Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, 2024
17 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μυρωδικά – Βότανα: Πώς να τα διατηρήσετε φρέσκα για μήνες

ΑρχικήΟικιακάΣυνταγέςΜυρωδικά - Βότανα: Πώς να τα διατηρήσετε φρέσκα για μήνες
spot_img

Απλές συμβουλές για να διατηρήσουν τα μυρωδικά τη φρεσκάδα, το άρωμα και τη γεύση τους.

Μια χούφτα φρέσκα βότανα αναδεικνύει  το φαγητό, και μπορεί ένα μέτριο γεύμα να το αναβαθμίσει σε γεύμα πολυτελούς εστιατορίου. Τα πιο δημοφιλή είναι το δεντρολίβανο, ο βασιλικός, ο δυόσμος, το θυμάρι και ο άνηθος που όχι μόνο νοστιμίζουν το φαγητό, αλλά προσθέτουν και την τέλεια γεύση και άρωμα. Εκτός από γεύση και υπέροχο άρωμα, παρέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα ο βασιλικός περιέχει μαγνήσιο και σίδηρο και λέγεται ότι βοηθά σε πεπτικά προβλήματα, ο άνηθος περιέχει βιταμίνη C, κάλιο και ασβέστιο, αλλά έχει και αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες, ο μαϊντανός περιέχει μέταλλα όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και το κάλιο, η ρίγανη χάρη στα αιθέρια έλαιά της, έχει αντιβακτηριδιακή δράση, ενώ το θυμάρι λέγεται ότι έχει αποχρεμπτική δράση. Το μοναδικό τους μειονέκτημα είναι ότι δεν διαρκούν πολύ και μαραίνονται γρήγορα αλλά υπάρχουν τρόποι να συντηρηθούν και να χρησιμοποιηθούν όποτε τα χρειαστούμε.

Από το ψυγείο μέχρι την κατάψυξη, υπάρχουν μερικές εύκολες συμβουλές που πρέπει να γνωρίζετε εάν θέλετε να μάθετε πώς να διατηρείτε φρέσκα βότανα για μια εβδομάδα ή και για μήνες.

Η πρώτη συμβουλή είναι κατά την αγορά να επιλέξετε βότανα που έχουν λαμπερά φύλλα και φρέσκια μυρωδιά. Τα κοτσάνια πρέπει να είναι “ζωντανά” και τα φύλλα να έχουν υγρασία και να μην έχουν στεγνώσει. Καλό είναι να αποφύγετε τα φύλλα που είναι κίτρινα ή καφέ ή έχουν μαύρες κηλίδες.

Διατήρηση στο ψυγείο

Μπορείτε να βάλετε τα φρέσκα μυρωδικά και βότανα σε σκεύος ή σακουλάκι με κενό αέρος και στη συνέχεια το τοποθετείτε στο ψυγείο. Η μέθοδος κενού αέρος διατηρεί τα βότανα και τα μυρωδικά, φρέσκα για έως και ένα χρόνο. Αλλά εάν δεν έχετε τέτοιο σκεύος, μπορείτε να διατηρήσετε τα βότανά σας κόβοντας πρώτα μισή ίντσα από το κάτω μέρος και, στη συνέχεια, τοποθετήστε τα στελέχη σε ένα ποτήρι με κρύο νερό. Καλύψτε τα μυρωδικά χαλαρά με μια μεμβράνη ή πλαστική σακούλα για τρόφιμα και φυλάξτε τα στο ψυγείο. Αυτή η μέθοδος παρατείνει τη διάρκεια ζωής των βοτάνων σας κατά τουλάχιστον δύο εβδομάδες (και πιθανότατα περισσότερο). Απλώς φροντίστε να αλλάξετε ή να ξαναγεμίσετε το νερό όπως χρειάζεται.

Διατήρηση στην κατάψυξη

Τοποθετήστε τα βότανα στις παγοθήκες, προσθέστε νερό και παγώστε μέχρι να στερεοποιηθούν. Εκτός από το μαγείρεμα μπορείτε να προσθέσετε αυτά τα παγάκια με βότανα στο αγαπημένο σας φλιτζάνι τσάι, κοκτέιλ και πολλά άλλα

Για το μαγείρεμα, μπορείτε να καταψύξετε τα μυρωδικά σε ελαιόλαδο. «Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να σοτάρετε λαχανικά ή ακόμα και να τα προσθέσετε σε μαγειρευτά και σούπες. Τα κατεψυγμένα σε ελαιόλαδο βότανα, μπορούν να διατηρηθούν φρέσκα στην κατάψυξη για περίπου τρεις μήνες.

Τα οφέλη για την υγεία από το μαγείρεμα με φρέσκα βότανα

Ως φυλλώδη χόρτα , τα βότανα είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά. Υπάρχουν πολλά βότανα που έχουν σημαντική ποσότητα βιταμινών Α, C και Κ. Η βιταμίνη Α υποστηρίζει την υγεία των ματιών και των οστών , η βιταμίνη C είναι εξαιρετική για το ανοσοποιητικό και η βιταμίνη Κ βοηθά στην υγεία των οστών και στην επούλωση των πληγών. Οι βιταμίνες Α και C είναι επίσης ισχυρά αντιοξειδωτικά. Μερικά βότανα, όπως ο μαϊντανός, η μέντα και η ρίγανη, έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Και μην ξεχνάτε… ανεξάρτητα από το πόσο καιρό διατηρείτε τα βότανά σας φρέσκα, δεν έχουν αξία εκτός και αν θυμηθείτε να τα χρησιμοποιήσετε!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι πρώτες εικόνες από την τελετή απονομής των βραβείων FEA – Φωτο

Πλήθος κόσμου αυτή την ώρα στην τελετή απονομής των βραβείων FoodExperts’ Awards του Cibum.

Αντίστροφη μέτρηση για τα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Όλα είναι έτοιμα για την τελετή απονομής που θα γίνει το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024 στo πλαίσιο της Food & Drinks by Detrop της HELEXPO στη Θεσσαλονίκη
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο