Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σανίδες κοπής: Ποιο είδος ξύλου εξοντώνει ιούς και βακτήρια

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΣανίδες κοπής: Ποιο είδος ξύλου εξοντώνει ιούς και βακτήρια
spot_img

Ποιο ξύλο έδειξε την ταχύτερη έναρξη αντιϊκής δράσης;

    Το γεγονός πως για αρκετό καιρό σε κουζίνες οι ιδανικές επιφάνειες κοπής ήταν ξύλινες, οφείλεται στο ότι προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το ξύλο έχει αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Ωστόσο, τώρα σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ACS Applied Materials & Interfaces, ερευνητές διερεύνησαν την ικανότητα του ξύλου να αδρανοποιεί τους ιούς.

   Έως τώρα ήταν γνωστό πως οι ιοί, συμπεριλαμβανομένου του κορωνοϊού που προκαλεί το COVID-19, μπορούν να μεταδοθούν από άτομο σε άτομο μέσω μολυσμένων επιφανειών. Αυτό που δεν ήταν γνωστό είναι πως το ξύλο έχει φυσικές αντιικές ιδιότητες που μπορούν να μειώσουν το χρόνο που οι ιοί παραμένουν στην επιφάνειά του, και μάλιστα ορισμένα είδη ξύλου είναι πιο αποτελεσματικά από άλλα στη μείωση της μολυσματικότητας.

   Οι ιοί με περίβλημα, όπως ο κοροναϊός, μπορούν να ζήσουν έως και πέντε ημέρες σε επιφάνειες. Οι ιοί χωρίς περίβλημα, συμπεριλαμβανομένων των εντεροϊών που συνδέονται με το κοινό κρυολόγημα, μπορούν να επιβιώσουν για εβδομάδες, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και αν οι επιφάνειες είναι απολυμανμένες.

    Οι ερευνητές εξέτασαν πόσο καιρό οι ιοί με περίβλημα και χωρίς περίβλημα παρέμειναν μολυσματικοί στην επιφάνεια έξι τύπων ξύλου: πεύκη, ασημένια σημύδα, γκρίζα σκλήθρα, ευκάλυπτος, μίσχο βελανιδιάς και έλατο της Νορβηγίας. Για να προσδιορίσουν τη δραστηριότητα του ιού, ξεπλύθηκαν με ένα υγρό διάλυμα σε διαφορετικά χρονικά σημεία την επιφάνεια ενός δείγματος ξύλου και στη συνέχεια τοποθέτησαν αυτό το διάλυμα σε ένα τρυβλίο Petri που περιείχε καλλιεργημένα κύτταρα. Αφού επώασαν τα κύτταρα με το διάλυμα, μέτρησαν τον αριθμό (αν υπάρχει) που είχαν μολυνθεί από τον ιό.

   Τα αποτελέσματα από τις επιδείξεις τους με έναν κορονοϊό με περίβλημα έδειξαν ότι το πεύκο, η ερυθρελάτη, η σημύδα και η σκλήθρα χρειάζονται μία ώρα για να μειώσουν πλήρως την ικανότητα του ιού να μολύνει κύτταρα, με τον ευκάλυπτο και τη βελανιδιά να χρειάζονται δύο ώρες. Το πεύκο είχε την ταχύτερη έναρξη αντιϊκής δράσης, ξεκινώντας μετά από πέντε λεπτά.

Ο Spruce ήρθε δεύτερος, παρουσιάζοντας απότομη πτώση στη μολυσματικότητα μετά από 10 λεπτά. Για έναν εντεροϊό χωρίς περίβλημα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η επώαση σε επιφάνειες βελανιδιάς και ελάτης είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια μολυσματικότητας μέσα σε περίπου μία ώρα, με τη βελανιδιά να έχει χρόνο εμφάνισης 7,5 λεπτά και την ερυθρελάτη μετά από 60 λεπτά. Το πεύκο, η σημύδα και ο ευκάλυπτος μείωσαν τη μολυσματικότητα του ιού μετά από τέσσερις ώρες και η σκλήθρα δεν έδειξε αντιική δράση.

   Με βάση τα δεδομένα της μελέτης τους, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χημική σύνθεση της επιφάνειας ενός ξύλου είναι κατά κύριο λόγο υπεύθυνη για την αντιική του λειτουργία. Ενώ ο προσδιορισμός των ακριβών χημικών μηχανισμών που είναι υπεύθυνοι για την αδρανοποίηση του ιού θα απαιτήσει περαιτέρω μελέτη, λένε ότι αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι το ξύλο είναι ένας πολλά υποσχόμενος υποψήφιος για βιώσιμα, φυσικά αντιικά υλικά.

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο