Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
20.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πόσο ρεύμα καίει η φριτέζα αέρα;

ΑρχικήΝέαΠόσο ρεύμα καίει η φριτέζα αέρα;
spot_img

Αλήθεια ή διαφημιστική υπερβολή η μείωση στην κατανάλωση ρεύματος έως και 75%

Ταχύτερο μαγείρεμα και, πάνω απ ‘όλα, φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα: αυτή είναι η υπόσχεση των κατασκευαστών φριτέζας αέρα, που υπόσχονται ως και 75% λιγότερη κατανάλωση ρεύματος.

Όπως όλες οι νέες συσκευές που υπόσχονται μαγικές λύσεις, έτσι και το air fryer αντιμετωπίζεται με αρκετή δυσπιστία από μία μεγάλη μερίδα καταναλωτών, καθώς, πράγματι, οι διάφορες εταιρίες τείνουν να υπερβάλλουν όταν διαφημίζουν τις δυνατότητές του – για χάρη των πωλήσεων.

Air fryer: Πώς λειτουργεί

Εάν και πρόκειται για μία συσκευή που έχει κατακτήσει το ενδιαφέρον του κόσμου τους τελευταίους μήνες, στην πραγματικότητα οι φριτέζες αέρος κυκλοφορούν στο εμπόριο εδώ και παραπάνω από μία δεκαετία.

Η τεχνολογία τους είναι απλή: Ουσιαστικά πρόκειται για έναν μικρό φούρνο συναγωγής, ο οποίος μπορεί να τοποθετηθεί στον πάγκο της κουζίνας σας.

Εάν και αποκαλείται ως «φριτέζα», η συγκεκριμένη συσκευή, λοιπόν, δεν τηγανίζει το φαγητό, αλλά το ψήνει σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, με τη βοήθεια του θερμού αέρα που εκπέμπει. Ο θερμός αυτός αέρας κυκλοφορεί ομοιόμορφα στο χώρο, με τη βοήθεια ενός ανεμιστήρα. Και, όπως υπόσχεται, πράγματι η φριτέζα αέρος μαγειρεύει τα τρόφιμα πιο γρήγορα από τον συμβατικό φούρνο, λόγω του μικρότερου μεγέθους που διαθέτει και δεν απαιτεί παρά ελάχιστο λάδι.

Εφόσον, λοιπόν, το φαγητό μπορεί να ψηθεί γρήγορα και σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, το αποτέλεσμα θυμίζει αρκετά εκείνο που επιτυγχάνεται με τη βοήθεια του τηγανιού, καθώς είναι τραγανό εξωτερικά και πιο μαλακό από έξω. Ωστόσο, η γεύση δεν είναι ακριβώς η ίδια, καθώς λείπει η λιπαρή ουσία που έχουν τα φαγητά που έχουν τηγανιστεί με λάδι ή βούτυρο. Από την άλλη, αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί προτιμούν το αποτέλεσμα του air fryer, διότι είναι πιο ελαφρύ.

Διαβάστε ακόμη: Lidl Hellas: Νέα καταγγελία στο cibum για σκουλήκι σε σοκολάτα από σουπερμάρκετ στη Θεσσαλονίκη

Πόσο καίει τελικά;

Είναι αλήθεια ότι ο μικρότερος χρόνος μαγειρέματος σε μικρότερη χώρο υποδηλώνει λογικά εξοικονομεί ενέργεια.

Όμως το κατά πόσο συμφέρει μακροπρόθεσμα η αγορά μίας φριτέζας αέρος εξαρτάται από το πόσο συχνά τηγανίζετε ή ψήνετε το φαγητό σας στο φούρνο και από το πόσο πρόθυμοι είστε να αντικαταστήσετε τις μεθόδους αυτές με τη χρήση του air fryer.

Κάτι ακόμα που επίσης πρέπει να λάβετε υπόψη είναι οι ποσότητες του φαγητού που μαγειρεύετε. Το μικρό μέγεθος της φριτέζας αέρος είναι ταυτόχρονα πλεονέκτημα και μειονέκτημα.

Ειδικότερα, εάν ετοιμάζετε φαγητό για μία πολυμελή οικογένεια σε καθημερινή βάση, τότε ενδεχομένως οι μεγάλες ποσότητες που θα θέλετε να μαγειρέψετε πολύ απλά δεν θα χωρούν στο air fryer. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να μαγειρέψετε το φαγητό σε δόσεις, με αποτέλεσμα να καταναλώσετε το ίδιο ή και περισσότερο ρεύμα που θα χρησιμοποιούσατε εάν είχατε επιλέξει το φούρνο ή το τηγάνι σας.

Διαβάστε ακόμη: Ένας νεκρός από μολυσμένο χάμπουργκερ της McDonald’s – Δεκάδες νοσηλεύονται

Η Γαλλική Ένωση καταναλωτών quechoisir έκανε δοκιμές μεταξύ airfryer και ενός μίνι φούρνου, πολύ γνωστής εταιρειάς που είναι δημοφιλής κυρίως στους φοιτητές ώστε να συγκρίνει τόσο την απόδοση μαγειρέματος όσο και την κατανάλωση ενέργειας. Για ένα κις Lorraine (μικρού σχήματος), όλες οι φριτέζες αέρος ήταν πιο οικονομικές από τον μίνι φούρνο: κατά μέσο όρο, απαιτούσαν, για την ίδια ποσότητα, 36% λιγότερο ρεύμα. Μόνο μία φριτέζα κατάφερε να έχει την απόδοση που υπόσχεται ο κατασκευαστής και να καταναλώσει λιγότερο ρεύμα κατά 67 %.

Στο μαγείρεμα κοτόπουλου καταγράφηκε πραγματική εξοικονόμηση χρημάτων αλλά όχι με όλες τις φριτέζες – μερικές μάλιστα ήταν πιο ενεργοβόρες! Ο μίνι φούρνος εδώ είχε ένα βασικό μειονέκτημα: τον πολύ μεγαλύτερο χρόνο μαγειρέματος.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο