Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πως γίνεται η σφολιάτα… σφολιάτα και πόσο ανθυγιεινή είναι;

ΑρχικήΟικιακάΠως γίνεται η σφολιάτα... σφολιάτα και πόσο ανθυγιεινή είναι;
spot_img

Πολλοί έχουν αδυναμία στα σφολιατοειδή…. είτε τυρόπιτα είτε ζαμπονοτυρόπιτα είτε κασσερόπιτα είναι απίστευτα νόστιμη και χορταστική. Η ζύμη σφολιάτας αποτελεί βάση πολλές πίτες και εδέσματα, γλυκά ή αλμυρά. Αλλά πόσο ανθυγιεινή είναι;

Όπως γενικότερα τα λευκά ψωμιά, η σφολιάτα περιέχει πολλούς υδατάνθρακες. Πέρα από αυτό, όμως, περιέχει πολύ βούτυρο, σε πολύ λεπτές στρώσεις ανάμεσα στα λεπτά φύλλα  ζύμης της, προσδίδοντάς στο τελικό προϊόν πολλά λίπη.

Η σφολιάτα ξεκινά σαν μια άπαχη, απλή συνηθισμένη ζύμη μόνο με νερό και αλεύρι. Η εξέλιξη της όμως είναι εντυπωσιακή: τυλίγεται, τεντώνεται και διπλώνεται με βούτυρο ξανά και ξανά μέχρι να σχηματιστούν όλα αυτά τα στρώματα. Η τελική ζύμη ζαχαροπλαστικής φαίνεται ομοιόμορφη, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ λεπτές στρώσεις ζύμης που χωρίζονται από εξίσου λεπτά στρώματα βουτύρου.

Όταν ψήνεται το νερό στις στρώσεις της ζύμης (και λίγο νερό στο βούτυρο) μετατρέπεται σε ατμό. Αυτός ο ατμός έχει αρκετή δύναμη για να φουσκώσει κάθε λεπτό φύλλο ζύμης πριν εξατμιστεί στον φούρνο. Αυτό που μένει πίσω είναι ένα λεπτό κέλυφος αέρινης και προκλητικά νόστιμης ζύμης.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα The Kitchin, κάθε φέτα σφολιάτας περιέχει περίπου 170 θερμίδες. Περισσότερο από το ήμισυ αυτού προέρχεται από λίπος: περιέχει σχεδόν 11 γραμμάρια (4,6 γραμμάρια από τα οποία είναι κορεσμένα λιπαρά), ενώ παράλληλα έχει 16 γραμμάρια υδατάνθρακες και 2,5 γραμμάρια πρωτεΐνες.

Τρανς λιπαρά στη σφολιάτα

Τα τρανς λιπαρά είναι μια τεχνητά σκληρυμένη μορφή λίπους που προστίθεται συνήθως σε επεξεργασμένα τρόφιμα. Κάνουν το φαγητό πιο ανθεκτικό και δίνουν περισσότερο άρωμα.

Ωστόσο, μαζί με τη γεύση και το άρωμα, αυξάνουν, επίσης τη χοληστερόλη, γεγονός που θα μπορούσε να είναι δυνητικά κακό για την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Πολλές σφολιάτες περιέχουν επίσης σχετικά υψηλή ποσότητα τρανς λιπαρών.

Τελικά είναι υγιεινή ή εντελώς ανθυγιεινή;

Η σφολιάτα δεν έχει πραγματικά υγιεινές ιδιότητες. Λόγω όλης της επεξεργασίας, δεν περιέχει σχεδόν καθόλου βιταμίνες και μέταλλα. Επιπλέον, παρασκευάζεται από λευκό αλεύρι και έτσι περιέχει μόνο μισό γραμμάριο φυτικών ινών ανά φέτα.

Συνολικά, ολόκληρο το προϊόν δεν προσθέτει τίποτα στην υγεία, αλλά η υπερκατανάλωσή της δημιουργεί μια πληθώρα προβλημάτων σε αυτήν. Φυσικά, δεν χρειάζεται να την κόψετε τελείως. Απλά να τρώτε με μέτρο.

Αν θέλετε μια υγιεινή εκδοχή της, μπορείτε να αντικαταστήσετε τη σφολιάτα με την παρακάτω συνταγή:

  • 250 γραμμάρια τυρί κότατζ
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  •  250 γραμμάρια αλεύρι ολικής αλέσεως
  •  1 κουταλιά της σούπας αλάτι

Ανακατέψτε τα υλικά μεταξύ τους, ανοίξτε με έναν πλάστη και σκεπάστε τη ζύμη σε μια φόρμα για κέικ. Στη συνέχεια, μπορείτε να φτιάξετε αρτοπαρασκευάσματα με όλες τις αγαπημένες σας γεμίσεις.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."

Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από απάτη τροφίμων – Περίπτωση χρήσης θειωδών στο κρέας

Διαχείριση κινδύνου παράνομης χρήσης θειωδών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα