Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
15.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ζωή γλυκιά σαν τηγανίτα…

ΑρχικήΟικιακάΖωή γλυκιά σαν τηγανίτα…
spot_img

της Χριστίνας Bors

Σκεφτόμουν, αν έκανε λίγο πιο κρύο, αν έβρεχε όπως ήταν φυσιολογικό στις αρχές της άνοιξης όπως τώρα, ίσως ένα Σάββατο πρωί, μετά από μια θυελλώδη νύχτα, θα μπορούσαμε να απολαύσουμε μερικές τηγανίτες μπανάνας χωρίς τύψεις, ακούγοντας αυτό το όμορφο αγόρι που τραγουδά την ωδή της Τηγανίτας. 

Μιλώντας για τηγανίτα ή πάνκεικ όπως το λένε οι αγγλόφωνοι, να ξεκαθαρίζουμε ότι είναι αρχαίο φαγητό. Η λέξη τηγανίτα εμφανίζεται σε έντυπη μορφή ήδη από το 1430. Οι τηγανίτες πρέπει να υπήρχαν από τότε που οι Νεολιθικοί εξημέρωσαν το σιτάρι, το άλεσαν και το έκαναν αλεύρι, το ανάμειξαν με αυγό πουλιού και γάλα κατσίκας και το έψησαν σε καυτό βράχο. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η πρώτη Ελληνική τηγανίτα είχε την μορφή λαγάνας την οποία οι αρχαίοι Έλληνες έψηναν σε ταψιά και μετά άλειφαν με μέλι. Οι Ρωμαίοι, όπως αποκαλύπτεται στο βιβλίο μαγειρικής του Apicius, έκαναν πιάτα παρόμοια με τις σύγχρονες τηγανίτες. Οι μεσαιωνικές τηγανίτες , συχνά φτιαγμένες από κριθάρι ή σίκαλη , ήταν αρκετά διαφορετικές από τις σύγχρονες τρυφερές εκδόσεις.

Οι Αρχαίοι Έλληνες έφτιαχναν τηγανίτες (Αρχαία ελληνική ονομασία: τηγανίτης ταγηνίτης, ή ταγηνίας, λέξεις που προέρχονται από τη λέξη τάγηνον  (τηγάνι).

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελληνικά σουπερμάρκετ: Εκτίναξη της τιμής σε εμφιαλωμένα νερά και σνακ!

Οι τιμές των προϊόντων στα σουπερμάρκετ τον Μάρτιο 2024 καταγράφονται σταθερές σε σχέση με τον Μάρτιο 2023 σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ.

Πιστοποίηση: Ο “Σκελετός στη ντουλάπα” και η αλήθεια για την Διαπίστευση των Φορέων Πιστοποίησης και της ισχύος των πιστοποιητικών

Άρθρο του Γ. Μπάστα, Ιδρυτικό στέλεχος και επικεφαλής αξιολογητής του ΕΣΥΔ για 10 χρόνια.

Σχολικά Κυλικεία: Αλλάζουν οι προδιαγραφές των τροφίμων που διατίθενται στα Ελληνόπουλα

Πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Διατροφής για τα τρόφιμα στα κυλικεία.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα