Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
15 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Άντε πάλι… Η Γερμανία απορρίπτει πάλι την ελληνική ρίγανη!

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΆντε πάλι… Η Γερμανία απορρίπτει πάλι την ελληνική ρίγανη!
spot_img

Για τρίτη φορά μέσα σε λίγους μήνες ανιχνευτήκαν αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης σε ελληνική ρίγανη.

Τον περασμένο Νοέμβριο οι Ολλανδοί μας την επέστρεψαν λόγω Αλκαλοειδών πυρρολιζιδίνης και το ίδιο έγινε και από Γερμανούς πριν από λίγες ημέρες (22 Μαρτίου).

Τώρα για άλλη μία φορά η Γερμανία ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Πύλη Έγκαιρης ειδοποίησης για τα τρόφιμα RASFF για ελληνική ρίγανη στην οποία ανιχνεύτηκε υψηλή ποσότητα αλκαλοειδών πυρρολιζιδίνης. Η ρίγανη αποσύρθηκε “από τους παραλήπτες”.

Το παράθυρο RASFF αναφέρει ότι πρόκειται για Βιολογική τριμμένη ρίγανη και χαραξτηρίζει τον κίνδυνο για τους καταναλωτές σοβαρό. Στο προϊόν εντοπίστηκαν 0,024 g/kg αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης με ανώτερο επιτρεπτό τα 0,001 g/kg

Τι είναι τα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης;

Τα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης ( PAs ), που μερικές φορές αναφέρονται ως βάσεις necine, είναι μια ομάδα φυσικών τοξινών που παράγονται από τα φυτά ως αμυντικός μηχανισμός έναντι των εντόμων και  σχετίζονται με ασθένειες σε ανθρώπους και ζώα. Περίπου τα μισά από αυτά εμφανίζουν ηπατοτοξικότητα. Επίσης η έκθεση σε αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης στα τρόφιμα, ιδίως για τους συχνούς καταναλωτές τσαγιού και βοτάνων, αποτελεί πιθανή μακροπρόθεσμη ανησυχία για την ανθρώπινη υγεία λόγω της πιθανής καρκινογένεσης, λένε οι επιστήμονες της EFSA. Και η κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής με βάση φυτά παραγωγής αλκαλοειδών πυρρολιζιδίνης θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε επίπεδα έκθεσης που προκαλούν βραχυπρόθεσμη τοξικότητα με αποτέλεσμα δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."

Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από απάτη τροφίμων – Περίπτωση χρήσης θειωδών στο κρέας

Διαχείριση κινδύνου παράνομης χρήσης θειωδών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα