Τρίτη, 18 Μαρτίου, 2025
12.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καρύδια ή αμύγδαλα: Ποια είναι καλύτερα για την τόνωση της μνήμης και γιατί;

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΚαρύδια ή αμύγδαλα: Ποια είναι καλύτερα για την τόνωση της μνήμης και γιατί;
spot_img

Ας ζυγίσουμε τα διατροφικά τους προφίλ για να βρούμε την απάντηση.

Οι ξηροί καρποί είναι μία από τις καλύτερες τροφές που μπορεί να καταναλώσει κάποιος σε μια δίαιτα. Τα καρύδια και τα αμύγδαλα είναι τα πιο κοινά είδη γνωστά και για τα οφέλη στη μνήμη, καθώς και τη γενική απόδοση του εγκεφάλου. Αλλά ποιο είναι καλύτερο για την ενίσχυση της μνήμης;

- Advertisement -

Λοιπόν, ας ζυγίσουμε τα διατροφικά τους προφίλ για να βρούμε την απάντηση.

Διατροφική σύγκριση

Τόσο τα καρύδια όσο και τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε υγιή λίπη, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, αλλά η σύνθεσή τους διαφέρει ελαφρώς. Τα αμύγδαλα και τα καρύδια έχουν παρόμοια θρεπτική πυκνότητα, αλλά ως προς τη σύνθεση, τα καρύδια έχουν την μερίδα του λέοντος σε βασικά λιπαρά οξέα 3 (2,5 g/oz), γι αυτό και είναι ιδιαίτερα φιλικά προς τον εγκέφαλο. Αντίθετα, τα καρύδια περιέχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Ε που κάνει καλό στο δέρμα.

Τα αμύγδαλα παρέχουν επίσης περισσότερη πρωτεΐνη (6 g έναντι 4 g ανά ουγγιά) και υψηλότερο μαγνήσιο (76 mg έναντι 45 mg), βοηθώντας τη λειτουργία των μυών και των νεύρων. Τα καρύδια, ωστόσο, προσφέρουν περισσότερα αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες, ωφελώντας την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου. Ενώ τα αμύγδαλα έχουν λιγότερες θερμίδες και λίπη (14 g έναντι 18 g στα καρύδια), τα καρύδια περιέχουν πιο υγιεινά πολυακόρεστα λίπη.

Οι ξηροί καρποί περιέχουν καλές ποσότητες σημαντικών θρεπτικών συστατικών, με τα καρύδια να υπερηφανεύονται για υψηλότερη συγκέντρωση ωμέγα-3 ενώ τα αμύγδαλα περιέχουν καλύτερη ποσότητα βιταμίνης Ε και μαγνησίου.

Γιατί τα καρύδια νικούν στον ανταγωνισμό;

Τα καρύδια είναι γεμάτα με ALA, το οποίο είναι ένα φυτικής προέλευσης ωμέγα-3 λιπαρό οξύ, που συμβάλλει στη λειτουργικότητα του εγκεφάλου και βοηθά στην καταπολέμηση της γνωστικής έκπτωσης. Μερικές μελέτες έδειξαν ότι τα ωμέγα-3 ενίσχυσαν τη μνήμη, τη μάθηση και την απόδοση του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Τα καρύδια είναι οι πλουσιότερες πηγές αντιοξειδωτικών από όλους τους ξηρούς καρπούς και βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες, μια διαδικασία που λέγεται ότι επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου και την απώλεια μνήμης.

Διευκολύνουν τη δομή του εγκεφάλου

Οι πολυφαινόλες και τα υγιή λίπη από τα καρύδια υποστηρίζουν τη νευρωνική λειτουργία και την επικοινωνία, και ως εκ τούτου είναι ισχυρά στη διατήρηση της μνήμης και των γνωστικών ικανοτήτων.

Γιατί τα αμύγδαλα είναι καλά για την υγεία του εγκεφάλου;

Πλούσια σε βιταμίνη Ε

Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε που βοηθά στην προστασία των εγκεφαλικών κυττάρων από οξειδωτική βλάβη και επιβραδύνει τη γνωστική έκπτωση.

Λειτουργία νευροδιαβιβαστών

Το μαγνήσιο στα αμύγδαλα είναι ένα μεγάλο διεγερτικό της δραστηριότητας των νευροδιαβιβαστών. Αυτό εξασφαλίζει τη σωστή ροή πληροφοριών στον εγκέφαλο και τη διατήρηση της μνήμης.

Ενισχύει τη συγκέντρωση και τη διαύγεια της σκέψης

Η πρωτεΐνη, τα υγιή λίπη και οι φυτικές ίνες που υπάρχουν στα αμύγδαλα επιτρέπουν τη μακροπρόθεσμη ενέργεια που κρατά τον εγκέφαλο ενεργό και συγκεντρωμένο.

Συμπέρασμα

Τόσο τα καρύδια όσο και τα αμύγδαλα αποδεικνύονται χρήσιμα για την υγεία του εγκεφάλου, ωστόσο, ανώτερη υποστήριξη για την ενίσχυση της μνήμης προσφέρουν τα καρύδια, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ωμέγα-3, αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες που τονώνουν τον εγκέφαλο. Ωστόσο, όταν προστεθούν και τα δύο στη διατροφή, επιτυγχάνουμε τη βέλτιστη γνωστική λειτουργία.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πατατάκια – Σοκολάτες: Μετανάστευση βενζολίου, νιτρωδών και αμιδίων, από τη συσκευασία – Ευρήματα εργαστηριακής ανάλυσης

Μετανάστευση χημικών ενώσεων από συσκευασίες τροφίμων: Εκτίμηση των κινδύνων για την ασφάλεια τροφίμων και των επιπτώσεων στην υγεία

456 κρούσματα σαλμονέλας σε μικρά παιδιά από τα Kinder της Ferrero – Η εταιρεία γνώριζε μήνες πριν αλλά δεν ενημέρωσε τις Αρχές

Νέα έρευνα για το ξέσπασμα σαλμονέλωσης σε πολλές χώρες δείχνει ότι η Ferrero γνώριζε για τη μόλυνση στο εργοστάσιο πολύ πριν τις τροφικές δηλητηριάσεις των παιδιών αλλά δεν ενημέρωσε τις Αρχές

Καλλυντικά και είδη προσωπικής φροντίδας: Ο κίνδυνος από τη χρήση τους και η εξωσωματική γονιμοποίηση – Της Ελένης Τσαγκά

Γιατί τον τελευταίο καιρό ανακαλούνται τόσα πολλά προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς;
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο