Κυριακή, 23 Μαρτίου, 2025
11.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η υγιεινή διατροφή από το πρώτο έτος της ηλικίας μειώνει τον κίνδυνο για φλεγμονώδη νόσο του εντέρου

ΑρχικήΝέαΗ υγιεινή διατροφή από το πρώτο έτος της ηλικίας μειώνει τον κίνδυνο για φλεγμονώδη νόσο του εντέρου
spot_img

Ποιες άλλες ασθένειες αποτρέπει- Αποτελέσματα μελέτης.

    Οι ειδικοί δεν σταματούν να λένε σε γονείς και κηδεμόνες, το ποσό σημαντικό είναι να μάθουν στην υγιεινή διατροφή τα παιδιά τους, αποτρέποντας έτσι μελλοντικό ενδεχόμενο παχυσαρκίας. Νέα μελέτη αποδεικνύει τώρα πως μια διατροφή υψηλής ποιότητας κατά το πρώτο κιόλας έτος της ζωής, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διάφορων νόσων. 

- Advertisement -

   Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Gut, έδειξε πως μια υγιεινη διατροφή μπορεί να μειώσει σημαντικά τον επακόλουθο κίνδυνο φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD), νόσου του Crohn καθώς και της ελκώδους κολίτιδας. Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τα πιθανά οφέλη από την ενσωμάτωση άφθονων ψαριών και λαχανικών, με παράλληλη ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης ποτών με ζάχαρη στη βρεφική ηλικία.

    Βασιζόμενη σε δεδομένα από τη μελέτη All Babies in Southeast Sweden και τη Νορβηγική Μελέτη Cohort Mother, Father, and Child, στη μελέτη συμμετείχαν 81.280 παιδιά ενός έτους των οποίων η ποιότητα της διατροφής αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας ένα τροποποιημένο σύστημα βαθμολόγησης του δείκτη υγιεινής διατροφής. Τα παιδιά παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για 21 χρόνια και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, 307 παιδιά διαγνώστηκαν με ΙΦΝΕ.

   Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι τα παιδιά με δίαιτα μέσης και υψηλής ποιότητας στην ηλικία του 1 έτους είχαν 25% χαμηλότερο συνολικό κίνδυνο εμφάνισης ΙΦΝΕ σε σύγκριση με εκείνα με δίαιτα χαμηλής ποιότητας, ακόμη και μετά από προσαρμογή για διάφορους παράγοντες. Η υψηλή πρόσληψη ψαριών στην ηλικία του 1 έτους συσχετίστηκε με 54% χαμηλότερο κίνδυνο ελκώδους κολίτιδας, ενώ η υψηλότερη πρόσληψη λαχανικών μείωσε επίσης τον συνολικό κίνδυνο για IBD. Η κατανάλωση ποτών με ζάχαρη σε αυτή την ηλικία συνδέθηκε με 42% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ΙΦΝΕ. Η υψηλή πρόσληψη ψαριών στην ηλικία του 1 έτους συσχετίστηκε με 54% χαμηλότερο κίνδυνο ελκώδους κολίτιδας. Μέχρι την ηλικία των 3 ετών, μόνο η υψηλή πρόσληψη ψαριών παρέμεινε συνδεδεμένη με μειωμένο κίνδυνο ΙΦΝΕ, ιδιαίτερα ελκώδους κολίτιδας. 

   Ενώ η μελέτη παρατήρησης δεν μπορεί να αποδείξει την αιτιότητα, ευθυγραμμίζεται με την υπόθεση ότι η δίαιτα πρώιμης ζωής, που πιθανώς επηρεάζει το μικροβίωμα του εντέρου, μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο ανάπτυξης IBD. Ο γαστρεντερολόγος Δρ. Ashwin Ananthakrishnan, αναφερόμενος στους πιθανούς περιορισμούς στη μελέτη, προτείνει ότι τα ερωτηματολόγια μπορεί να μην περιείχαν στοιχεία όπως πρόσθετα και γαλακτωματοποιητές που είναι κοινά στις παιδικές τροφές, τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της IBD. Παρά αυτές τις προκλήσεις, πιστεύει ότι ίσως είναι καιρός να συστήσει μια «προληπτική» δίαιτα, ενσωματώνοντας διατροφικά πρότυπα που σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο ΙΦΝΕ, όπως επαρκείς διαιτητικές ίνες, πρόσληψη ψαριών, ελαχιστοποιημένα ποτά με ζάχαρη και προτίμηση για φρέσκα έναντι επεξεργασμένων τροφίμων.

https://www.openaccessgovernment.org/early-childhood-diet-linked-to-risk-factors-for-inflammatory-bowel-disease/173102/

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανακαλούνται 2,8 εκατομμύρια μπιφτέκια – Περιέχουν μπουλόνια από τον εξοπλισμό παραγωγής

Μπουλόνια(!) μέσα σε συσκευασμένα μπιφτέκια – Ανακαλούνται πάνω από 74.000 κιβώτια που περιέχουν εκατομμύρια μπιφτέκια

Σαλμονέλα και σε παστάκια – Επείγουσα ανάκληση μετά από δεκάδες ασθένειες

Πωλήθηκαν σε ζαχαροπλαστεία αλλά και σε χώρους όπως καφετέριες, ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Πώς η Ουγγαρία μείωσε τις τιμές των τροφίμων κατά 50% σε μία νύχτα!

Η πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν εν μία νυκτί μείωσε τις τιμές των τροφίμων - Η μείωση μερικά δημοφιλή τρόφιμα φτάνει και το 50%
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα