Θεωρείται η μαύρη σοκολάτα vegan;
H σοκολάτα, το θεϊκό εκείνο ρόφημα που τιμούσαν οι Αζτέκοι και οι Μάγια κατά τη διάρκεια ιερών τελετουργιών, σήμερα είναι απαραίτητο αγαθό συνυφασμένο με την γλυκιά απόλαυση. Κατά βάση η σοκολάτα δημιουργείται από κόκκους κακάο προερχόμενους από φυτό, όποτε συγκαταλέγεται ως vegan. Ωστόσο, λόγω της επεξεργασίας των κόκκων, το αποτέλεσμα δεν είναι πάντα vegan. Μάλιστα η δημιουργία συγκεκριμένων γεύσεων, όπως η σοκολάτα γάλακτος, απαιτεί τη συμπερίληψη γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως το γάλα, ενώ άλλες επιλογές όπως η καθαρή μαύρη σοκολάτα δεν απαιτούν συνήθως την άμεση συμπερίληψη γάλακτος.
Κατά τη δημιουργία της vegan σοκολάτας, οι σοκολατοποιοί αποφεύγουν την άμεση συμπερίληψη ζωικών προϊόντων. Έτσι ξεκινούν με κόκκους κακάο, τους οποίους οι αγρότες πρέπει να μαζέψουν, να ζυμώσουν, να στεγνώσουν και να καβουρδίσουν. Αφού καβουρδίσουν τους κόκκους, πρέπει να τους σπάσουν για να βγάλουν τις μύτες κακάο, τις οποίες αλέθουν σε μια πηχτή πάστα γνωστή ως κακάομαζα (ή σοκολατένιο λικέρ). Στη συνέχεια, οι σοκολατοποιοί χωρίζουν τη μάζα κακάο σε στερεά κακάο και βούτυρο κακάο. Αντί να προσθέτουν κανονικό γάλα σε αυτό το στάδιο, οι vegan σοκολατοποιοί προσθέτουν γάλα φυτικής προέλευσης και γλυκαντικά όπως ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο ή σιρόπι σφενδάμου για να δημιουργήσουν το τελικό προϊόν. Αξίζει να αναφερθεί ότι αυτό το βήμα συμβαίνει μόνο σε σοκολάτα γάλακτος με πιστοποίηση vegan. Η μαύρη σοκολάτα είτε διαθέτει πιστοποίηση vegan ή όχι, δεν απαιτεί την προσθήκη γάλακτος.
Μια ακόμη σημαντική λεπτομέρεια που θα πρέπει να γνωρίζουν όσοι είτε από επιλογή, είτε από ιατρικό περιορισμό, αποζητούν vegan σοκολάτες, είναι πως η σοκολάτα φιλική προς τους vegan και η πιστοποιημένη vegan σοκολάτα δεν είναι το ίδιο πράγμα. Για να λάβει μια σοκολάτα πιστοποίηση vegan, θα πρέπει να έχει διαπιστωθεί από τρίτους πως δεν περιέχει καθόλου ζωικά προϊόντα ή ίχνη από αυτά. Αυτό σημαίνει ότι οι vegan σοκολατοποιοί χρησιμοποιούν ξεχωριστά μηχανήματα ή ξεχωριστό εργοστάσιο για να αποτρέψουν τη διασταυρούμενη μόλυνση, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα προϊόντα χωρίς γλουτένη.
Αντιθέτως, πολλές είναι οι εταιρείες σοκολάτας χαρακτηρίζουν τα προϊόντα τους ως «φιλικά προς τους vegan», που σημαίνει ότι οι κατασκευαστές δεν πρόσθεταν απευθείας γάλα ή άλλα ζωικά προϊόντα κατά τη διάρκεια της παραγωγής, ωστόσο, ίχνη πρωτεΐνης γάλακτος θα μπορούσαν περιέχονται λόγω διασταυρούμενης μόλυνσης από τον εξοπλισμό.
Επομένως, ακόμα κι αν ένας παραγωγός λάβει όλες τις προφυλάξεις, δεν μπορεί να χαρακτηρίσει το προϊόν του ως «χωρίς γαλακτοκομικά» εάν το παρασκευάζει στο ίδιο εργοστάσιο με προϊόντα που περιλαμβάνουν γαλακτοκομικά. Νομικά, οι εταιρείες υποχρεούνται να περιλαμβάνουν τη δήλωση “μπορεί να περιέχει γάλα” ως συστατικό στις ετικέτες τους, επειδή υπάρχουν αυτές οι ελάχιστες ποσότητες και τα άτομα με αλλεργίες πρέπει να γνωρίζουν.
Καθώς ψωνίζετε για vegan σοκολάτα, αναζητήστε πιστοποιήσεις όπως το Fair trade ή το Rainforest Alliance Certified™ στη συσκευασία σοκολάτας. Το δίκαιο εμπόριο συνεπάγεται ότι οι καλλιεργητές κακάο αμείβονται με δίκαιο μισθό για τη σκληρή δουλειά τους. Η πιστοποίηση Rainforest Alliance υποδεικνύει ότι ο κατασκευαστής χρησιμοποιεί ηθικές πρακτικές στην προμήθεια κακάο, ενώ παράλληλα προωθεί πρακτικές δίκαιου εμπορίου και περιβαλλοντική βιωσιμότητα.