Της Ιωάννας Συμεωνίδου
…Και εγώ πήγα κατευθείαν στα κιτάπια μου, όταν ήρθαν τα καμάρια μου και μου είπαν για το γνωστό ζαχαροπλαστείο των νοτίων προαστίων όπου μαζεύονται, έφηβοι, γιατί λέει έχει τα καλύτερα cupcake λεμόνι…. Και ξεροσταλιάζουν όρθια –μου είπαν πως δεν έχει τραπέζια- απέξω περιμένοντας να βγει η νέα φουρνιά. Και τι; Να δεχθώ και να υποστώ την ήττα από ένα ζαχαροπλαστείο; Όχι βέβαια. Βρήκα την συνταγή που έχω πάνω από 10 χρόνια να την κάνω, και μέσα σε μία ώρα δοκίμασαν και τα δικά μου cupcake. Δεν ξέρω εάν μου είπαν από ευγένεια ότι είναι καλύτερα, πιο νόστιμα και πιο αφράτα, για να μην με πληγώσουν. Ξέρω σίγουρα όμως, ότι έφαγαν από τρία ο καθένας, το βράδυ άλλα τρία, φάγαμε και εμείς και τώρα, μία ημέρα μετά έχουν τελειώσει και ψάχνω να βρω κουράγιο να ξαναφτιάξω… Μέχρι τότε θα μοιραστώ μαζί σας αυτή τη υπέροχη συνταγή, γιατί είναι τα πιο «παιχνιδιάρικα» cupcake και γιατί σε σχέση με τα άλλα είναι πιο ζουμερά, πιο αφράτα και … το κυριότερο αιφνιδιάζουν ευχάριστα!
Υλικά για περίπου 48 cupcake
Για τα cupcake
- 130 γρ ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (μπορείτε να το βάλετε στον φούρνο μικροκυμάτων για πιο γρήγορα, αλλά να μην λιώσει πολύ)
- 370 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 300 γρ ζάχαρη άχνη
- 3 αυγά
- 240 ml γάλα πλήρες
- 2 κουταλιές της σούπας ξύσμα λεμονιού
- 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο χυμό λεμόνι
- 2 κ.γ. μπέικιν
- 1 κ.γ. αλάτι
- Βανίλια (αν έχετε εσάνς βανίλιας ακόμα καλύτερα –εγώ χρησιμοποιώ εσάνς βανίλιας σε ΟΛΑ τα γλυκά μου)
Για το σιρόπι
- 6 κουταλιές σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού
- 6 κουταλιές σούπας ζάχαρη άχνη
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα. Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και το ξύσμα, μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει. Ρίχνετε ένα ένα τα αυγά (ρίχνετε-χτυπάτε ρίχνετε- χτυπάτε ρίχνετε- χτυπάτε). Προσθέτετε το γάλα και τη βανίλια. Σε αυτό το σημείο το μείγμα θα είναι πολύ υδαρές. Μην φοβηθείτε δεν έχετε κάνει λάθος έτσι πρέπει να είναι…
Μετά προσθέτετε το αλεύρι (στο αλεύρι έχετε προσθέσει το μπέικιν και το αλάτι και το έχετε κοσκινίσει) και το ανακατεύεται απαλά στην πιο χαμηλή ταχύτητα, ίσια ίσα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Εάν θεωρείται ότι εξακολουθεί να είναι πολύ ρευστό (υγρό) προσθέστε λίγο αλεύρι ακόμα.
Γεμίζετε με το μείγμα τις φόρμες (όχι πολύ γεμάτες γιατί θα φουσκώσουν και θα χυθούν) και ψήνετε για περίπου 20-30 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο. Όταν φουσκώσουν και αρχίσουν να ροδίσουν βγάλτε τα, (αφού κάνετε το κόλπο με την οδοντογλυφίδα).
Μέχρι να κρυώσουν ελαφρώς φτιάχνετε το σιρόπι: Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε τον χυμό με τη ζάχαρη άχνη, σε χαμηλή φωτιά και το ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί τελείως η άχνη. Από τη στιγμή που αρχίσει να βράζει το αφήνουμε ακόμη δύο λεπτά μέχρι να σιροπιάσει.
Μετά ενώ τα cupcake είναι ακόμα ζεστά κάνετε 5-6 «τσιμπήματα» με την οδοντογλυφίδα σε κάθε cupcake και περιχύνετε από πάνω με ένα κουταλάκι, το σιρόπι.
Δοκιμάστε τα και θα με θυμηθείτε. Good Luck!!!