Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τυρί: Πόσο μπορεί να παραμείνει στο ψυγείο;

ΑρχικήPicksNews LineΤυρί: Πόσο μπορεί να παραμείνει στο ψυγείο;
spot_img

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την συντήρηση των τυριών στο ψυγείο μας.

Σχεδόν όλα τα ψυγεία έχουν τυρί κάποιου τύπου- εκτός αν υπάρχει δυσανεξία στη λακτόζη. Άλλωστε, όπως λένε και οι λάτρεις του, “το τυρί πάει παντού”. Και αφού έτσι έχουν τα πράγματα, ήρθε η ώρα να μάθουμε πόσο καιρό μπορούμε να το διατηρούμε στο ψυγείο.

Το κλειδί στη διατήρηση τυριού είναι η υγρασία και πιο συγκεκριμένα ο περιορισμός της υγρασίας, καθώς έτσι περιορίζεται η πιθανότητα επικίνδυνης αλλοίωσης. Και ενώ τα περισσότερα τυριά έχουν τυπωμένη ημερομηνία λήξης, στην πραγματικότητα ο καλύτερος τρόπος να καταλάβετε πότε είναι η ώρα να “ξεφορτωθείτε” το τυρί σας είναι να βασιστείτε σε ενδείξεις πάνω στο ίδιο το τυρί, όπως η οσμή ή η όψη. Για παράδειγμα, εάν το αγοράσατε μαλακό, αλλά πλέον έχει καταλήξει να είναι σκληρό, ίσως ήρθε η ώρα να το πετάξετε, όπως και αν βγάζει μια όξινη, τοξική οσμή.

Επιπλέον, προσοχή στην κατάψυξη! Οι περισσότεροι επαγγελματίες λένε πως δεν ενδείκνυται σαν μέθοδος, καθώς μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υφή και τη γεύση του τυριού.

Σκληρά Τυριά

Τα τυριά με χαμηλότερη υγρασία είναι τα λιγότερο ευπαθή, γιατί έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νερό και υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλάτι. Σε αυτή την περίπτωση, ακόμα και αν μουχλιάσουν, μπορείτε να κόψετε το κομμάτι που έχει χαλάσει και να φάτε το υπόλοιπο, στην περίπτωση της πράσινης και μπλε μούχλας. Αντίθετα, αν δείτε να αναπτύσσεται κόκκινη ή μαύρη μούχλα, πετάξτε το τυρί σας και καθαρίστε βαθιά το ψυγείο σας.  Για καλύτερα αποτελέσματα, τυλίξτε σφιχτά με λαδόκολλα, χαρτί κρεοπωλείου, πανί τυριού ή περιτύλιγμα με κερί μέλισσας, αλλά όχι με πλαστικό που μπορεί να χαλάσει τη γεύση. Η αποθήκευση συνιστάται για 4-6 μήνες με σωστή αποθήκευση.

Τα τυριά που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία είναι τα Parmigiano-Reggiano , pecorino Romano , σκληρό τσένταρ, grana padano , ή οποιοδήποτε τυρί παλαιωμένο για ένα χρόνο ή περισσότερο, ακόμα και υποκατάστατα παρμεζάνας.

Ημίσκληρα και ημίμαλακά τυριά

Στην περίπτωση αυτών των τυριών, είναι καλύτερο να τα δοκιμάσετε για να καταλάβετε την κατάστασή τους. Συνήθως αντέχουν στο ψυγείο 2-4 εβδομάδες μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης. Για καλύτερη αποθήκευση, τυλίξτε τα σε λαδόκολλα και, στη συνέχεια, τοποθετήστε τα μέσα σε μια σακούλα με φερμουάρ ή σε ένα τάπερ με μια γωνία ελαφρώς ανοιχτή. Τέτοια τυριά είναι το Port Salut , Gruyère , most gouda , Comté , Muenster

Μαλακά τυριά

Αυτά τα τυριά έχουν την περισσότερη υγρασία, γεγονός που τα καθιστά και τα πιο ευπαθή. Για αυτό με το που δείτε μούχλα σε αυτά πετάξτε τα αμέσως, ειδικά στην περίπτωση της ρικότα, του τυριού κρέμα ή κότατζ. Μπορείτε να τα αποθηκεύσετε σε δοχείο ή όπως τα ημιμαλακά τυριά. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα ρικότα, burrata , mozzarella , Brie , gorgonzola, chevre , τυρί κότατζ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο