Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
24.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι είναι η vegan σοκολάτα

ΑρχικήΝέαΤι είναι η vegan σοκολάτα
spot_img

Θεωρείται η μαύρη σοκολάτα vegan;

    H σοκολάτα, το θεϊκό εκείνο ρόφημα που τιμούσαν οι Αζτέκοι και οι Μάγια κατά τη διάρκεια ιερών τελετουργιών, σήμερα είναι απαραίτητο αγαθό συνυφασμένο με την γλυκιά απόλαυση. Κατά βάση η σοκολάτα δημιουργείται από κόκκους κακάο προερχόμενους από φυτό, όποτε συγκαταλέγεται ως vegan. Ωστόσο, λόγω της επεξεργασίας των κόκκων, το αποτέλεσμα δεν είναι πάντα vegan. Μάλιστα η δημιουργία συγκεκριμένων γεύσεων, όπως η σοκολάτα γάλακτος, απαιτεί τη συμπερίληψη γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως το γάλα, ενώ άλλες επιλογές όπως η καθαρή μαύρη σοκολάτα δεν απαιτούν συνήθως την άμεση συμπερίληψη γάλακτος.

   Κατά τη δημιουργία της vegan σοκολάτας, οι σοκολατοποιοί αποφεύγουν την άμεση συμπερίληψη ζωικών προϊόντων. Έτσι ξεκινούν με κόκκους κακάο, τους οποίους οι αγρότες πρέπει να μαζέψουν, να ζυμώσουν, να στεγνώσουν και να καβουρδίσουν. Αφού καβουρδίσουν τους κόκκους, πρέπει να τους σπάσουν για να βγάλουν τις μύτες κακάο, τις οποίες αλέθουν σε μια πηχτή πάστα γνωστή ως κακάομαζα (ή σοκολατένιο λικέρ). Στη συνέχεια, οι σοκολατοποιοί χωρίζουν τη μάζα κακάο σε στερεά κακάο και βούτυρο κακάο. Αντί να προσθέτουν κανονικό γάλα σε αυτό το στάδιο, οι vegan σοκολατοποιοί προσθέτουν γάλα φυτικής προέλευσης και γλυκαντικά όπως ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο ή σιρόπι σφενδάμου για να δημιουργήσουν το τελικό προϊόν. Αξίζει να αναφερθεί ότι αυτό το βήμα συμβαίνει μόνο σε σοκολάτα γάλακτος με πιστοποίηση vegan. Η μαύρη σοκολάτα είτε διαθέτει πιστοποίηση vegan ή όχι, δεν απαιτεί την προσθήκη γάλακτος.

   Μια ακόμη σημαντική λεπτομέρεια που θα πρέπει να γνωρίζουν όσοι είτε από επιλογή, είτε από ιατρικό περιορισμό, αποζητούν vegan σοκολάτες, είναι πως η σοκολάτα φιλική προς τους vegan και η πιστοποιημένη vegan σοκολάτα δεν είναι το ίδιο πράγμα. Για να λάβει μια σοκολάτα πιστοποίηση vegan, θα πρέπει να έχει διαπιστωθεί από τρίτους πως δεν περιέχει καθόλου ζωικά προϊόντα ή ίχνη από αυτά. Αυτό σημαίνει ότι οι vegan σοκολατοποιοί χρησιμοποιούν ξεχωριστά μηχανήματα ή ξεχωριστό εργοστάσιο για να αποτρέψουν τη διασταυρούμενη μόλυνση, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα προϊόντα χωρίς γλουτένη.

Αντιθέτως, πολλές είναι οι εταιρείες σοκολάτας χαρακτηρίζουν τα προϊόντα τους ως «φιλικά προς τους vegan», που σημαίνει ότι οι κατασκευαστές δεν πρόσθεταν απευθείας γάλα ή άλλα ζωικά προϊόντα κατά τη διάρκεια της παραγωγής, ωστόσο, ίχνη πρωτεΐνης γάλακτος θα μπορούσαν περιέχονται λόγω διασταυρούμενης μόλυνσης από τον εξοπλισμό.

    Επομένως, ακόμα κι αν ένας παραγωγός λάβει όλες τις προφυλάξεις, δεν μπορεί να χαρακτηρίσει το προϊόν του ως «χωρίς γαλακτοκομικά» εάν το παρασκευάζει στο ίδιο εργοστάσιο με προϊόντα που περιλαμβάνουν γαλακτοκομικά. Νομικά, οι εταιρείες υποχρεούνται να περιλαμβάνουν τη δήλωση “μπορεί να περιέχει γάλα” ως συστατικό στις ετικέτες τους, επειδή υπάρχουν αυτές οι ελάχιστες ποσότητες και τα άτομα με αλλεργίες πρέπει να γνωρίζουν.

     Καθώς ψωνίζετε για vegan σοκολάτα, αναζητήστε πιστοποιήσεις όπως το Fair trade ή το Rainforest Alliance Certified™ στη συσκευασία σοκολάτας. Το δίκαιο εμπόριο συνεπάγεται ότι οι καλλιεργητές κακάο αμείβονται με δίκαιο μισθό για τη σκληρή δουλειά τους. Η πιστοποίηση Rainforest Alliance υποδεικνύει ότι ο κατασκευαστής χρησιμοποιεί ηθικές πρακτικές στην προμήθεια κακάο, ενώ παράλληλα προωθεί πρακτικές δίκαιου εμπορίου και περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πιπεριές: Ποιο χρώμα είναι πιο υγιεινό;

Οι πιπεριές είναι γνωστές για τα πολλαπλά τους οφέλη για την υγεία, αλλά η διαφορά στο χρώμα τους μπορεί να υποδηλώνει διαφοροποιημένη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά.

Μέχρι πόσα πατατάκια με πράσινα σημάδια μπορείτε να φάτε για να μην αρρωστήσετε

Επειδή υπάρχουν μέσα σε σακουλάκι γνωστής εταιρείας, δεν σημαίνει ότι πρέπει και να τα καταναλώσετε.

Listeria monocytogenes σε εστιατόρια και καφέ: Ποια τα επικίνδυνα σημεία επιμόλυνσης και πώς μεταφέρεται

Η παρουσία L. monocytogenes στο περιβάλλον και τυχόν αποτυχίες στις GMP θα μπορούσαν να προωθήσουν την επιμόλυνση των τροφίμων με αυτό το παθογόνο, που αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τους καταναλωτές.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο