Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εναλλακτικά τρόφιμα: Λαβράκι χωρίς κόκκαλα από… φύκια!

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία / ΤάσειςΕναλλακτικά τρόφιμα: Λαβράκι χωρίς κόκκαλα από... φύκια!
spot_img

Του Νικόλα Εμμανουήλ

Μια ομάδα επιστημόνων σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει φύκια για να αναπτύξει νέες τεχνικές για τη δημιουργία φιλέτου ψαριού χωρίς κόκαλα από κύτταρα από λαβράκι.

Το project ονομάζεται  Algae2Fish και επικεφαλής είναι ο αναπληρωτής καθηγητής, Frederico Ferreira, από το Ινστιτούτο Βιομηχανικής και Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου της Λισαβόνας, με χρηματοδότηση από τη ΜΚΟ για τα βιώσιμα τρόφιμα, το Good Food Institute (GFI).

Η ομάδα στοχεύει να δημιουργήσει το φιλέτο από κύτταρα από λαβράκι, δημιουργώντας ένα πραγματικό φιλέτο ψαριού με την ίδια εμφάνιση, γεύση και υφή με το συμβατικό λαβράκι – και ακόμη και τα ίδια οφέλη για την υγεία – αλλά χωρίς τα κόκαλα ή τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η ομάδα ισχυρίζεται, επίσης, ότι δεν θα περιέχει τον υδράργυρο ή τα μικροπλαστικά που μπορεί να βρεθούν στα ψάρια.

Στόχος τους είναι να χρησιμοποιήσουν τεχνικές, συμπεριλαμβανομένης της εκτύπωσης 3D για τη δημιουργία βρώσιμων ικριωμάτων χρησιμοποιώντας υλικό που εξάγεται από φύκια και φυτά. Αυτά θα χρησιμοποιηθούν για να δώσουν δομή σε ένα προϊόν που θα καλλιεργείται από κύτταρα ψαριού – βοηθώντας την αναδημιουργία της σύνθετης ινώδους υφής που παρατηρείται στα συμβατικά ψάρια.

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται επίσης ότι τα χρησιμοποιούμενα άλγη θα περιέχουν αντιοξειδωτικά, προσθέτοντας στη θρεπτική αξία του τελικού προϊόντος και παρέχοντας τα ωμέγα-3 λιπαρά έλαια που βρίσκονται στα ψάρια.

Η ομάδα θα χρησιμοποιήσει ηλεκτρική διέγερση με στόχο την ενίσχυση του μετασχηματισμού των βλαστικών κυττάρων των ψαριών σε μυς και λίπος. Αυτά μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία διαφορετικών «βιολογικών μελανιών», χρησιμοποιώντας 3D εκτύπωση για να σχηματίσουν σχέδια κατά μήκος του ικριώματος, αναδημιουργώντας τη γεύση του ψαριού καθώς και τις χαρακτηριστικές εναλλασσόμενες λωρίδες του μυϊκού ιστού και του λίπους ενός φιλέτου.

Η ομάδα ελπίζει ότι το project της θα μπορέσει να συμβάλει στην ανάπτυξη της τεχνολογίας που θα μετριάσει τελικά, την πίεση στις αλυσίδες εφοδιασμού θαλασσινών και την αλιεία.

“Στα πορτογαλικά έχουμε το εξής ρητό: ένα ψάρι χωρίς οστά είναι ένα πρόβλημα που λύνεται. Αυτό θα δημιουργήσει ένα φιλέτο χωρίς κόκαλα, το οποίο θα κάνει πολύ καλό στα παιδιά εάν το φάνε, αλλά ελπίζω ότι θα βοηθήσει επίσης να λύσει πολλά άλλα προβλήματα”, δήλωσε ο Frederico Ferreira.

Συμπλήρωσε δε ότι “λατρεύω τα ψάρια. Προέρχομαι από μια χώρα που αγαπά τα ψάρια, και θέλω να συνεχίσω να τρώω ψάρια. Υπάρχει ένας ρόλος που μπορούμε να παίξουμε στην αλιεία μικρής κλίμακας. Ωστόσο, αν θέλουμε όλοι να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τα ψάρια, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τη θαλάσσια αλιεία που προκαλεί τόσο μεγάλη ζημιά στα ωκεάνια οικοσυστήματα».

Ο Seren Kell, επιστημονικός και τεχνολογικός διευθυντής στο Ινστιτούτο Τροφίμων (GFI) Europe πρόσθεσε:

“Το έργο του καθηγητή Ferreira είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα της καινοτόμου έρευνας που πρέπει να παρέχουμε στους ανθρώπους, ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν τα ψάρια χωρίς να βλάπτουν τους ωκεανούς μας. Υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες για περισσότερες εταιρείες και κυβερνήσεις να επενδύσουν σε φυτικά και καλλιεργημένα θαλασσινά προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην ανάπτυξη της ζήτησης με βιώσιμο τρόπο και ελπίζω ότι αυτή η μελέτη θα δείξει στους άλλους ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

Πηγή: New Food Magazine

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο