Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
21.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Προσοχή στο πλύσιμο λαχανικών και φρούτων.

ΑρχικήΟικιακάΠροσοχή στο πλύσιμο λαχανικών και φρούτων.
spot_img

cibum team

Κάθε μολυσμένη τροφή μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση, αν και ορισμένες τροφές είναι περισσότερο επικίνδυνες από τις άλλες, ενώ υπάρχουν πάνω από 250 τροφιμογενή νοσήματα. Μόνο στις ΗΠΑ κάθε χρόνο καταγράφονται 76 εκατομμύρια τροφικές δηλητηριάσεις.

Σχεδόν οι μισές περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης προέρχονται από μολυσμένα φρούτα και λαχανικά. Τα φυλλώδη λαχανικά, τα φρούτα και οι ρίζες μπορούν να μας μολύνουν με Listeria, E. coli, Salmonella και άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς. Η πιο συνηθισμένη αιτία τροφικής δηλητηρίασης από ωμά φρούτα και λαχανικά είναι η διασταυρούμενη μόλυνση, δηλαδή η μεταφορά επιβλαβών οργανισμών από τη μία επιφάνεια στην άλλη. Τα ωμά φρούτα και λαχανικά συχνά μολύνονται όταν αγγίζουν επιφάνειες που έχουν παλιό κρέας ή όταν κάποιος αγγίζει το προϊόν με άπλυτα χέρια. Επειδή τα ωμά φρούτα και λαχανικά δεν υποβάλλονται σε διαδικασία μαγειρέματος, οι μολυσματικοί οργανισμοί που τους μολύνουν είναι σε θέση να ευδοκιμήσουν και να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Υπάρχουν πολλοί μολυσματικοί οργανισμοί που μπορούν να μολύνουν ωμά φρούτα και λαχανικά και να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.  Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους από αυτούς τους μολυσματικούς οργανισμούς είναι τα βακτήρια Shigella και Noroviruses. Η Ηπατίτιδα Α, το Giardia lamblia και ο Ροταϊός μπορούν επίσης να εισβάλουν στα ωμά προϊόντα και να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.

Τροφικές δηλητηριάσεις από φρούτα και λαχανικά. Vegetables fruits

Τα ωμά φρούτα και λαχανικά θεωρούνται τρόφιμα υψηλού ρίσκου για τροφική δηλητηρίαση μια και καταναλώνονται χωρίς θερμική επεξεργασία. 

Η έναρξη των συμπτωμάτων τροφικής δηλητηρίασης από ωμά φρούτα και λαχανικά ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του μικροοργανισμού που προκαλεί τη δηλητηρίαση, και η διάρκειά τους κυμαίνεται από μία έως δέκα ημέρες. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν: πόνο στην κοιλιά, διάρροια, πυρετό, κρυάδες, ναυτία, εμετό, πονοκέφαλο, κούραση και αδυναμία. Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης δεν εμφανίζονται αμέσως μετά τη λήψη της μολυσμένης τροφής. Ο χρόνος εκδήλωσης ποικίλλει ανάλογα και πάλι με το μικρόβιο που την έχει προκαλέσει. Μπορεί, λοιπόν, να εκδηλωθούν 30 λεπτά μετά, αλλά και έπειτα από μία ή δύο μέρες ή και περισσότερες.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.

«Θα σε συναντήσω στο Greeks»: Πως η Ελληνική γαστρονομία και τα προϊόντα μας κυριαρχούν στις διεθνείς αγορές

Τα Ελληνικά προϊόντα γίνονται mainstream στον κόσμο κερδίζοντας τους καταναλωτές πολύ πέρα από την Ελληνοαμερικανική αγορά.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα