Ο ιστότοπος seitan society δημοσίευσε συνταγή για το παραδοσιακό ελληνικό ψητό αρνί χωρίς αρνί!
Κλέφτικο κυριολεκτικά σημαίνει «στο ύφος των κλεφτών», και παραδοσιακά πρόκειται για αρνί σιγοψημένο στα κόκαλα, πρώτα μαριναρισμένο σε σκόρδο και χυμό λεμονιού, αρχικά ψημένο σε λακκούβα. Λέγεται ότι οι κλέφτες, ληστές της υπαίθρου που δεν είχαν δικά τους κοπάδια, έκλεβαν αρνιά ή κατσίκια και έψηναν το κρέας σε σφραγισμένο λάκκο για να μην φαίνεται ο καπνός. Όπως αναφέρει η Κύπρια σεφ Miriam η vegan εκδοχή της δεν περιλαμβάνει κακομεταχείριση ζώων, αλλά περιέχει όλη την ουσία της ευχαρίστησης που βρίσκεται σε αυτό το εμβληματικό ελληνικό πιάτο.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ “ΑΡΝΙ”
2 φλιτζάνια γλουτένη σίτου
1 κγ σκόρδο
1 κουταλάκι του γλυκού κρεμμύδι σε σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη μέντα
¼ φλιτζάνι θρεπτική μαγιά
1 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού παντζάρι σε σκόνη
½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο λευκό πιπέρι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας
1 κουταλάκι του γλυκού ταχίνι
1 φλιτζάνι νερό
1 κουταλάκι του γλυκού πάστα miso
2 σκελίδες σκόρδου κομμένες σε κομμάτια, αλλά αρκετά μεγάλες για να τις πιάσεις με τα δάχτυλά σου
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε τα αποξηραμένα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια, προσθέστε τα υγρά συστατικά και προσθέστε την παρτίδα με κουτάλι στον επεξεργαστή τροφίμων σας, την οποία θα πρέπει να στήσετε με μια πλαστική λεπίδα (ΟΧΙ τη μεταλλική) και επεξεργαστείτε για 1 λεπτό μέχρι να oμογενοποιηθεί.
Στη συνέχεια, απλώστε με κουτάλι σε μια καθαρή επιφάνεια, ζυμώστε για 2-3 λεπτά (θα δείτε να σχηματίζονται οι ελαστικές/χορδώδεις ίνες) – προσθέστε λίγο ακόμα αλεύρι αν χρειάζεται – και πλάθετε στην “ένωση αρνιού” χωρίς κρέας. Αφήστε το να ξεκουραστεί για 5 λεπτά. Τώρα κολλήστε τα κομμάτια του σκόρδου στη βίγκαν ένωση και βάλτε το ζωμό σας να πάρει βράση (δείτε τη συνταγή για ζωμό παρακάτω).
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΖΩΜΟ
6 κούπες νερό
2 κουταλιές της σούπας μαύρη σάλτσα σόγιας
1 κουταλιά της σούπας κόκκους λαχανικών
μερικά κλωναράκια φρέσκο
φασκόμηλο λίγα κλωνάρια δεντρολίβανο
1 φλιτζάνι ξηρό κρασί της επιλογής σας (εγώ χρησιμοποίησα κόκκινο)
ΜΕΘΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΖΩΜΟ
Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια μεγάλη κατσαρόλα και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
Όταν φτάσει σε σημείο βρασμού, τοποθετήστε απαλά το vegan κρέας μέσα, καλύψτε και χαμηλώστε τη φωτιά.
Βράστε για 40 λεπτά και γυρίστε απαλά την ένωση μία ή δύο φορές κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μαγειρέματος.
Στη συνέχεια αφαιρέστε το υγρό ζωμό και αφήστε vegan πιάτο να κρυώσει για 20 λεπτά. Εν τω μεταξύ, ετοιμάστε το μείγμα για προσθήκη στο ψήσιμο
ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΣΤΟ ΤΑΨΙ ΤΟΥ ψησίματος
αλάτι για γεύση
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού σιρόπι χουρμά κόκκοι
πιπεριού
2 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας
1 κουταλάκι του γλυκού miso
φρέσκος δυόσμος
1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη
το χυμό από μισό λεμόνι
Τοποθετήστε τα υλικά σε ένα μπλέντερ τροφίμων και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν – χρησιμοποιήστε το μείγμα για την φαγητό
ΕΠΙΠΛΕΟΝ
1 μεγάλο
κρεμμύδι ψιλοκομμένο σε φέτες, χυμό από 1 λεμόνι
4-5 πατάτες κομμένες σε φέτες τις οποίες προβράζουμε για 15 λεπτά
3-4 κλωναράκια δεντρολίβανου
Κόκκοι πιπεριού
λαδόκολλα
2 βολβοί σκόρδο, κομμένα κατά μήκος
ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΙΑΤΟΥ
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 355ºF (180ºC).
Τώρα, σε ένα μεγάλο ταψί φούρνου τοποθετήστε την ένωση πάνω από τη λαδόκολλα σας για να την ξεχωρίσετε από τις πατάτες κ.λπ.
Τοποθετήστε τα μισά σκόρδα στις γωνίες του χαρτιού γύρω από την ένωση, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει αρκετό χαλαρό χαρτί για να καλύψει λίγο από την ένωση μετά.
Τώρα βάλτε λίγο ψιλοκομμένο σκόρδο, μέντα και κόκκους πιπεριού και απλώστε το μείγμα με κουτάλι.
Τοποθετήστε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια στη βάση του πιάτου σας και στη συνέχεια περιβάλετε τα με φέτες ντομάτας γύρω από τις άκρες του πιάτου σας. Και τώρα προσθέστε τις φέτες πατάτας πάνω από τα κρεμμύδια.
Περιχύστε με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού και λίγο αλάτι.
Τοποθετούμε γύρω από το ταψί κλαδάκια δεντρολίβανου, το βάζουμε στο φούρνο για μιάμιση ώρα ή μέχρι να ροδίσουν οι πατάτες και η ένωση να είναι στεγνή αλλά σε σκούρο καραμελένιο χρώμα. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι θα πρέπει να συνεχίσετε να προσθέτετε λίγο περισσότερο τη σάλτσα του μείγματος κάθε 20 λεπτά για να δημιουργήσετε ένα πιο πυκνό αλλά γευστικό εξωτερικό (αλλά χρησιμοποιήστε το όλο αν είναι δυνατόν).
Σερβίρετε με ελληνική σαλάτα, ζεστό ψωμί πίτα και λίγο κρασί – σηκώστε τα ποτήρια σας και απολαύστε!