Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
17.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί τρώμε μπακαλιάρο με σκορδαλιά στη γιορτή του Ευαγγελισμού;

ΑρχικήΝέαΙστορία ΤροφίμωνΓιατί τρώμε μπακαλιάρο με σκορδαλιά στη γιορτή του Ευαγγελισμού;
spot_img

Την 25η Μαρτίου που γιορτάζεται μαζί με την γιορτή του Ευαγγελισμού, τρώμε μπακαλιάρο ως απόρροια παράδοσης αιώνων (από τον 15ο αιώνα) όταν οι φτωχοί Έλληνες (εκτός των νησιωτικών περιοχών) δεν μπορούσαν να προμηθευτούν φρέσκο ψάρι, το οποίο ήταν ακριβό,  σε αντίθεση με τον Μπακαλιάρο ο οποίος μπορούσε να συντηρηθεί υγράλατος (παστωμένος).

το έθιμο του μπακαλιάρου την 25η Μαρτίου

Kαι γιατί ψάρι;

Η γιορτή του Ευαγγελισμού είναι μία μεγάλη χαρούμενη γιορτή μέσα στην περίοδο του πένθους και της νηστείας της Σαρακοστής και επειδή είναι θεομητορική εορτή, αφιερωμένη στην Παναγία άρα πολύ σημαντική για τη μοναστική παράδοση, επιτρέπονται το ψάρι, το έλαιο και ο οίνος.

Και γιατί σκορδαλιά;

Γιατί η σκορδαλιά, το σύγχρονο αντίστοιχο του αρχαίου «σκορόθαλμου», συνοδεύει συνήθως τα τηγανητά ψάρια η απόλαυση των οποίων απαιτεί κάτι πιο δυνατό για να μειώσει ή να καλύψει την έντονη μυρωδιά και γεύση τους… Βέβαια η σκορδαλιά καλύπτει τα πάντα!
Χρόνια πολλά και του χρόνου!

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας του Campden BRI για την εκπαίδευση ασφάλειας τροφίμων στη Βιομηχανία

Αυτή είναι η 8η παγκόσμια έρευνα κατάρτισης για την ασφάλεια τροφίμων που διοργανώθηκε με την Intertek Alchemy σε συνεργασία με τις BRCGS, BSI, Intertek, SGS, SQF, TSI.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα