Ερευνητές δημιούργησαν αμινοξύ που μειώνει την ποσότητα της τοξικής ουσίας στην κονσέρβα.
Το ψάρι είναι μια πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας, που περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και πολλά άλλα ευεργετικά θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, η κατανάλωση ορισμένων ψαριών εκθέτει τους ανθρώπους στην πιο επικίνδυνη μορφή υδραργύρου, τον μεθυλυδράργυρο, καθώς συσσωρεύεται στα ψάρια (ειδικά εκείνα τα είδη που βρίσκονται ψηλότερα στην τροφική αλυσίδα, όπως ο τόνος).
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γέμισε αυγά ταινίας από ανεπαρκώς ψημένο χοιρινό – Η ανατριχιαστική ακτινογραφία που σόκαρε ακόμα και τους γιατρούς (βίντεο)
Η συσσώρευση τοξικού υδραργύρου προκαλεί ανησυχία σχετικά με την κατανάλωση ψαριών, από τα οποία ο τόνος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο υδράργυρος είναι μια από τις δέκα πιο επιβλαβείς χημικές ουσίες για τον άνθρωπο. Η έκθεση σε υδράργυρο, μπορεί να βλάψει το κεντρικό νευρικό σύστημα, με τα έμβρυα και τα μικρά παιδιά να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις επιπτώσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι διατροφικές συστάσεις για εγκύους συνιστούν προσοχή στην κατανάλωση τόνου.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Δεκάδες άνθρωποι στο νοσοκομείο από Ιταλικά γλυκά
Να θυμίσουμε ότι τον περασμένο Οκτώβριο, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις Bloom και Foodwatch, ζήτησαν από τις αρχές να «λάβουν επειγόντως μέτρα» καθώς μετά από αναλύσεις σε 148 κονσέρβες, όλες ήταν μολυσμένες με υδράργυρο. Επιπλέον σύμφωνα με μελέτες τα επίπεδα υδραργύρου στον τόνο παραμένουν ίδια τα τελευταία 50 χρόνια παρά τη μείωση του στην ατμόσφαιρα.
Ερευνητές από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Chalmers στη Σουηδία βρήκαν τη λύση, με μία νέα προσέγγιση για τη συσκευασία κονσερβοποιημένου τόνου που εγχύεται σε διάλυμα αμινοξέος κυστεΐνης με βάση το νερό. Αποδείχθηκε ότι αφαιρεί έως και 35% του συσσωρευμένου υδραργύρου στον κονσερβοποιημένο τόνο, μειώνοντας σημαντικά την έκθεση του ανθρώπου στον υδράργυρο μέσω των τροφίμων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πως βράζουν οι επιστήμονες τροφίμων τα αυγά τους για περισσότερη απόλαυση και υψηλότερη θρεπτική αξία
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αρακάς με τεχνητό πράσινο χρώμα στην αγορά – Πώς θα τον καταλάβετε για να γλιτώσετε από τις παρενέργειες! (βίντεο)
Το διάλυμα συσκευασίας αφαιρεί τον υδράργυρο
«Η μελέτη μας δείχνει ότι υπάρχουν εναλλακτικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση της μόλυνσης του τόνου με υδράργυρο, αντί απλώς να περιορίσουμε της κατανάλωση. Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε την ασφάλεια των τροφίμων και να συμβάλουμε στην ενίσχυση της ανθρώπινης υγείας, καθώς και να χρησιμοποιήσουμε καλύτερα τρόφιμα που υπόκεινται επί του παρόντος σε ορισμένους περιορισμούς», λέει ο Mehdi Abdollahi, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών Ζωής στο Chalmers και συντονιστής ενός έργου που ονομάζεται Detoxpak.
Η ιδέα της λεγόμενης ενεργής συσκευασίας είναι να αναπτυχθούν υλικά, για παράδειγμα ένα υγρό μέσα σε ένα κονσέρβα, που αλληλεπιδρούν με τα τρόφιμα κατά την αποθήκευση – για παράδειγμα, για να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής. Ωστόσο, αυτή η ιδέα δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν για τη βελτίωση της ασφάλειας των τροφίμων.

Σε μια προηγούμενη μελέτη, οι ερευνητές διερεύνησαν τη δυνατότητα επικάλυψης συσκευασιών με θειολιωμένο πυρίτιο για τη σύλληψη υδραργύρου από κονσέρβες ψαριών. Αυτό που παρατήρησαν, ήταν ότι οι δυνάμεις που δεσμεύουν τον υδράργυρο μέσα στον ιστό του τόνου εμπόδισαν την απελευθέρωσή του.
Μείωση έως και 35 % στην ποσότητα του υδραργύρου
Μία από τις ουσίες που αυξάνουν την ποσότητα υδραργύρου μέσα στον τόνο είναι η κυστεΐνη. Οι ερευνητές πρόσθεσαν κυστεΐνη σε ένα υδάτινο διάλυμα στο οποίο μπορεί να βυθιστεί το κρέας ψαριού και ανακάλυψαν ότι όσο μεγαλύτερη είναι η επιφάνεια της σάρκας των ψαριών σε επαφή με το διάλυμα κυστεΐνης, τόσο μεγαλύτερη είναι η απορρόφηση υδραργύρου από τον τόνο. Η υψηλότερη τιμή μείωσης του υδραργύρου, 35%, επιτεύχθηκε κατά τη δοκιμή κονσερβοποιημένου αλεσμένου τόνου, από παντοπωλεία. Ανακάλυψαν επίσης ένα μέγιστο όριο δύο εβδομάδων, μετά τις οποίες δεν σημειώθηκαν περαιτέρω αλλαγές.
Στην τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές δεν παρατήρησαν αξιοσημείωτες αλλαγές στην εμφάνιση ή τη μυρωδιά των δειγμάτων ψαριών που δοκιμάστηκαν. Οι κυτταρικές αναλύσεις έχουν επίσης αποδείξει την ασφάλεια της αναπτυγμένης τεχνολογίας.
«Η ομορφιά αυτού του τύπου συσκευασίας είναι ότι είναι ενεργή όσο το προϊόν βρίσκεται στο ράφι. Δεν θα χρειάζονταν πρόσθετα στάδια παραγωγής εάν μια μέθοδος όπως αυτή χρησιμοποιούνταν βιομηχανικά. Η εφαρμογή των αποτελεσμάτων μας θα μπορούσε να αυξήσει το περιθώριο ασφαλείας για την κατανάλωση ψαριών», λέει ο Przemysław Strachowski.
Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη Νέα γνώση για την αφαίρεση υδραργύρου από το κρέας ψαριών με χρήση διαλύματος ενός συστατικού που περιέχει κυστεΐνη