Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
22.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ψωμί του τοστ: πότε και γιατί απαγορεύτηκε η πώλησή του

ΑρχικήΟικιακάΨωμί του τοστ: πότε και γιατί απαγορεύτηκε η πώλησή του
spot_img

cibum team


Η πιο επιτυχημένη ανακάλυψη στην ιστορία των τροφίμων!

To ψωμί σε φέτες έχει χαρακτηριστεί ως η πιο επιτυχημένη εφεύρεση στην ιστορία των τροφίμων. Λατρεύτηκε από το κοινό αμέσως μόλις εμφανίστηκε στα ράφια, εξαιτίας του αυξήθηκε η κατανάλωση ψωμιού, καθώς όλοι χρησιμοποιούσαν, αντί για μία, δύο φέτες για τοστ ή σάντουιτς, ενώ η παρουσία του αύξησε και την κατανάλωση σε spreads!

 Το προτεμαχισμένο ψωμί, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην αγορά το 1928. Όταν εμφανίστηκε, διαφημίστηκε ως “το μεγαλύτερο βήμα προς τα εμπρός στη βιομηχανία ψησίματος”. Πριν από την εφεύρεση του, το ψωμί ψηνόταν στο σπίτι ή πουλιόταν σε φραντζόλες και ο καταναλωτής έπρεπε να κόψει προσωπικά ένα κομμάτι ψωμί κάθε φορά που ήθελε ένα.

Εφευρέτης του ήταν ο Otto Frederick Rohwedder από το Davenport της Αϊόβα των ΗΠΑ, ο οποίος εφηύρε την πρώτη μηχανή κοπής ψωμιού που έκοβε ένα ολόκληρο καρβέλι τη φορά. Άρχισε να σχεδιάζει ένα ψαλίδι ψωμιού το 1912, αλλά το εργοστάσιο που περιείχε τόσο τα σχεδιαγράμματα όσο και το αρχικό πρωτότυπο του ψαλιδιού ψωμιού, καταστράφηκε από φωτιά. Το επόμενο πλήρως λειτουργικό μηχάνημα της Rohwedder ήταν έτοιμο το 1928. Η Chillicothe Baking Company of Chillicothe, Missouri, ήταν το πρώτο αρτοποιείο που χρησιμοποίησε εμπορικά το μηχάνημα και το χρησιμοποίησε στις 7 Ιουλίου 1928. Αλλά, ο αρχικός τεμαχισμός  είχε προβλήματα. Το κύριο πρόβλημα και ο μόνος λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι αρτοποιοί δεν ήθελαν να υιοθετήσουν το ψωμί σε φέτες στην αρχή, ήταν ότι μπαγιάτευε γρήγορα καθώς επειδή ήταν κομμένο σε φέτες ήταν και πιο ευάλωτο στον αέρα.  Ο Gustav Papendick, αρτοποιός από το Σαιντ Λούις, αγόρασε το δεύτερο ψαλίδι του Rohwedder και προσπάθησε να το βελτιώσει διατηρώντας τις φέτες τυλιγμένες. Στην αρχή προσπάθησε με συγκρατήσει τη συσκευασία με λαστιχένιες ταινίες και μεταλλικούς πείρους, αλλά οι λαστιχένιες ταινίες διέλυαν το ψωμί και οι μεταλλικές καρφίτσες έπεφταν σχεδόν αμέσως από την συσκευασία. Στη συνέχεια ανακάλυψε ότι εάν οι φέτες τοποθετηθούν σε ένα χαρτόνι θα ευθυγραμμιστούν. Τα καρβέλια τυλίχθηκαν σε κέρινο χαρτί που τα διατηρούσε φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι πρώτες φέτες ψωμιού που πωλήθηκαν στο εμπόριο ήταν οι Wonder Bread, το 1930. Το 1933, περίπου πέντε χρόνια αφότου η βιομηχανία αρτοποιίας υιοθέτησε το μηχάνημα του Rohwedder, το 80% του ψωμιού που πωλούσαν τα αρτοποιεία στην Αμερική ήταν προ-τεμαχισμένο. Το ψωμί σάντουιτς υιοθετήθηκε από όλα τα νοικοκυριά και λατρεύτηκε σχεδόν αμέσως.

Το κομμένο ψωμί είχε τα εξής αποτελέσματα: αύξηση στην κατανάλωση ψωμιού καθώς αντί για μία φέτα τρώνε δύο για να φτιάξουν τοστ ή σάντουιτς ενώ αυξήθηκαν κατακόρυφα και οι πωλήσεις spread.
Το 1943, λόγω της μεγάλης ζήτησης, αξιωματούχοι των ΗΠΑ επέβαλαν βραχυχρόνια απαγόρευση στην πώληση του προτεμαχισμένου συσκευασμένου ψωμιού, ως τρόπο διατήρησης των αποθεμάτων τροφίμων κατά την περίοδο του πολέμου.

Το προ-τεμαχισμένο ψωμί είναι εξαιρετικά δημοφιλές μέχρι σήμερα λόγω της ευκολίας του στη χρήση σε τοστ ή για σάντουιτς, ενώ το πάχος του ψωμιού σε φέτες διαφέρει ανάλογα με τη χώρα και την εταιρεία.

Πηγή: Historyofbread  

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."

Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από απάτη τροφίμων – Περίπτωση χρήσης θειωδών στο κρέας

Διαχείριση κινδύνου παράνομης χρήσης θειωδών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα