ΑρχικήΝέαΙστορία ΤροφίμωνΓιατί τρώμε μπακαλιάρο με σκορδαλιά στη γιορτή του Ευαγγελισμού;

Γιατί τρώμε μπακαλιάρο με σκορδαλιά στη γιορτή του Ευαγγελισμού;

2 λεπτά ανάγνωσης

Διαβάστε από πού προέρχεται το έθιμο

Tην 25η Μαρτίου που γιορτάζεται μαζί με την γιορτή του Ευαγγελισμού, τρώμε μπακαλιάρο ως απόρροια παράδοσης αιώνων (από τον 15ο αιώνα) όταν οι φτωχοί Έλληνες (εκτός των νησιωτικών περιοχών) δεν μπορούσαν να προμηθευτούν φρέσκο ψάρι, το οποίο ήταν ακριβό,  σε αντίθεση με τον Μπακαλιάρο ο οποίος μπορούσε να συντηρηθεί υγράλατος (παστωμένος).

Γιατί τρώμε μπακαλιάρο με σκορδαλιά στη γιορτή του Ευαγγελισμού; - Cibum.gr

Kαι γιατί ψάρι;

Η γιορτή του Ευαγγελισμού είναι μία μεγάλη χαρούμενη γιορτή μέσα στην περίοδο του πένθους και της νηστείας της Σαρακοστής και επειδή είναι θεομητορική εορτή, αφιερωμένη στην Παναγία άρα πολύ σημαντική για τη μοναστική παράδοση, επιτρέπονται το ψάρι, το έλαιο και ο οίνος.

- Advertisement -

Και γιατί σκορδαλιά;

Γιατί η σκορδαλιά, το σύγχρονο αντίστοιχο του αρχαίου «σκορόθαλμου», συνοδεύει συνήθως τα τηγανητά ψάρια η απόλαυση των οποίων απαιτεί κάτι πιο δυνατό για να μειώσει ή να καλύψει την έντονη μυρωδιά και γεύση τους… Βέβαια η σκορδαλιά καλύπτει τα πάντα!
Χρόνια πολλά και του χρόνου!

- Advertisement -

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

ΚΥΑ Ανθυγιεινού Επιδόματος στο ΥΠΑΑΤ: Το μνημείο ανισότητας που δημιουργεί υπαλλήλους δύο ταχυτήτων

Η νέα απόφαση διαχωρίζει την «ευπαθή ομάδα» των Κτηνιάτρων από τους «απρόσβλητους Χημικούς, Γεωπόνους και Βιολόγους στα εργαστήρια και τα κλιμάκια ελέγχων του ΕΦΕΤ, υπονομεύοντας τη συλλογική προσπάθεια και την κοινή λογική

Λούπινο σε αλεύρι, ψωμί και καφέ: Η ΕΕ ζητά εντατική παρακολούθηση αλκαλοειδών που συνδέονται με δηλητηριάσεις

Νέα ευρωπαϊκή σύσταση για το λούπινο μετά τις ανησυχίες για τοξικά αλκαλοειδή και περιστατικά δηλητηρίασης

Μακαρόνια με κιμά από… σκουλήκια: Έξαλλος το Τάσος στο νέο επεισόδιο της επιστημονικής κομεντί «Τάσος και Μαίρη»

Οι ευρωπαϊκές μελέτες για τρόφιμα με έντομα φέρνουν ένταση στο σπίτι του Τάσου και της Μαίρης, όταν η συζήτηση φτάνει στα μακαρόνια με αλεσμένα σκουλήκια και στο αλεύρι από γρύλους