Κυριακή, 10 Νοεμβρίου, 2024
13.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ζωή γλυκιά σαν τηγανίτα…

ΑρχικήΟικιακάΖωή γλυκιά σαν τηγανίτα…
spot_img

της Χριστίνας Bors

Σκεφτόμουν, αν έκανε λίγο πιο κρύο, αν έβρεχε όπως ήταν φυσιολογικό στις αρχές της άνοιξης όπως τώρα, ίσως ένα Σάββατο πρωί, μετά από μια θυελλώδη νύχτα, θα μπορούσαμε να απολαύσουμε μερικές τηγανίτες μπανάνας χωρίς τύψεις, ακούγοντας αυτό το όμορφο αγόρι που τραγουδά την ωδή της Τηγανίτας. 

Μιλώντας για τηγανίτα ή πάνκεικ όπως το λένε οι αγγλόφωνοι, να ξεκαθαρίζουμε ότι είναι αρχαίο φαγητό. Η λέξη τηγανίτα εμφανίζεται σε έντυπη μορφή ήδη από το 1430. Οι τηγανίτες πρέπει να υπήρχαν από τότε που οι Νεολιθικοί εξημέρωσαν το σιτάρι, το άλεσαν και το έκαναν αλεύρι, το ανάμειξαν με αυγό πουλιού και γάλα κατσίκας και το έψησαν σε καυτό βράχο. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η πρώτη Ελληνική τηγανίτα είχε την μορφή λαγάνας την οποία οι αρχαίοι Έλληνες έψηναν σε ταψιά και μετά άλειφαν με μέλι. Οι Ρωμαίοι, όπως αποκαλύπτεται στο βιβλίο μαγειρικής του Apicius, έκαναν πιάτα παρόμοια με τις σύγχρονες τηγανίτες. Οι μεσαιωνικές τηγανίτες , συχνά φτιαγμένες από κριθάρι ή σίκαλη , ήταν αρκετά διαφορετικές από τις σύγχρονες τρυφερές εκδόσεις.

Οι Αρχαίοι Έλληνες έφτιαχναν τηγανίτες (Αρχαία ελληνική ονομασία: τηγανίτης ταγηνίτης, ή ταγηνίας, λέξεις που προέρχονται από τη λέξη τάγηνον  (τηγάνι).

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αλήθειες και ψέματα: Πόσο παχαίνει το αλάτι;

Πόσες θερμίδες έχει το αλάτι και ο "απροσδόκητος" τρόπος που οδηγεί σε αύξηση του βάρους, χωρίς να ληφθεί υπόψη η κατακράτηση υγρών.

Τι γίνεται με το φουα γκρα; Ποιοι το πολεμούν και ποιοι το υποστηρίζουν

Η νόστιμη αλλά αμφιλεγόμενη λιχουδιά συνεχίζει να απασχολεί το παγκόσμιο γαστρονομικό σκηνικό.

EUDR: Σε λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα για την εγγραφή των υπόχρεων επιχειρήσεων για βοοειδή, κακάο, καφέ, ελαιοφοίνικα, σόγια καουτσούκ και ξυλεία

Η ΕΕ παρέχει κατευθυντήριες οδηγίες για τη διαδικασία εγγραφής στο πληροφοριακό σύστημα «Deforestation Due Diligence Registry».
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο