Της Χάιδως Γεωργιάδο*
Τα βούτυρα από ξηρούς καρπούς περιέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά και ο λόγος είναι φυσικά η εξαιρετική πρώτη ύλη από την οποία προέρχονται. Υπάρχουν στην αγορά πολλά είδη από αλείμματα ξηρών καρπών, αλλά δυστυχώς πολλά από αυτά περιέχουν ποσότητες ζάχαρης και αλατιού, έλαια κατώτερης ποιότητας και συντηρητικά με στόχο να πλησιάσουν στην υφή και την αίσθηση των γνωστών αλειμμάτων φουντουκιού με σοκολάτα. Στον αντίποδα όμως αυτών των προϊόντων υπάρχουν πλέον σε πολλά καταστήματα τροφίμων, προϊόντα που αποτελούνται αποκλειστικά από ξηρό καρπό. Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες τροφίμων προκειμένου να κάνετε τη σωστή επιλογή.
- Φυτικές πρωτεΐνες
- Καλά λιπαρά, όπου η αναλογία τους ποικίλλει ανάλογα με το είδος του ξηρού καρπού
- Φυτικές ίνες
- Πλήθος βιταμινών και μετάλλων
- Και Φυτικές στερόλες
|
Ταχίνι
|
Φυστικο-βούτυρο |
Βούτυρο αμυγδάλου
|
Βούτυρο από καρύδια |
Βούτυρο από ηλιόσπορους |
Φουντουκο-βούτυρο |
Συνολικό λίπος |
54 g |
50 g |
56 g |
50 g |
55 g |
61g |
Κορεσμένα λιπαρά |
8 g |
10 g |
4,2 g |
10 g |
4,7 g |
4,5g |
Πολυακόρεστα λιπαρά |
24 g |
14 g |
14 g |
14 g |
10 g |
8g |
Μονοακόρεστα λιπαρά |
20 g |
24 g |
32 g |
24 g |
39 g |
46g |
Πρωτεΐνη |
17g |
25g |
21,3g |
15,2g |
17g |
15g |