Τι αποκάλυψε μελέτη για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ μπαμπάδων και κοριτσιών
Μέσα στην κοινωνιολογία της οικογένειας τα τελευταία 30 χρόνια, ενώ έχει αναπτυχθεί μια γενική συναίνεση ότι οι περισσότεροι γονείς και παιδιά στον δυτικό κόσμο μοιράζονται σχέσεις που χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερο βαθμό οικειότητας, ο βαθμός στον οποίο οι σχέσεις γονέα-παιδιού έχουν γίνει «καθαρότερες» και πιο ισότιμες παραμένει αμφισβητούμενο ζήτημα. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Families, Relationships and Societies έδωσε μία νέα οπτική στο πως μπορούν να έρθουν πιο κοντά οι μπαμπάδες με τις κόρες τους.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Απαγορευμένη χημική ουσία σε τρία προϊόντα δημοφιλούς μάρκας περιποίησης για τα μαλλιά
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νοθευμένο ελληνικό ελαιόλαδο και μέλι – Στη δημοσιότητα η λίστα Ιανουαρίου της ΕΕ για απάτη σε τρόφιμα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ο χυμός που ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αν παίρνετε φάρμακα για χοληστερόλη, πίεση, άγχος, καρδιά και αντισταμινικά
Η μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Έσσεξ έδειξε ότι μια απλή βόλτα στο πάρκο θα μπορούσε να είναι το κλειδί για να ξεκλειδώσετε μια στενή και στοργική σχέση μεταξύ πατέρων και κορών. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η συμμετοχή ή απλώς η συζήτηση για τη σωματική δραστηριότητα παρέχει ένα κοινό έδαφος για να αναπτύξουν βαθιές συναισθηματικές σχέσεις και να μεταμορφώσουν το στερεότυπο των μακρινών μπαμπάδων.
Η μελέτη, περιελάμβανε συνεντεύξεις με 14 γυναίκες που γεννήθηκαν μεταξύ 1950 και 1994. Όσες γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1950 συμφώνησαν σε μεγάλο βαθμό πώς οι μπαμπάδες τους εκπλήρωσαν τον ρόλο του “κουβαλητή” της οικογένειας και παρέμειναν κάπως στο περιθώριο ως γονείς.
Αλλά οι κόρες που γεννήθηκαν τις δεκαετίες του 1980 και του 1990 μεγάλωσαν σε κοινωνικές συνθήκες που τους επέτρεψαν να συνειδητοποιήσουν και να χτίσουν πιο συναισθηματικά συνδεδεμένες σχέσεις με τους πατεράδες τους. Θυμήθηκαν ιστορίες για το πώς είχαν δεθεί με τους μπαμπάδες τους ενώ συμμετείχαν σε δραστηριότητες όπως το περπάτημα, το κολύμπι και το ποδήλατο.
Τόσο τα οφέλη για την υγεία όσο και την απόλαυση της σωματικής δραστηριότητας αναφέρθηκαν από τις νεότερες γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη, αλλά μερικές μίλησαν επίσης για το πώς αποστασιοποιήθηκαν από κάθε προσπάθεια του πατέρα τους να κάνει τις δραστηριότητες ανταγωνιστικές. Παρά τη μεταμόρφωση, οι ερωτηθέντες ανέφεραν ότι η σχέση μεταξύ των κορών και των μπαμπάδων εξακολουθούσε να είναι δομημένη γύρω από τις προτιμήσεις των τελευταίων.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι μια κοινωνική αλλαγή στο τι σημαίνει να είσαι μπαμπάς, σε συνδυασμό με την αυξημένη εστίαση στην άσκηση για τη διατήρηση της υγείας, έχει οδηγήσει στη σωματική δραστηριότητα που παρέχει μια πλατφόρμα για να ευδοκιμήσει η σχέση. Συμπερασματικά ο πατέρας μέσω σωματικής δραστηριότητας προσφέρει τις προϋποθέσεις για τις κόρες να συνειδητοποιήσουν μια μακροχρόνια επιθυμία να δημιουργήσουν πιο συναισθηματικά ανταποδοτικούς δεσμούς με τους μπαμπάδες τους.
Ο Δρ Ντέι, της Σχολής Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας, είπε: «Η έρευνά μου δείχνει ότι οι κόρες πάντα αναζητούσαν έναν τρόπο να έρθουν πιο κοντά με τους μπαμπάδες τους, ενώ αυτό μόλις πρόσφατα έγινε περισσότερο επίκεντρο για τους μπαμπάδες. Από την οπτική γωνία του πατέρα, η σωματική δραστηριότητα μπορεί ταυτόχρονα να λειτουργήσει ως μέθοδος διατήρησης της ανδρικής ταυτότητας ενώ εκτελούν τον γονεϊκό τους ρόλο, έτσι ώστε να αισθάνονται πολύ πιο άνετα σε αυτό το περιβάλλον».
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ
Αναφορά: John Day. Η στροφή των γενεών προς την αμοιβαία αποκάλυψη της οικειότητας στις σχέσεις κόρης-πατέρα μέσω της σωματικής δραστηριότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο . Families, Relationships and Societies , 2025; 1 DOI: 10.1332/20467435Y2024D000000052