Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
15 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ολλανδία: Το κρέας φυτικής προέλευσης κοστίζει πλέον λιγότερο από το ζωικό κρέας

ΑρχικήΝέαΟλλανδία: Το κρέας φυτικής προέλευσης κοστίζει πλέον λιγότερο από το ζωικό κρέας
spot_img

Το κόστος φαίνεται ότι δεν αποτελεί πλέον εμπόδιο στην επιλογή vegan προϊόντων, καθώς σύμφωνα με νέα έρευνα, το κρέας φυτικής προέλευσης είναι φθηνότερο από το ζωικό κρέας.

Τον Φεβρουάριο, η ProVeg International ανέθεσε στην εταιρεία ερευνών Questionmark να πραγματοποιήσει ανάλυση κόστους και το κρέας βρέθηκε να είναι φθηνότερο στα σούπερ μάρκετ. Ωστόσο, μια περαιτέρω ανάλυση που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο διαπίστωσε ότι το κόστος του κρέατος είχε αυξηθεί σημαντικά. Αυτό έκανε τις επιλογές vegan να είναι φθηνότερες ανά κιλό προϊόντος.

Τα ευρήματα αποδίδονται στον πληθωρισμό και το αυξανόμενο κόστος των πρώτων υλών, δημιουργώντας αύξηση των τιμών στα προϊόντα κρέατος. Τα φυτικά είδη δεν επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τις αυξημένες χρεώσεις προμηθευτών.

Εδώ και αρκετό καιρό, οι καταναλωτές στην Ολλανδία απομακρύνονται από τα προϊόντα κρέατος υπέρ των φυτικών εναλλακτικών λύσεων, χωρίς η αυξανόμενη αυτή ζήτηση να φέρνει αποτελέσματα στη μάχη των τιμών.

Η μεταβολή της ζήτησης του κρέατος έναντι της φυτικής πρωτεΐνης

Οι ερευνητές συνέκριναν το κρέας και τα φυτικά προϊόντα εντός αυστηρών παραμέτρων. Όλα τα αντικείμενα ήταν οι επιλογές με τις χαμηλότερες τιμές και οι vegan εναλλακτικές λύσεις ταίριαζαν με τα αντίστοιχα ζωικά τους όσον αφορά το μέγεθος της μερίδας.

Συνολικά, συγκρίθηκαν 36 προϊόντα. Τα συνολικά ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι το ζωικό κρέας έχει γίνει πιο ακριβό από το vegan κρέας σε όλους τους τομείς.

Τον Φεβρουάριο, τα φυτικά μπιφτέκια βρέθηκαν να είναι 56 σεντς ανά κιλό πιο ακριβά από τις εναλλακτικές λύσεις κρέατος. Τον περασμένο μήνα βρέθηκαν να είναι 78 σεντς φθηνότερα ανά κιλό. Αντίστοιχες διαφορές παρατηρήθηκαν και στα κομμάτια κοτόπουλο σε σχέση με τις vegan εναλλακτικές τους, όπως και στον κιμά.

Το κόστος δεν είναι πλέον ένα πλεονέκτημα για το κρέας

Το κόστος αναφέρεται συχνά ως εμπόδιο για να γίνει ένας καταναλωτής vegan. Σε γενικές γραμμές, οι καταναλωτές φοβούνται ότι ξοδεύουν περισσότερα σε προϊόντα με τα οποία δεν είναι εξοικειωμένοι, αλλά η ιδέα ότι η φυτική πρωτεΐνη κοστίζει πάντα περισσότερο από τις εναλλακτικές λύσεις ζώων φαίνεται να είναι εσφαλμένη.

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δηλώνει ότι η παρανόηση συχνά πηγάζει από τη σύγκριση του συμβατικού κρέατος με εξειδικευμένα υποκατάστατα. Το ίδρυμα διεξήγαγε έρευνα που διαπίστωσε ότι οι vegan και χορτοφαγικές δίαιτες είναι οι πιο οικονομικά αποδοτικές επιλογές σε χώρες υψηλού εισοδήματος.

«Πιστεύουμε ότι το γεγονός ότι οι vegan, χορτοφαγικές και ευέλικτες δίαιτες μπορούν να σας εξοικονομήσουν πολλά χρήματα θα εκπλήξει τους ανθρώπους», ανέφερε σε δήλωσή του στο Plant Based News ο Δρ Marco Springmann, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Παρά το γεγονός ότι επιδοτείται σε μεγάλο βαθμό, η βιομηχανία κρέατος αντιμετωπίζει τώρα αυξημένο κόστος, το οποίο πρέπει να μετακυλήσει στους καταναλωτές. Η ProVeg δηλώνει ότι το κρέας έχει δει μια μέση αύξηση τιμής 21% μεταξύ της ανάλυσής του τον Φεβρουάριο και τον Ιούνιο. Συγκριτικά, η φυτική πρωτεΐνη αυξήθηκε κατά περίπου μόλις 2%

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους για την υγεία από δημοφιλές γλυκαντικό που υπάρχει σε κέικ, τσίχλες και παγωτά

Μια κοινή τεχνητή γλυκαντική ουσία που βρίσκεται σε ανθρακούχα ποτά, τσίχλες και παγωτά μπορεί να βλάψει το έντερο, όπως έδειξε έρευνα.

Αυτό το ξέρετε; Ποιο λογότυπο δημοφιλούς τροφίμου έχει φιλοτεχνήσει ο Σαλβαντόρ Νταλί

Οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ότι πίσω από το λογότυπο ενός θρυλικού και παγκόσμιου προϊόντος κρύβεται μια μεγάλη μορφή της ζωγραφικής.

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα