Μια βιώσιμη λύση που προσομοιάζει σε γεύση και υφή με το κανονικό αυγό.
Ο τομέας τον φυτικών προϊόντων εμπλουτίζεται διαρκώς, ξεκινώντας από τα κρέατα εργαστηρίου και καταλήγοντας πιο πρόσφατα σε προϊόντα όπως το τυρί και η πρωτεϊνική καζεΐνη που δημιουργήθηκε από τη New Culture και προσομοιάζει σχεδόν απόλυτα ένα ζωικό τυρί. Φυσικά δεν τα έχουμε δει ακόμα όλα, καθώς τώρα η φυτική εταιρεία αυγών Float Foods έχει λάβει Πιστοποίηση Συστήματος Ασφάλειας Τροφίμων κορυφαίας βαθμίδας για τη μηχανή της που παράγει κρόκους αυγών vegan.
Η εταιρία με έδρα τη Σιγκαπούρη, τη ναυαρχίδα του καλλιεργημένου κρέατος που το 2022 άνοιξε το πρώτο κρεοπωλείο στον κόσμο που πουλά φυτικό κρέας, κατασκευάζει τη δημοφιλή σειρά OnlyEg, η οποία περιλαμβάνει κρόκο αυγού και μπουρεκάκια OnlyEg. Με έδρα τη Σιγκαπούρη, η εταιρεία διαθέτει μια εγκατάσταση ικανή να παρασκευάζει τα vegan αυγά που μιμούνται τη γεύση και την υφή του κανονικού αυγού, σε εμπορική κλίμακα.
Η Vinita Choolani, Ιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Float Foods Pte Ltd, δήλωσε στο Plant Based News: «Η πιστοποίηση FSSC 22000 δεν είναι απλώς μια δέσμευση για την ασφάλεια των τροφίμων, είναι απόδειξη της αφοσίωσης της εταιρείας μας στον μετασχηματισμό της εναλλακτικής διαδικασίας παραγωγής αυγών. Αυτό ευθυγραμμίζεται με το όραμά μας για ένα βιώσιμο, επεκτάσιμο, ηθικό σύστημα τροφίμων».
Αυτές οι φιλικές προς τους vegan εναλλακτικές λύσεις αυγών μπορούν να καταναλωθούν «ωμές» και μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για μια μεγάλη ποικιλία γαστρονομικών δημιουργιών από νουντλς και αρτοσκευάσματα μέχρι μαγιονέζα.
Οι βίγκαν δεν τρώνε αυγά λόγω της σκληρότητας που προκαλεί η βιομηχανία στις κότες, οι περισσότερες από τις οποίες εκτρέφονται για αυγά και ζουν σε κλουβιά, με κάθε πουλί να περιορίζεται σε ένα χώρο όχι μεγαλύτερο από ένα φύλλο χαρτιού Α4.
Οι κότες στη φύση γεννούν συνήθως ένα αυγό το μήνα, ενώ αυτές του εμπορίου έχουν εκτραφεί για να γεννήσουν έως και 300 σε ένα χρόνο. Αυτό ασκεί τεράστια πίεση στα σώματα των πουλιών, με αποτέλεσμα τεράστια ταλαιπωρία και πρόωρο θάνατο. Η ευρεία απορρόφηση των vegan αυγών θα μπορούσε να βάλει τέλος σε μια τέτοια σκληρότητα.