ενεργό θεραπεία με αποτελέσματα που υποδηλώνουν ότι τα κέρδη διατηρήθηκαν.

   Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν 10 παιδιά ηλικίας 8-12 ετών (80% γυναίκες) που παραπέμφθηκαν από τους αλλεργιολόγους τους ειδικά για αξιολόγηση και θεραπεία της FAA. Τα παιδιά έπρεπε να έχουν επιβεβαιωμένη τροφική αλλεργία με τη μεσολάβηση IgE που ήταν καλά ελεγχόμενες, καθώς και υπερβολικό άγχος και ιατρικά περιττή και διαταραγμένη αγχώδη αποφυγή που σχετίζεται ειδικά με την τροφική τους αλλεργία. Η CBT περιλάμβανε 5-8 «συνεδρίες έκθεσης εγγύτητας» με τον ασθενή, με κάθε συνεδρία να διαρκεί συνήθως μεταξύ 30 και 90 λεπτών ανάλογα με το αν ήταν ομαδική ή ατομική συνεδρία. Ένας αλλεργιολόγος ή πάροχος ψυχικής υγείας οδήγησε τις συνεδρίες.

    «Μια ποικιλία διαβαθμισμένων εκθέσεων, όπως το να μυρίζουν το αλλεργιογόνο τους, να αγγίζουν το αλλεργιογόνο τους ή να τρώνε ένα φαγητό που φοβούνται και αποφεύγουν άσκοπα, πραγματοποιούνταν σε κάθε συνεδρία από όλη την ομάδα και ανατέθηκαν για εργασία στο σπίτι», δήλωσε η Katherine Dahlsgaard, PhD, CBT θεραπεύτρια που εργάστηκε με τις οικογένειες και ο κύριος συγγραφέας της μελέτης. “Ένας ή και οι δύο γονείς του 100% των παιδιών συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο ικανοποίησης από τη θεραπεία μετά τη θεραπεία. Οι γονείς αξιολόγησαν τη θεραπεία ως άκρως ικανοποιητική και χρήσιμη και και τα 10 παιδιά βαθμολογήθηκαν ως πολύ βελτιωμένη”.

   Αν και το μέγεθος του δείγματος ήταν μικρό και πρέπει να πραγματοποιηθούν τυχαιοποιημένες δοκιμές, οι αλλεργιολόγοι και άλλοι που εργάζονται με παιδιά με FAA, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματιών ψυχικής υγείας, μπορεί να βοηθηθούν από τη CBT στις θεραπευτικές τους προσπάθειες.

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο