Η φριτέζα αέρα και το τηγάνισμα με αυτήν είναι ένας σχετικά νέος τρόπος μαγειρέματος που αποδίδει νόστιμο αποτέλεσμα, αλλά με λιγότερα λιπαρά και θερμίδες. Τι άλλα πλεονεκτήματα διαθέτει σε σύγκριση με το συμβατικό τηγάνισμα;
Το air fryer ή στα ελληνικά φριτέζα αέρα είναι μια συσκευή, η οποία επιτρέπει στο χρήστη της να τηγανίζει και να ψήνει χωρίς να χρησιμοποιεί μεγάλες ποσότητες βουτύρου, λίπους ή λαδιού, αλλά δημιουργεί στο φαγητό το ίδιο αποτέλεσμα που θα είχε αν τηγανιζόταν: τραγανό εξωτερικά, αλλά τρυφερό στο εσωτερικό του.
Και επειδή λιγότερο λίπος σημαίνει αυτομάτως λιγότερες θερμίδες και λιγότερα λιπαρά στο φαγητό, δεν προκαλεί εντύπωση που οι καταναλωτές προτιμούν μια φριτέζα αέρα όλο και περισσότερο για τα γεύματά τους.
Η σύντομη ιστορία και η τεχνολογία της φριτέζας αέρα
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Hot Air Frying, οι φριτέζες τηγανίσματος με ζεστό αέρα είναι η πρώτη πραγματική καινοτομία στην κουζίνα από τη δεκαετία του 1970, όταν πρωτοκυκλοφόρησαν στην αγορά αργές κουζίνες (slow cookers) και φούρνοι μικροκυμάτων.
Αυτές οι συσκευές έχουν σχεδιαστεί για να κυκλοφορούν εξαιρετικά ζεστό αέρα, με τρόπο που μιμείται την κίνηση και τη ροή θερμότητας που λαμβάνει χώρα σε ένα τηγάνι με καυτό λάδι. Αυτή η μέθοδος επιτρέπει στην συσκευή να τραγανίζει το εξωτερικό μέρος του φαγητού, αλλά και να το μαγειρεύει επαρκώς από μέσα χωρίς να το καίει, αποτέλεσμα που είναι ακριβώς αυτό που θέλει κάποιος από το φαγητό του κατά το τηγάνισμα.
Υπάρχουν και μερικά air fryers που έχουν και την ιδιότητα να ψήνουν το φαγητό στον αέρα, το οποίο επίσης αποδίδει αντίστοιχα αποτελέσματα.
Πλεονεκτήματα στην ασφάλεια και τη διατροφή
Επειδή, όπως αναφέραμε και προηγουμένως, η φριτέζα αέρα δεν χρειάζεται πρόσθεση μεγάλης ποσότητας λίπους, τα φαγητά που παρασκευάζονται σε αυτήν είναι με λιγότερες θερμίδες και λιπαρά, οπότε αυτό την καθιστά ιδανική για ανθρώπους που κάνουν ειδικές δίαιτες ή θέλουν να χάσουν βάρος.
Επιπλέον, η φριτέζα αέρα επιτρέπει τον πειραματισμό με πολλά υγιεινά λάδια, όπως λάδι αβοκάντο, καρυδιού, καλαμποκέλαιο και άλλα πιο “γκουρμέ” λίπη που μπορεί να είναι της αρεσκείας σας.
Ωστόσο, τα πλεονεκτήματα μιας φριτέζας αέρα δεν περιορίζονται μόνο στην διατροφή, αλλά αποτελεί και ένα απόλυτα ασφαλές μέσο μαγειρέματος για τους χρήστες του, καθώς δεν διαθέτουν τον κίνδυνο να καούν. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα εγκαύματα με καυτό λάδι που μπορεί να πάθει κανείς από το διπλοτηγάνισμα είναι μια συχνή αιτία εισαγωγής στα νοσοκομεία.
Εκτιμάται ότι σημειώνονται 2.600 πυρκαγιές ετησίως στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω του τηγανίσματος με λίπος (από το 2011-2012) και πως έχουν προκληθεί 1.230 μη θανατηφόρα θύματα και 12 θάνατοι! Μπορεί ο κίνδυνος και τα ποσοστά να μην ακούγονται τόσο ανησυχητικά, ειδικά για έναν ενήλικα που ξέρει να μαγειρεύει, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για έναν έφηβο ή ένα άτομο μικρότερης ηλικίας που δεν είναι απόλυτα εξοικειωμένο με την κουζίνα. Σε αυτή την περίπτωση, λοιπόν, μια φριτέζα αέρα μπορεί να σώσει ζωές.