Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
15.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το “ταπεινό” τρόφιμο που βελτιώνει τη λειτουργία του ήπατος

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΤο "ταπεινό" τρόφιμο που βελτιώνει τη λειτουργία του ήπατος
spot_img

Η καλή λειτουργία του ήπατος είναι σημαντική για την υγεία του οργανισμού, καθώς ρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, η ανισορροπία των οποίων προκαλεί κόπωση, διανοητική σύγχυση

Βοηθά στη βελτίωση του μεταβολισμού, αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα, μειώνει την κατακράτηση υγρών από το σώμα, βελτιώνει τη λειτουργία του ήπατος και βοηθά στην βελτίωση της γεύσης του φαγητού. Το ταπεινό κρεμμύδι κάνει θαύματα στον ανθρώπινο οργανισμό!

- Advertisement -

Πώς βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του ήπατος

Το συκώτι είναι το κεντρικό χημικό εργαστήριο του σώματός μας και παίζει έναν σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό. Η πιο σημαντική μεταβολική λειτουργία του ήπατος είναι η αποτοξίνωση, η απενεργοποίηση και η απόρριψη των τοξικών χημικών, των φαρμάκων και των ορμονών, τόσο αυτών που παράγονται από το σώμα όσο και αυτών που προέρχονται από εξωτερικές πηγές.

Το ήπαρ εκτελεί περίπου 200 διαφορετικές λειτουργίες οι περισσότερες από τις οποίες είναι ζωτικής σημασίας  για την υγεία. Το συκώτι παράγει ενέργεια, συνθέτει πρωτεΐνες, παράγει τη χολή για την πέψη και αποθηκεύει τις βιταμίνες A, B12, D και K που είναι όλες πολύ χρήσιμες στην εμμηνόπαυση!

Η καλή λειτουργία του ήπατος είναι σημαντική για την υγεία του οργανισμού, καθώς ρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, η ανισορροπία των οποίων προκαλεί κόπωση, διανοητική σύγχυση, επιθυμία για ζάχαρη κλπ. Το κρεμμύδι περιέχει ενώσεις του θείου που βοηθούν το συκώτι να παράξει γλουταθειόνη, μια ουσία που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες.

Όπως το σκόρδο, έτσι και τα κρεμμύδια είναι πλούσια σε αλλισίνη. Είναι επίσης γεμάτα από κάλιο, φυτικές ίνες και φυτοθρεπτικά συστατικά που βοηθούν το σώμα μας τόσο στην καταπολέμηση των ασθενειών όσο και στην απόκρουση των τοξικών χημικών ουσιών.

Τα συστατικά που έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, σχετίζονται με μειωμένο ρίσκο εμφάνισης καρκίνου. Δεν είναι τυχαίο που από την αρχαιότητα λοιπόν, τα κρεμμύδια χρησιμοποιούνταν ως φάρμακο. Στις μέρες μας το κρεμμύδι έχει ερευνηθεί για την αποτελεσματικότητά του στη μείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα καθώς και για τη συνεισφορά τους στην υγεία των οστών.

Τα φυτοχημικά στοιχεία που βρίσκονται σε πληθώρα στο κρεμμύδι είναι:

  • Ανθοκυανίνες. Οι ανθοκυανίνες βρίσκονται στα κόκκινα και στα μωβ κρεμμύδια. Είναι οι χρωστικές ουσίες που δίνουν χρώμα στις συγκεκριμένες ποικιλίες και έχουν πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
  • Κερσετίνη. Η κερσετίνη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό με καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες καθώς ενδέχεται να μειώνει την αρτηριακή πίεση. Η τακτική κατανάλωση κρεμμυδιών μειώνει τη σκλήρυνση των αρτηριών, και βοηθούν στη διατήρηση της ελαστικότητας των εσωτερικών τοιχωμάτων.
  • Θειικές ενώσεις. Είναι παρόμοιες ενώσεις με τα σουλφίδια και τα πολυσουλφίδια και προστατεύουν από κάποιες μορφές καρκίνου.
  • Θειοσουλφινικά άλατα. Οι συγκεκριμένες θειικές ενώσεις ενδέχεται να αναστέλλουν την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών και να προλαμβάνουν τη δημιουργία θρόμβων.

Τα κόκκινα και τα κίτρινα κρεμμύδια έχουν πολύ περισσότερα αντιοξειδωτικά σε σχέση με άλλες ποικιλίες. Ειδικότερα τα κίτρινα κρεμμύδια περιέχουν σχεδόν 11 φορές μεγαλύτερη συγκέντρωση.

Ωστόσο πρέπει να λάβουμε υπόψιν πως το μαγείρεμα καταστρέφει μεγάλο μέρος των αντιοξειδωτικών.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι κρύβεται πίσω από τη δημοφιλή ενεργειακά ποτά που καταναλώνουν παιδιά και έφηβοι; Ανησυχητικά ευρήματα του Ökotest

Πόσα ενεργειακά ποτά μπορούμε να ανεχτούμε πριν γίνει η κατανάλωση πραγματικά επικίνδυνη;

Οδοντόκρεμες μολυσμένες με μόλυβδο και άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα – Δοκιμή σε 51 γνωστές μάρκες

Μια νέα έρευνα που διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκάλυψε ότι πολλές εμπορικές οδοντόκρεμες είναι μολυσμένες με μόλυβδο και άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα.

Aκτινοβολημένα τρόφιμα: Είναι ασφαλή ή πρέπει να τα αποφεύγουμε; – Πώς τα ξεχωρίζουμε

Η ακτινοβόληση τροφίμων είναι μια μέθοδος επεξεργασίας τροφίμων με ιονίζουσα ακτινοβολία που αποσκοπεί στην εξόντωση παθογόνων βακτηρίων
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα