Το ράγισμα των αυγών κατά το βράσιμο είναι ένα κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όλοι κατά καιρούς στο μαγείρεμα- και όχι μόνο το Πάσχα! Το ράγισμα αυτό επιτρέπει στα ασπράδια να διαφύγουν στο νερό, γεγονός που καθιστά το αυγό σχεδόν μη βρώσιμο. Και είναι κρίμα, καθώς το βραστό αυγό είναι σνακ που τρώγεται τόσο σκέτο όσο και σε σαλάτες ή φαγητά. Φυσικά, γνωρίζοντας τα σωστά κόλπα, το ράγισμα μπορεί να αποφευχθεί.
Διατήρηση σε θερμοκρασία δωματίου
Οι περισσότεροι άνθρωποι αποθηκεύουν τα αυγά στο ψυγείο και τα χρησιμοποιούν απευθείας στο μαγείρεμα. Είναι σημαντικό να τα φέρετε πρώτα σε θερμοκρασία δωματίου και μετά να τα χρησιμοποιήσετε, διαφορετικά, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να σπάσουν. Αυτό συμβαίνει επειδή τα αέρια θερμαίνονται και διαστέλλονται μέσα στο κέλυφος και διευρύνουν την πίεση, προκαλώντας, έτσι, ρωγμές στο κέλυφος.
Βάλτε αλάτι κατά το βρασμό
Μόνο ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι μπορεί να αποτρέψει το σπάσιμο των αυγών κατά τη διαδικασία βρασμού. Γεμίστε μια κατσαρόλα ή ένα μπρίκι με νερό και βάλτε το στη φωτιά μαζί 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Όταν πάρει βράση, ρίξτε απαλά τα αυγά στην κατσαρόλα και βράστε τα για όσο χρόνο θέλετε, ανάλογα με το αν προτιμάτε τα αυγά σας σφιχτά ή μελάτα.
Αφήστε χώρο στα αυγά να «αναπνεύσουν»
Το να βράζετε πολλά αυγά μαζί μπορεί να γλιτώσει χρόνο, ειδικά αν τα αποθηκεύετε στο ψυγείο και για μελλοντικές χρήσεις (συνίσταται το πολύ 1 εβδομάδα). Ωστόσο, μην βάζετε πολλά αυγά μαζί στην κατσαρόλα. Τα αυγά δεν πρέπει να ακουμπάνε το ένα το άλλο ή να συγκρούονται μεταξύ τους όσο βράζουν. Εάν χρησιμοποιείτε μικρή κατσαρόλα, μην βράζετε περισσότερα από 3-4 αυγά τη φορά. Εάν βράζετε περισσότερα αυγά, χρησιμοποιήστε μια μεγαλύτερη κατσαρόλα ή βράστε τα σε παρτίδες για να αποφύγετε το “τσούγκρισμα” μεταξύ τους.
Ξύδι
Το ξύδι κατά το βράσιμο είναι ένας από τους ευκολότερους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να αποτρέψετε το ράγισμα των αυγών. Χρησιμοποιήστε ένα κουταλάκι του γλυκού ξύδι για κάθε αυγό. Γεμίστε μια κατσαρόλα με νερό και προσθέστε ξύδι ανάλογα με τον αριθμό των αυγών που βράζετε, βάλτε την κατσαρόλα στη φωτιά και βράστε τα. Η προσθήκη ξιδιού στο νερό βοηθά τις πρωτεΐνες στο ασπράδι του αυγού να πήξουν γρηγορότερα, γεγονός που επουλώνει τυχόν ρωγμές στο αυγό.
Πρόσθετη συμβουλή για τα βραστά αυγά σας: Μετά τη βράση, μεταφέρετε τα αυγά σε ένα μπολ με κρύο νερό και αφήστε τα να μουλιάσουν για περίπου 3-4 λεπτά. Έπειτα, απλά σπάστε το αυγό για να αφαιρέσετε το κέλυφος. Θα παρατηρήσετε ότι βγαίνει εύκολα, χωρίς πολλή ταλαιπωρία.