Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024
13.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

”Βούτυρα” από ξηρούς καρπούς. Το νέο trend στα spreads.

ΑρχικήΟικιακά''Βούτυρα'' από ξηρούς καρπούς. Το νέο trend στα spreads.
spot_img

Της Χάιδως Γεωργιάδο*


Τα βούτυρα από ξηρούς καρπούς περιέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά και ο λόγος είναι φυσικά η εξαιρετική πρώτη ύλη από την οποία προέρχονται. Υπάρχουν στην αγορά πολλά είδη από αλείμματα ξηρών καρπών, αλλά δυστυχώς πολλά από αυτά περιέχουν ποσότητες ζάχαρης και αλατιού, έλαια κατώτερης ποιότητας και συντηρητικά με στόχο να πλησιάσουν στην υφή και την αίσθηση των γνωστών αλειμμάτων φουντουκιού με σοκολάτα. Στον αντίποδα όμως αυτών των προϊόντων υπάρχουν πλέον σε πολλά καταστήματα τροφίμων, προϊόντα που αποτελούνται αποκλειστικά από ξηρό καρπό. Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες τροφίμων προκειμένου να κάνετε τη σωστή επιλογή.
Τα βούτυρα των ξηρών καρπών περιέχουν
  • Φυτικές πρωτεΐνες
  • Καλά λιπαρά, όπου η αναλογία τους ποικίλλει ανάλογα με το είδος του ξηρού καρπού
  • Φυτικές ίνες
  • Πλήθος βιταμινών και μετάλλων
  • Και Φυτικές στερόλες
Τα οφέλη στην υγεία από την κατανάλωση των ξηρών καρπών και των παραγώγων τους είναι:
Βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ. Τα μόνο- και πόλυ- ακόρεστα λιπαρά των ξηρών καρπών βοηθούν στη μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης και στην αύξηση της HDL (καλής) χοληστερόλης.
Μείωση των πιθανοτήτων για καρδιαγγειακά επεισόδια. Τα ω-3 λιπαρά οξέα  που περιέχουν οι ξηροί καρποί φαίνεται ότι έχουν αυτήν την ευεργετική ιδιότητα.
Αύξηση των επιπέδων ινσουλίνης στο αίμα. Η ινσουλίνη βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης και στη μείωση των επιπέδων τους σε άτομα με προδιαβήτη.
βούτυρο από ξηρούς καρπούς

 

Ταχίνι

 

Φυστικο-βούτυρο

Βούτυρο αμυγδάλου

 

Βούτυρο από καρύδια

Βούτυρο από ηλιόσπορους

Φουντουκο-βούτυρο

Συνολικό λίπος

54 g

50 g

56 g

50 g

55 g

61g

Κορεσμένα λιπαρά

8 g

10 g

4,2 g

10 g

4,7 g

4,5g

Πολυακόρεστα λιπαρά

24 g

14 g

14 g

14 g

10 g

8g

Μονοακόρεστα λιπαρά

20 g

24 g

32 g

24 g

39 g

46g

                 Πρωτεΐνη

17g

25g

21,3g

15,2g

17g

15g

Συμβάλλουν στον κορεσμό. Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι όπως είπαμε παραπάνω σε λιπαρά, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες στοιχεία τα οποία προάγουν τον κορεσμό. Για αυτόν τον λόγο, οι άνθρωποι που τρώνε ξηρούς καρπούς τακτικά είναι λιγότερο πιθανό να είναι παχύσαρκοι.
Τέλος αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Δείχνουν επίσης ότι μπορούν να βοηθήσουν στην κατάθλιψη και στην μειωμένη λειτουργία του εγκεφάλου λόγω ηλικίας.
Ταχίνι
Το ταχίνι είναι μια πάστα από αλεσμένο σουσάμι που έχει μια ελαφριά γλυκιά γεύση. Στην Ελλάδα είναι ίσως το πιο διαδεδομένο άλειμμα ξηρού καρπού. Από το ταχίνι παρασκευάζεται ο χαλβάς αλλά και το χούμους και χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλά πιάτα σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα όμως στη μεσογειακή και ασιατική κουζίνα.
Το ταχίνι είναι εξαιρετική πηγή φωσφόρου και μαγγανίου τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών. Έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε θειαμίνη (βιταμίνη Β1) και βιταμίνη Β6, τα οποία είναι σημαντικά για την παραγωγή ενέργειας.
Βούτυρο Αμυγδάλου
Το βούτυρο αμυγδάλου είναι μια εξαιρετική επιλογή εάν θέλετε να διευρύνετε τους ορίζοντες σας πέρα από το φυστικοβούτυρο. Τα καλά διατροφικά νέα είναι ότι το βούτυρο αμυγδάλου έχει περισσότερα γραμμάρια καλών λιπαρών ανά μερίδα και λίγο μεγαλύτερη ποσότητα ασβεστίου σε σχέση με το φυστικοβούτυρο. Αναζητήστε μάρκες με ένα μόνο συστατικό, τα αμύγδαλα.
Φουντουκοβούτυρο
Τα φουντούκια είναι πλούσια σε φαινολικές ενώσεις που έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν την αντιοξειδωτική προστασία στο σώμα και επίσης έχουν συνδεθεί με μειωμένους δείκτες φλεγμονής, χάρη στις υψηλές συγκεντρώσεις τους σε καλά λιπαρά.
Μια μελέτη διερεύνησε πώς η κατανάλωση φουντουκιών επηρέασε τους δείκτες φλεγμονής, πχ C-αντιδρώσα πρωτεΐνη, σε 21 άτομα με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν σημαντικές μειώσεις της φλεγμονής τέσσερις εβδομάδες μετά από δίαιτα στην οποία τα φουντούκια αντιπροσώπευαν το 18-20% της συνολικής πρόσληψης θερμίδων.

 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.

Μήνυση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη μη απαγόρευση των φθαλικών ενώσεων

Οι φθαλικές ενώσεις διαρρέουν από τις συσκευασίες και άλλα προϊόντα στα τρόφιμα και τα ποτά.

O ένας και μοναδικός τρόπος να αποφύγουμε τις βλαβερές ουσίες που υπάρχουν στο φαγητό μας – Του Δρ. Φ. Γαΐτη

Το αδιέξοδο ταξίδι στην αναζήτηση του απολύτως ασφαλούς τροφίμου.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο