Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, 2025
16.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Απορρυπαντικά – Αρωματικά: Ο μοναδικός κωδικός UFI σε προϊόντα οικιακής χρήσης που σώζει ζωές

ΑρχικήΝέαΑπορρυπαντικά - Αρωματικά: Ο μοναδικός κωδικός UFI σε προϊόντα οικιακής χρήσης που σώζει ζωές
spot_img

Από το 01/01/2025, ο κωδικός είναι υποχρεωτικός για όλα τα προϊόντα οικιακής χρήσης που ταξινομούνται ως επικίνδυνα

Εδώ και τέσσερα χρόνια, όλα τα νέα οικιακά προϊόντα και τα εμπορικά χρησιμοποιούμενα προϊόντα που ταξινομούνται ως επικίνδυνα για την υγεία στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και πρέπει να φέρουν κωδικό UFI (Unique Formula Identifier).

Ο μοναδικός κωδικός ταυτοποίησης τύπου (UFI) είναι ένας μοναδικός κωδικός που απαιτείται να αναφέρεται τόσο στο πλαίσιο της υποβολής πληροφοριών όσο και στην ετικέτα ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, στη συσκευασία των προϊόντων που περιέχουν επικίνδυνο μείγμα. Από το 01/01/2025, ο κωδικός είναι υποχρεωτικός για όλα τα προϊόντα οικιακής χρήσης που ταξινομούνται ως επικίνδυνα.

Γιατί πρέπει να ενημερωθείτε για τον κωδικό UFI;

Αν εσείς ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σας εκτεθείτε τυχαία σε προϊόν που περιέχει επιβλαβείς χημικές ουσίες, το πιθανότερο είναι να απευθυνθείτε καταρχάς είτε στο κέντρο δηλητηριάσεων είτε σε μονάδες υγείας που αντιμετωπίζουν επείγοντα περιστατικά.

Κατά τα προηγούμενα έτη, τα κέντρα δηλητηριάσεων εκτίμησαν ότι στο 40 % των κλήσεων δυσκολεύτηκαν να εντοπίσουν γρήγορα και με ακρίβεια το προϊόν που προκάλεσε το ατύχημα, γεγονός το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την αντιμετώπιση των περιστατικών με υπερβολική επιφυλακτικότητα.

Έτσι, από τον Ιανουάριο του 2021 και μετά, κάθε φορά που θα αναζητάτε ιατρικές συμβουλές εντός της ΕΕ, ενδέχεται να σας ζητείται ο κωδικός UFI που αναγράφεται στην ετικέτα ορισμένων χημικών προϊόντων καθημερινής χρήσης.

Η ιδέα του κωδικού UFI είναι απλή. Πρόκειται για έναν μοναδικό κωδικό ταυτοποίησης τύπου, ο οποίος αποτελείται από 16 χαρακτήρες και συνδέεται με πληροφορίες για το προϊόν, τις χρήσεις του, τα συστατικά και την τοξικότητά του. Εφόσον γνωρίζουν τον κωδικό, οι υπεύθυνοι των κέντρων δηλητηριάσεων μπορούν να συμβουλεύσουν εσάς ή τον ιατρό σας πιο εύκολα και γρήγορα για το πώς ενδεχομένως να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά το περιστατικό.

Από την 1η Ιανουαρίου 2025, το UFI είναι πλέον υποχρεωτικό και για προϊόντα που ταξινομούνται ως επικίνδυνα για την υγεία που είχαν ήδη πωληθεί σε κράτος μέλος του ΕΟΧ πριν από το 2021. Ο κωδικός πρέπει να βρίσκεται στην ετικέτα ή στην εσωτερική συσκευασία και πρέπει να ξεκινά με τα τρία γράμματα “UFI:”. Εξαίρεση αποτελούν προϊόντα αμιγώς βιομηχανικής χρήσης. Εδώ το UFI μπορεί επίσης να αναφέρεται μόνο του στο δελτίο δεδομένων ασφαλείας. Τα νέα βιομηχανικά προϊόντα έπρεπε να πληρούν τον κώδικα από το 2024.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA) έχει αναπτύξει τις τεχνικές απαιτήσεις για τις κοινοποιήσεις προϊόντων και τις καθιστά γενικά διαθέσιμες. Χρησιμοποιώντας τη γεννήτρια UFI στον ιστότοπο του ECHA, οι εταιρείες μπορούν να δημιουργήσουν τον κώδικα και στη συνέχεια να τον κοινοποιήσουν μαζί με τη σύνθεση των προϊόντων τους και τις ιδιότητές τους στην ευρωπαϊκή εναρμονισμένη μορφή PCN (Ειδοποίηση Κέντρων Δηλητηριάσεων) .

Ποια προϊόντα πρέπει να έχουν κωδικό UFI;

Ο κωδικός UFI αναγράφεται στα προϊόντα που έχουν ταξινομηθεί για τους κινδύνους τους για την υγεία ή τη φυσική τους επικινδυνότητα σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΕ για την ταξινόμηση, την επισήμανση και τη συσκευασία. Ταξινομημένα ονομάζονται τα προϊόντα εκείνα τα οποία φέρουν εικονόγραμμα και μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία σας εάν δεν χρησιμοποιούνται σωστά.

Παραδείγματα τύπων προϊόντων στα οποία μπορείτε να βλέπετε κωδικό UFI:

  • Συγκολλητικές ουσίες, όπως π.χ. οι κοινές κόλλες ή πιο εξειδικευμένες συγκολλητικές ουσίες, όπως π.χ. οι ουσίες που χρησιμοποιούνται στις επενδύσεις τοίχων ή δαπέδων·
  • Αρωματικά χώρου, από αποσμητικά χώρου έως αρωματικά κεριά·
  • Αναλώσιμα καλλιτεχνίας και χειροτεχνίας, μεταξύ άλλων οι δακτυλομπογιές ή οι μπογιές ερασιτεχνικής χρήσης·
  • Προϊόντα καθαρισμού και συντήρησης που χρησιμοποιούνται τόσο σε εσωτερικούς χώρους, όπως π.χ. κουζίνα ή μπάνιο, όσο και σε υπαίθριους χώρους, όπως π.χ. μπαλκόνια ή λιθόστρωτα μονοπάτια·
  • Εξειδικευμένα προϊόντα καθαρισμού, μεταξύ άλλων τα προϊόντα που προορίζονται για τον καθαρισμό των αυτοκινήτων ή των υποδημάτων·
  • Απορρυπαντικά ρούχων, προϊόντα φροντίδας πλυντηρίων ρούχων ή πιάτων, καθώς και μαλακτικά υφασμάτων·
  • Μείγματα ηλεκτρονικών τσιγάρων·
  • Χημικά προϊόντα κήπων, όπως π.χ. λιπάσματα φυτών και παρασιτοκτόνα·
  • Προϊόντα δομικών υλικών, όπως σκυρόδεμα και κονιάματα·
  • Χρώματα βαφής και επιχρίσματα·
  • Καύσιμες ύλες, όπως π.χ. υγρά για αναπτήρες μπάρμπεκιου και καύσιμες ύλες για λυχνίες· και
  • Μελάνια και τόνερ για εκτυπωτές.

Δεν θα βρείτε τον κωδικό UFI στις ετικέτες καλλυντικών, όπως βαφές για μαλλιά, σαμπουάν ή λακ, ή σε φαρμακευτικά προϊόντα, καθώς τα προϊόντα αυτά διέπονται από διαφορετική νομοθεσία.

Σε ποιο σημείο της ετικέτας βρίσκεται ο κωδικός UFI;

Οι συσκευασίες έχουν διάφορα σχήματα και μεγέθη. Αυτό σημαίνει ότι ο κωδικός UFI δεν βρίσκεται πάντα στο ίδιο σημείο της ετικέτας του εκάστοτε προϊόντος. Ωστόσο, πρέπει πάντα να βρίσκεται σε απολύτως εμφανές σημείο του προϊόντος, δίπλα στην εμπορική του ονομασία ή δίπλα στις πληροφορίες κινδύνου, όπως π.χ. στα εικονογράμματα και στις συμβουλές για την ασφαλή χρήση του προϊόντος.

Ο κωδικός UFI μπορεί επίσης να τοποθετείται απευθείας επάνω στο προϊόν ή να έχει τη μορφή αυτοκόλλητου, αλλά δεν πρέπει ποτέ να τοποθετείται στο κάτω μέρος της συσκευασίας.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο νέος Ευρωπαϊκός “Aναδυόμενος Κίνδυνος” – Χρησιμοποιείται σε 5.000 μονάδες επεξεργασίας

Στην κατηγορία "Αναδυόμενων Κινδύνων" ένα νανοϋλικό που χρησιμοποιείται σε μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και εισχωρεί στην τροφική αλυσίδα.

Το νέο ποτό που χαρακτηρίστηκε ως “αναδυόμενος κίνδυνος” από τις Ευρωπαϊκές Αρχές

Τι αναφέρει η ετήσια έκθεση της EFSA για το νέο ποτό χωρίς αλκοόλ που στοχεύει όμως, να έχει τις ίδιες επιδράσεις με τα αλκοολούχα ποτά.

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού που παράγεται στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο