Οι παράγοντες που επηρεάζουν την συντήρηση των τυριών στο ψυγείο μας.
Σχεδόν όλα τα ψυγεία έχουν τυρί κάποιου τύπου- εκτός αν υπάρχει δυσανεξία στη λακτόζη. Άλλωστε, όπως λένε και οι λάτρεις του, “το τυρί πάει παντού”. Και αφού έτσι έχουν τα πράγματα, ήρθε η ώρα να μάθουμε πόσο καιρό μπορούμε να το διατηρούμε στο ψυγείο.
Το κλειδί στη διατήρηση τυριού είναι η υγρασία και πιο συγκεκριμένα ο περιορισμός της υγρασίας, καθώς έτσι περιορίζεται η πιθανότητα επικίνδυνης αλλοίωσης. Και ενώ τα περισσότερα τυριά έχουν τυπωμένη ημερομηνία λήξης, στην πραγματικότητα ο καλύτερος τρόπος να καταλάβετε πότε είναι η ώρα να “ξεφορτωθείτε” το τυρί σας είναι να βασιστείτε σε ενδείξεις πάνω στο ίδιο το τυρί, όπως η οσμή ή η όψη. Για παράδειγμα, εάν το αγοράσατε μαλακό, αλλά πλέον έχει καταλήξει να είναι σκληρό, ίσως ήρθε η ώρα να το πετάξετε, όπως και αν βγάζει μια όξινη, τοξική οσμή.
Επιπλέον, προσοχή στην κατάψυξη! Οι περισσότεροι επαγγελματίες λένε πως δεν ενδείκνυται σαν μέθοδος, καθώς μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υφή και τη γεύση του τυριού.
Σκληρά Τυριά
Τα τυριά με χαμηλότερη υγρασία είναι τα λιγότερο ευπαθή, γιατί έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νερό και υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλάτι. Σε αυτή την περίπτωση, ακόμα και αν μουχλιάσουν, μπορείτε να κόψετε το κομμάτι που έχει χαλάσει και να φάτε το υπόλοιπο, στην περίπτωση της πράσινης και μπλε μούχλας. Αντίθετα, αν δείτε να αναπτύσσεται κόκκινη ή μαύρη μούχλα, πετάξτε το τυρί σας και καθαρίστε βαθιά το ψυγείο σας. Για καλύτερα αποτελέσματα, τυλίξτε σφιχτά με λαδόκολλα, χαρτί κρεοπωλείου, πανί τυριού ή περιτύλιγμα με κερί μέλισσας, αλλά όχι με πλαστικό που μπορεί να χαλάσει τη γεύση. Η αποθήκευση συνιστάται για 4-6 μήνες με σωστή αποθήκευση.
Τα τυριά που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία είναι τα Parmigiano-Reggiano , pecorino Romano , σκληρό τσένταρ, grana padano , ή οποιοδήποτε τυρί παλαιωμένο για ένα χρόνο ή περισσότερο, ακόμα και υποκατάστατα παρμεζάνας.
Ημίσκληρα και ημίμαλακά τυριά
Στην περίπτωση αυτών των τυριών, είναι καλύτερο να τα δοκιμάσετε για να καταλάβετε την κατάστασή τους. Συνήθως αντέχουν στο ψυγείο 2-4 εβδομάδες μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης. Για καλύτερη αποθήκευση, τυλίξτε τα σε λαδόκολλα και, στη συνέχεια, τοποθετήστε τα μέσα σε μια σακούλα με φερμουάρ ή σε ένα τάπερ με μια γωνία ελαφρώς ανοιχτή. Τέτοια τυριά είναι το Port Salut , Gruyère , most gouda , Comté , Muenster
Μαλακά τυριά
Αυτά τα τυριά έχουν την περισσότερη υγρασία, γεγονός που τα καθιστά και τα πιο ευπαθή. Για αυτό με το που δείτε μούχλα σε αυτά πετάξτε τα αμέσως, ειδικά στην περίπτωση της ρικότα, του τυριού κρέμα ή κότατζ. Μπορείτε να τα αποθηκεύσετε σε δοχείο ή όπως τα ημιμαλακά τυριά. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα ρικότα, burrata , mozzarella , Brie , gorgonzola, chevre , τυρί κότατζ.