«Να μην αφήσουμε κανέναν πίσω» είναι το φετινό, δυναμικό σύνθημα του FAO (Food and Agriculture Organization – Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας) του ΟΗΕ, για την Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού- Διατροφής.
Της Βιργινίας Κιμπουρόπουλου
Ο FAO να γιορτάζει κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου αυτή την ημέρα από το 1979, για να τιμήσει την ίδρυση του Οργανισμού το 1945. Εκδηλώσεις και δραστηριότητες διοργανώνονται με αφορμή την ημέρα αυτή, οι οποίες στοχεύουν στην παγκόσμια ευαισθητοποίηση και δράση αναφορικά με την ανάγκη για εξασφάλιση μιας υγιεινής διατροφής για όλους.
Άλλοι φορείς της βιομηχανίας, οι οποίοι επίσης γιορτάζουν την ημέρα αυτή το 2022, είναι, στην Ελλάδα, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.), σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), αναδεικνύοντας θέματα έγκυρης και επιστημονικά τεκμηριωμένης γνώσης γύρω από τα τρόφιμα στην ενημερωτική εκστρατεία #EUChooseSafeFood.
Μάλιστα, ο Αντώνιος Ζαμπέλας, Πρόεδρος του Ε.Φ.Ε.Τ. σε δήλωσή του προ ολίγων ημερών υπογραμμίζει τη σημασία της εκστρατείας αυτής, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού-Διατροφής, χαρακτηρίζοντάς τη «έναν εξαιρετικό οδηγό για την καθημερινότητα ως προς την ασφαλή κατανάλωση τροφίμων και την υγιεινή διατροφή».
Όσο αυτονόητη κι αν είναι η υγιεινή διατροφή για όλους, αλλά και η άρση των αποκλεισμών στον επισιτισμό, είναι κάθε άλλο παρά αυτονόητη. Οι πολλαπλές κρίσεις που έχει βιώσει η βιομηχανία τροφίμων τα τελευταία δύο χρόνια περιλαμβάνουν έναν πόλεμο, μια πανδημία, την κλιματική αλλαγή και μια άνευ προηγουμένου ακρίβεια στις πρώτες ύλες, αλλά και ελλείψεις σε αυτές.
Παράλληλα, οι ταξικές ανισότητες στο φαγητό κάθε άλλο παρά μειώνονται, με τα στατιστικά του FAO να δείχνουν πως σχεδόν το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού βρίσκεται υπό καθεστώς πείνας.
Παγκοσμίως, περισσότερο από το 80% του πληθυσμού σε καθεστώς ακραίας φτώχειας ζει σε αγροτικές περιοχές και πολλοί βασίζονται στη γεωργία και τους φυσικούς πόρους για τη διαβίωσή τους. Και είναι, συνήθως, αυτοί που πλήττονται περισσότερο από φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές και συχνά περιθωριοποιούνται λόγω του φύλου, της εθνικής καταγωγής ή της κατάστασής τους. Είναι ένας αγώνας για αυτούς να αποκτήσουν πρόσβαση στην κατάρτιση, τη χρηματοδότηση, την καινοτομία και τις τεχνολογίες.
Έχουμε φτάσει στο έτος 2022. Οι καινοτομίες στη διατροφή και την επιστήμη των τροφίμων είναι πολλές. Έχουν κυκλοφορήσει ακόμα και βρώσιμες συσκευασίες τροφίμων! Η τεχνολογία, λοιπόν, επαρκεί για να λύσει στην ανθρωπότητα πολλά προβλήματα. Γιατί, τότε, μαζί με τις εξελίξεις συνεχίζουν να αυξάνονται και οι ανισότητες; Και γιατί ζητήματα, όπως η σπατάλη και η κακή διαχείριση των φυσικών πόρων παραμένουν;
Το φαγητό δεν είναι προνόμιο, είναι δικαίωμα. Ίσως, λοιπόν, αυτή την Κυριακή να σκεφτούμε σοβαρά τι μπορούμε να κάνουμε σαν ανθρωπότητα, για να έχουν όλοι πρόσβαση στα θεμελιώδη και αυτονόητα. Κανένας πεινασμένος, κανένας αποκλεισμένος, κανένας μόνος.