Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
22 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Παιδί: Η κατανάλωση ενεργειακών ποτών αυξάνει τις πιθανότητας κατανάλωσης αλκοόλ στο εγγύς μέλλον

ΑρχικήΟικιακάΠαιδίΠαιδί: Η κατανάλωση ενεργειακών ποτών αυξάνει τις πιθανότητας κατανάλωσης αλκοόλ στο εγγύς μέλλον
spot_img

Τι έδειξε έρευνα σε παιδιά ηλικίας 9-10 ετών – Πως επιδρούν τα αναψυκτικά με καφεΐνη στον εγκέφαλο.

    Αυξημένο κίνδυνο κατανάλωσης αλκοόλ στο μέλλον από τα παιδιά ηλικίας 10 ετών που πίνουν συχνά αναψυκτικά με καφεΐνη, υποδηλώνει νέα διαχρονική μελέτη που δημοσιευθηκε στο περιοδικό Substance Use & Misuse, με δεδομένα από τη Μελέτη Adolescent Brain Cognitive Development (ABCD), τη μεγάλη διαχρονική μελέτη για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και την υγεία του παιδιού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα αποτελέσματα της μελέτης επίσης καταδεικνύουν ότι όσοι πίνουν καθημερινά αναψυκτικά καφεΐνη ήταν πιο παρορμητικοί και έχουν φτωχότερη μνήμη εργασίας.

   Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότερα από 2.000 παιδιά στις ΗΠΑ, ηλικίας από εννέα έως δέκα και ληφθήκαν υπόψη παράγοντες όπως το οικογενειακό ιστορικό χρήσης ναρκωτικών και η χαμηλή εκπαίδευση των γονέων. Αν και οι ισχυρές συσχετίσεις μεταξύ της κατανάλωσης αναψυκτικών με καφεΐνη και της μελλοντικής χρήσης ουσιών στην εφηβεία και τους ενήλικες, έχουν τεκμηριωθεί, τα ευρήματα της κορεατικής ομάδας είναι τα πρώτα που δείχνουν παρόμοια αποτελέσματα σε μικρά παιδιά. Στους έφηβους, προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι όσοι πίνουν τακτικά ενεργειακά ποτά έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να κάνουν χρήση αλκοόλ ή μαριχουάνας μέσα σε ένα έως δύο χρόνια.

   Η ομάδα εμπειρογνωμόνων στόχευε όχι μόνο να δει εάν υπήρχε σχέση μεταξύ της χρήσης αλκοόλ και της κατανάλωσης καφεϊνούχου αναψυκτικού σε μικρότερα παιδιά, αλλά και να κατανοήσει καλύτερα τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης του και των γνωστών παραγόντων κινδύνου για τη διαταραχή χρήσης ουσιών, όπως η μειωμένη μνήμη εργασίας ( για παράδειγμα κρατώντας μια σύντομη ακολουθία αριθμών στο κεφάλι μας για λίγα λεπτά) και αυξημένη παρορμητικότητα. Για να ελέγξουν αυτές τις γνωστικές λειτουργίες, δόθηκε στα παιδιά μια σειρά εργασιών να κάνουν ενώ καταγράφονταν η εγκεφαλική τους δραστηριότητα. Για παράδειγμα, σε μια εργασία, οι συμμετέχοντες έπρεπε να καθορίσουν εάν ένα αντικείμενο που τους παρουσιάστηκε ήταν το ίδιο με αυτό που παρουσιάστηκε στις δύο προηγούμενες δοκιμές. 

   Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τόσο η υψηλή παρορμητικότητα όσο και η χαμηλή μνήμη εργασίας συσχετίστηκαν σημαντικά με την καθημερινή κατανάλωση αναψυκτικού με καφεΐνη. Εμφάνισαν επίσης ξεχωριστή εγκεφαλική δραστηριότητα σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που δεν έπιναν. Για παράδειγμα, όταν εκτελούσαν την εργασία ελέγχου των παρορμήσεων, οι καθημερινοί πότες έδειχναν χαμηλότερη δραστηριότητα σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται πρόσθιος σιγγαλικός φλοιός (ACC). Μειωμένη δραστηριότητα στο ACC παρατηρείται συχνά σε παιδιά με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητα (ADHD) και άτομα με διαταραχές χρήσης ουσιών.

     Συνολικά, αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν έντονα μια συσχέτιση μεταξύ της καθημερινής κατανάλωσης αναψυκτικού και της χαμηλής μνήμης εργασίας και της υψηλής παρορμητικότητας, που αναγνωρίζονται ως παράγοντες κινδύνου για διαταραχές χρήσης ουσιών.

    Η επικεφαλής συγγραφέας Mina Kwon, από το Τμήμα Ψυχολογίας του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ, εξηγεί: «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση αναψυκτικών με καφεΐνη από παιδιά είναι προάγγελος για τη χρήση ουσιών στο εγγύς μέλλον. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι ουσίες που περιέχονται στην καφεΐνη σόδα (καφεΐνη και ζάχαρη) θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια τοξικολογική επίδραση στον εγκέφαλο, καθιστώντας το άτομο πιο ευαίσθητο στις ενισχυτικές επιδράσεις σκληρότερων ναρκωτικών όπως το αλκοόλ».

   Η ιδέα πίσω από αυτή τη θεωρία είναι ότι τα παιδιά που είναι φυσικά λιγότερο ικανά να ρυθμίζουν τις παρορμήσεις τους είναι πιο πιθανό να αναζητήσουν και να δοκιμάσουν ουσίες όπως η καφεΐνη σε νεαρή ηλικία. Στη συνέχεια, καθώς μεγαλώνουν και γίνεται ευκολότερη η πρόσβαση σε παράνομες ουσίες, μπορεί να προχωρήσουν σε σκληρότερες ουσίες όπως το αλκοόλ.

       Η ομάδα εμπειρογνωμόνων συνιστά μια «κρίσιμη ανάγκη» για μελλοντική έρευνα για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει ένα μοτίβο μεταξύ της κατανάλωσης αναψυκτικών με καφεΐνη μεταξύ των παιδιών εννέα έως 10 ετών και της χρήσης άλλων σκληρότερων ουσιών καθώς μεγαλώνουν.

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα