Πέμπτη, 10 Απριλίου, 2025
15.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πώς θα ξαναγίνουν λευκά τα κιτρινισμένα και γαργιασμένα ρούχα

ΑρχικήΟικιακάΠώς θα ξαναγίνουν λευκά τα κιτρινισμένα και γαργιασμένα ρούχα
spot_img

Οι παραδοσιακές θεραπείες στο σπίτι, όπως το ξύδι, το αλάτι και η μαγειρική σόδα είναι βιώσιμες, φιλικές προς το περιβάλλον και συχνά αποτελεσματικές στο να ξαναδώσουν την παλιά λευκάδα στα γαργιασμένα ρούχα.

Με την πάροδο του χρόνου, τα ρούχα χάνουν το λαμπερό λευκό χρώμα τους και αποκτούν μια ελαφρά κίτρινη ή γκρι απόχρωση. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τον αποχρωματισμό: λεκέδες από ιδρώτα και αποσμητικό, μακρόχρονη αποθήκευση στην ντουλάπα, νικοτίνη ή λανθασμένη φροντίδα.

- Advertisement -

Οι παραδοσιακές θεραπείες στο σπίτι, όπως το ξύδι, το αλάτι και η μαγειρική σόδα είναι βιώσιμες, φιλικές προς το περιβάλλον και συχνά αποτελεσματικές στο να ξαναδώσουν την παλιά λευκάδα στα γαργιασμένα ρούχα.

Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά προϊόντα όπως πανιά λεύκανσης ρούχων ή αφαίρεσης χρώματος που προορίζονται να κάνουν τα κιτρινισμένα ρούχα ξανά λευκά. Αλλά δεν υπάρχει ανάγκη για τα ακριβά και συχνά επιβλαβή για το περιβάλλον προϊόντα. Οι σπιτικές λύσεις της γιαγιάς είναι επίσης αποτελεσματικές όταν πρόκειται για παλιούς, επίμονους λεκέδες και αποχρωματισμούς.

Ξύδι

Το ξύδι όχι μόνο δρα ως φυσικό μαλακτικό υφάσματος, αλλά βοηθά επίσης στην απομάκρυνση του κιτρινίσματος:

Γεμίστε ένα μπολ με ζεστό νερό και προσθέστε μισό φλιτζάνι λευκό ξύδι . Τοποθετήστε τα κιτρινισμένα ρούχα και αφήστε τα να μουλιάσουν για περίπου 30 λεπτά. Στη συνέχεια πλύνετε ως συνήθως.

Εάν δεν έχει κιτρινίσει ολόκληρο το ρούχο, αλλά μόνο μεμονωμένες περιοχές, όπως το εσωτερικό του γιακά, μπορείτε να ρίξετε αδιάλυτο ξύδι στην πληγείσα περιοχή, να αφήσετε το οξύ να δράσει και στη συνέχεια να πλύνετε το ύφασμα στο πλυντήριο.

Μαγειρική σόδα και αλάτι

Η μαγειρική σόδα είναι ένα ευέλικτο οικιακό καθαριστικό με λευκαντικό αποτέλεσμα. Το αλάτι μαζί με τη μαγειρική σόδα μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του λευκαντικού αποτελέσματος.

Εάν προσθέσετε δύο κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα με 50 γραμμάρια αλάτι στο κανονικό απορρυπαντικό σας και στη συνέχεια το πλύνετε στους 60 βαθμούς, τα γκριζαρισμένα ρούχα μπορούν να γίνουν ξανά λευκά.

Σε περίπτωση έντονου αποχρωματισμού, ανακατέψτε τη μαγειρική σόδα με νερό για να σχηματιστεί μια πάστα, εφαρμόστε στις πληγείσες περιοχές και αφήστε να δράσει πριν πλύνετε τα ρούχα ως συνήθως.

Χρησιμοποιήστε το ηλιακό φως

Για εξαιρετικά φωτεινά λευκά ρούχα, μπορείτε να συνδυάσετε τη μέθοδο με το φως του ήλιου – οι ακτίνες UV ενισχύουν το αποτέλεσμα λεύκανσης με φυσικό τρόπο.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το φως του ήλιου για λευκά ρούχα:

  • Μετά το πλύσιμο, κρεμάστε ή βάλτε τα ρούχα βρεγμένα στον ήλιο. Τα υγρά ρούχα απορροφούν καλύτερα τις ακτίνες UV, γεγονός που επιταχύνει τη διαδικασία λεύκανσης.
  • Το άμεσο ηλιακό φως για δύο έως τρεις ώρες είναι το βέλτιστο, ιδανικά γύρω στο μεσημέρι όταν το φως του ήλιου είναι πιο δυνατό.

Σημαντικό: Αυτά τα κόλπα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε λευκά ρούχα. Τα πολύχρωμα υφάσματα μπορεί να ξεθωριάσουν ή να κάνουν στάμπες λόγω της μαγειρικής σόδας και του ξιδιού σε συνδυασμό με το ηλιακό φως.

Πλύσιμο λευκών ρούχων: Τι πρέπει να προσέξετε 

Καλύτερη από τη θεραπεία είναι η πρόληψη και η σωστή φροντίδα των λευκών ρούχων: Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να αποτρέψετε εξαρχής την καθίζηση βρωμιάς στα ρούχα. Για να αποτρέψετε το κιτρίνισμα των λευκών ρούχων:

  • Πλένετε τα λευκά ρούχα στο πλυντήριο μόνο μαζί με άλλα λευκά ρούχα. 
  • Οι λεκέδες πρέπει πάντα να αντιμετωπίζονται αμέσως και πριν από το πλύσιμο. Το μούσκεμα ή το τρίψιμο με σαπούνι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του αποχρωματισμού.
  • Τα πολύ λερωμένα ρούχα θα πρέπει επίσης να υποβάλλονται σε προεπεξεργασία και να πλένονται ξεχωριστά εάν είναι απαραίτητο.
  • Για λευκά ρούχα, ένα καλό απορρυπαντικό για όλες τις χρήσεις είναι η καλύτερη επιλογή. Τα υγρά απορρυπαντικά δεν περιέχουν λευκαντικό γιατί δεν διαρκούν πολύ σε υγρές ουσίες.
  • Βεβαιωθείτε ότι τα λευκά υφάσματα αποθηκεύονται καθαρά και στεγνά για να αποφευχθεί το κιτρίνισμα λόγω μεγάλων περιόδων αποθήκευσης.
spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι “κρύβεται” πίσω από τις καθημερινές ανακλήσεις τροφίμων λόγω μόλυνσης από μεταλλικά θραύσματα

Αν και οι βιομηχανίες τροφίμων εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας, τα λάθη δεν μηδενίζονται ακόμη και από τους κολοσσούς της βιομηχανίας τροφίμων.

Το «πότε» μετράει όσο το «τι» : Πως το timing των γευμάτων επηρεάζει την απώλεια βάρους – Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Η ώρα που τρώμε είναι εξίσου σημαντική με το τι τρώμε, επηρεάζοντας τον μεταβολισμό, την όρεξη και τη γενικότερη υγεία.

Σήμα κινδύνου για τη δημόσια υγεία – Ανακαλύφθηκε άγνωστο έως σήμερα στέλεχος σαλμονέλας από Ιταλούς ερευνητές

Εμφάνιση Salmonella enterica που φέρει γονίδιο καρβαπενεμάσης bla OXA-181 στην Ιταλία
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα