Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023
20.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί τρώμε μπακαλιάρο με σκορδαλιά στη γιορτή του Ευαγγελισμού;

ΑρχικήΝέαΙστορία ΤροφίμωνΓιατί τρώμε μπακαλιάρο με σκορδαλιά στη γιορτή του Ευαγγελισμού;
spot_img

Την 25η Μαρτίου που γιορτάζεται μαζί με την γιορτή του Ευαγγελισμού, τρώμε μπακαλιάρο ως απόρροια παράδοσης αιώνων (από τον 15ο αιώνα) όταν οι φτωχοί Έλληνες (εκτός των νησιωτικών περιοχών) δεν μπορούσαν να προμηθευτούν φρέσκο ψάρι, το οποίο ήταν ακριβό,  σε αντίθεση με τον Μπακαλιάρο ο οποίος μπορούσε να συντηρηθεί υγράλατος (παστωμένος).

το έθιμο του μπακαλιάρου την 25η Μαρτίου

Kαι γιατί ψάρι;

Η γιορτή του Ευαγγελισμού είναι μία μεγάλη χαρούμενη γιορτή μέσα στην περίοδο του πένθους και της νηστείας της Σαρακοστής και επειδή είναι θεομητορική εορτή, αφιερωμένη στην Παναγία άρα πολύ σημαντική για τη μοναστική παράδοση, επιτρέπονται το ψάρι, το έλαιο και ο οίνος.

Και γιατί σκορδαλιά;

Γιατί η σκορδαλιά, το σύγχρονο αντίστοιχο του αρχαίου «σκορόθαλμου», συνοδεύει συνήθως τα τηγανητά ψάρια η απόλαυση των οποίων απαιτεί κάτι πιο δυνατό για να μειώσει ή να καλύψει την έντονη μυρωδιά και γεύση τους… Βέβαια η σκορδαλιά καλύπτει τα πάντα!
Χρόνια πολλά και του χρόνου!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΦΕΤ: Το μεγάλο λάθος του κρεοπωλείου που ευθύνεται για τις δεκάδες δηλητηριάσεις στη Λάρισα

Το πόρισμα του ΕΦΕΤ για το κρεοπωλείο που προκάλεσε δεκάδες τροφικές δηλητηριάσεις την Κυριακή του Πάσχα.

Νέος “βραχνάς” για επιχειρήσεις και καταναλωτές το σύστημα επιστροφής συσκευασίας ποτών και αναψυκτικών

Σύστημα επιστροφής εγγύησης για πλαστικές, μεταλλικές και γυάλινες συσκευασίες ποτών – Επιπλέον χρέωση για τους καταναλωτές και... ταλαιπωρία για τις υπόχρεες επιχειρήσεις.

Οι μεγαλύτεροι Φορείς Πιστοποίησης στην Ελλάδα μιλούν για τη σημασία των Προτύπων στην Ασφάλεια Τροφίμων

Οι υπεύθυνοι πιστοποίησης σε πέντε από τους μεγαλύτερους Φορείς Πιστοποίησης στη χώρα, μίλησαν στο Cibum για τη σημασία που έχουν τα πρότυπα στη διασφάλιση της ασφάλειας και της υγείας των Ελλήνων καταναλωτών.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα