Το αλεύρι μπορεί να απορροφήσει την υγρασία, να προσελκύσει παράσιτα και ακόμη και να ταγγίσει εάν εκτεθεί σε θερμότητα ή αέρα.
Στα περισσότερα νοικοκυριά, το αλεύρι είναι ένα βασικό προϊόν, το οποίο πιστεύεται ότι έχει μεγάλη διάρκεια ζωής, αλλά συχνά χάνει τη φρεσκάδα του εάν δεν αποθηκευτεί σωστά.
Το αλεύρι μπορεί να απορροφήσει την υγρασία, να προσελκύσει παράσιτα και ακόμη και να ταγγίσει εάν εκτεθεί σε θερμότητα ή αέρα. Πώς λοιπόν θα διασφαλίσετε ότι έχετε πάντα έτοιμο αλεύρι υψηλής ποιότητας για τις συνταγές σας;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πρόστιμο €4.000 σε σουπερμάρκετ ΜΑΣΟΥΤΗΣ στη Χαλκιδική
Αποθηκεύστε σε αεροστεγή δοχεία
Ένα από τα πιο σημαντικά βήματα για να διατηρήσετε το αλεύρι φρέσκο είναι να το αποθηκεύσετε σε αεροστεγή δοχεία. Το αλεύρι, όταν εκτίθεται στον αέρα, μπορεί να χάσει γρήγορα την ποιότητά του και να απορροφήσει την υγρασία από το περιβάλλον, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε συσσωμάτωση, αλλοίωση ή ανάπτυξη μούχλας. Τα αεροστεγή δοχεία προστατεύουν το αλεύρι από τον αέρα, την υγρασία και τα παράσιτα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γυάλινα βάζα, πλαστικούς κάδους με ασφαλές καπάκι ή επανασφραγιζόμενες σακούλες. Βεβαιωθείτε ότι το δοχείο είναι καλά σφραγισμένο κάθε φορά που χρησιμοποιείτε το αλεύρι για να αποφύγετε την είσοδο ρύπων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | O πρώτος νεκρός από την γρίπη των πτηνών στις ΗΠΑ – Ο τρόμος των μεταλλάξεων και η απειλή νέας πανδημίας
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αναψυκτικά ή γλυκά; Ποιο είναι χειρότερο για την υγεία μας
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ελέγξτε στα ψυγεία σας: Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί κατεψυγμένο μπιφτέκι από κοτόπουλο λόγω σαλμονέλας (φωτο)
Διατηρήστε το σε δροσερό, ξηρό μέρος
Η ζέστη και η υγρασία είναι δύο από τους μεγαλύτερους εχθρούς του αλευριού. Η αποθήκευση του αλευριού σε ζεστό ή υγρό περιβάλλον μπορεί να προκαλέσει γρήγορη αλλοίωση. Είναι απαραίτητο να αποθηκεύετε το αλεύρι σας σε δροσερό, ξηρό μέρος, μακριά από πηγές θερμότητας όπως φούρνους ή απευθείας ηλιακό φως. Ένα ντουλάπι που διατηρεί μια σταθερή, μέτρια θερμοκρασία είναι ιδανικό για τη συντήρηση του αλευριού. Αποφύγετε να τοποθετείτε αλεύρι κοντά σε υγρές περιοχές, όπως πλυντήριο πιάτων ή νεροχύτη, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη μούχλας.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Προειδοποίηση για κινδύνους καρκίνου στα μπουκάλια αλκοολούχων ποτών, όπως στα τσιγάρα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Διατροφικό πείραμα: Δημοσιογράφος κατανάλωνε συνέχεια αυγά για μία εβδομάδα και έμεινε έκπληκτη με το αποτέλεσμα
Ψύξη ή κατάψυξη
Για μακροχρόνια αποθήκευση, ειδικά αν αγοράζετε αλεύρι χύμα ή χρησιμοποιείτε ποικιλίες ολικής αλέσεως, η ψύξη ή η κατάψυξη είναι μια εξαιρετική επιλογή. Το αλεύρι ολικής αλέσεως και άλλα ειδικά αλεύρια τείνουν να έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε λάδι, γεγονός που τα καθιστά πιο επιρρεπή στο τάγγισμα. Διατηρώντας το αλεύρι στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, μπορείτε να παρατείνετε σημαντικά τη διάρκεια ζωής του. Τοποθετήστε το αλεύρι σε αεροστεγές σακουλάκι ή δοχείο για να αποφύγετε το κάψιμο της κατάψυξης και να διατηρήσετε την ποιότητά του. Το αλεύρι μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο έως και έξι μήνες ή να καταψυχθεί έως και ένα χρόνο. Πριν το χρησιμοποιήσετε, αφήστε το αλεύρι να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για να μην επηρεάσει η συμπύκνωση την υφή του.
Σφραγίστε μετά από κάθε χρήση
Αφού ανοίξετε μια σακούλα με αλεύρι, είναι σημαντικό να τη σφραγίζετε σφιχτά μετά τη χρήση. Εάν χρησιμοποιείτε την αρχική συσκευασία, χρησιμοποιήστε ένα κλιπ ή ένα σφιχτό λάστιχο για να κρατήσετε τη σακούλα σφραγισμένη. Εάν έχετε μεταφέρει το αλεύρι σε ένα δοχείο, να κλείνετε πάντα καλά το καπάκι μετά από κάθε χρήση. Αυτό εμποδίζει την είσοδο αέρα, και να μπαγιατεύσει το αλεύρι ή να εκτεθεί σε παράσιτα. Το σφιχτό σφράγισμα του αλευριού βοηθά επίσης στη διατήρηση του φρέσκου αρώματος και της γεύσης του, διατηρώντας το έτοιμο για ψήσιμο όποτε το χρειάζεστε.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σέλινο: Μπορούμε να το τρώμε ωμό, άφοβα;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτές τις τροφές ΔΕΝ πρέπει να τις συνοδεύετε με τσάι
Αγοράστε σε μικρότερες ποσότητες
Αν δεν χρησιμοποιείτε συχνά αλεύρι, σκεφτείτε να αγοράσετε μικρότερες ποσότητες αντί για μεγάλες σακούλες χύμα. Το αλεύρι έχει διάρκεια ζωής και όσο περισσότερο αποθηκεύετε, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να μπαγιατεύσει ή να χάσει τη γεύση του προτού μπορέσετε να το χρησιμοποιήσετε όλο. Η αγορά αλευριού σε μικρότερες ποσότητες διασφαλίζει ότι το χρησιμοποιείτε όσο είναι ακόμα φρέσκο και είναι λιγότερο πιθανό να το πετάξετε.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τα μυστικά για τέλεια βραστά ή ψητά κάστανα