Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024
13.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

5 φαγητά που ψήνονται στο φούρνο μικροκυμάτων, εξοικονομώντας χρόνο και θερμίδες!

ΑρχικήΟικιακάΣυνταγές5 φαγητά που ψήνονται στο φούρνο μικροκυμάτων, εξοικονομώντας χρόνο και θερμίδες!
spot_img

Η “άχαστη” μέθοδος για να ψήσουμε στον φούρνο μικροκυμάτων φαγητά, όπως πατάτες, αυγά σε διάφορες συνταγές, κρεμμύδια και κέικ.

Ο φούρνος μικροκυμάτων εκτός από βοηθητικό εργαλείο στην κουζίνα, μπορεί να είναι πολλά παραπάνω. Το Huffington Post, προτείνει πως για κάποια φαγητά μπορεί να αντικαταστήσει κάλλιστα το φούρνο, το τηγάνι, ή την κατσαρόλα, εξοικονομώντας χρόνο και σκεύη.

   Η ενέργεια που διαχέεται στο φουρνάκι σε μορφή ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων επιτρέπει στα τρόφιμα να ζεσταίνονται από μέσα προς τα έξω, σε αντίθεση με το φούρνο, χαρίζοντας σε κάποιες συνταγές το ιδανικό αποτέλεσμα σε σημαντικά μικρότερο χρόνο.

5 φαγητά που μπορούν να ψηθούν κάλλιστα σε φούρνο μικροκυμάτων:

1. Συνταγές με αυγά

   Πόσοι από εμάς δεν έχουν προσπαθήσει να φτιάξουν στο σπίτι αυγά ποσέ ανακατεύοντας συνεχώς την κατσαρόλα με το νερό, όμως το αποτέλεσμα ήταν να σκορπιστεί όλο το αυγό σε διάφορα μέρη της κατσαρόλας; O Molly Baz, συγγραφέας του “Cook This Book”, ανακάλυψε τυχαία ότι μπορεί να φτιάξει αυγό ποσέ στο φούρνο μικροκυμάτων και το συστήνει ανεπιφύλακτα.

“Επισκεπτόμουν τους γονείς μου και ήθελα πολύ ένα αυγό ποσέ για πρωινό. Η μαμά μου μού είπε ότι αντί να βράσω μια ολόκληρη κατσαρόλα με νερό για ένα αυγό, θα έπρεπε να χρησιμοποιήσω μόνο το φούρνο μικροκυμάτων”, είπε ο Baz. Η συνταγή είναι απλή: αφού ζεσταθεί μια κούπα με νερό περίπου στο μισό, σπάμε το αυγό μέσα. Σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και βάζουμε στο φούρνο μικροκυμάτων για 30’’. Έπειτα όπως συνηθίζεται, αφαιρούμε το αυγό με μια τρυπητή κουτάλα και το βάζουμε δίπλα από όποια υλικά μας αρέσει.

   H συγγραφέας του βιβλίου “Fast.Simple. Delicious”, Tara Ippolito και μια διαγωνιζόμενη στο “Easy Bake Battle” του Netflix, είπαν πως η συσκευή μπορεί να λειτουργήσει κάλλιστα και για ομελέτα. “Απλώς σπάστε μερικά αυγά, προσθέστε λίγο τυρί και λαχανικά και το βάλτε στο φούρνο μικροκυμάτων για ένα λεπτό. Είναι τόσο εύκολο”, είπαν.

  Η Ippolito, είπε επίσης πως το χρησιμοποιεί και για να φτιάξει “french tost”, μια συνταγή που περιλαμβάνει επίσης αυγά. Απλώς κόψτε το ψωμί, βάλτε τα κομμάτια σε ένα δοχείο κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων, προσθέστε τα άλλα συστατικά γαλλικού τοστ (συμπεριλαμβανομένων των αυγών χτυπημένων) και βάλτε στο φούρνο μικροκυμάτων για δύο έως πέντε λεπτά, αναλόγως την εκάστοτε συσκευή, προτυεινει.  

2. Συνταγές με πατάτες

   Οι ψητές πατάτες είναι τόσο αγαπημένο φαγητό που συνδυάζεται με τα πάντα, όμως θα πρέπει να έχουμε στη διάθεση μας αρκετό χρόνο γι’ αυτό, καθώς απαιτούν τουλάχιστον 1 ώρα ψήσιμο. Η Ally Lazare, σεφ που προτάσσει την χορτοφαγική διατροφή και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής, αντικαθιστά το φούρνο μικροκυμάτων με τον κανονικό φούρνο για αυτή τη συνταγή και βγάζει πολλούς από εμάς από τη δύσκολη θέση. “Το αγαπημένο μου hack είναι να χρησιμοποιώ το φούρνο μικροκυμάτων αντί για τις εστίες της κουζίνας για πατάτες ή βαριά λαχανικά», είπε. “Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο το καλοκαίρι, όταν κάνει ζέστη και δεν θέλετε να έχετε πολλές κατσαρόλες και τηγάνια να βράζουν στα μάτια ή αν μαγειρεύετε ήδη πολλά πράγματα και δεν έχετε ελεύθερο χώρο στη κουζίνα”. “Μπορείτε εύκολα να «ψήσετε» γλυκοπατάτες τρυπώντας τες μερικές φορές με ένα κοφτερό μαχαίρι για να απελευθερωθεί ο ατμός και στη συνέχεια βάζοντάς τες σε ένα γυάλινο πιάτο ή μπολ και ψήνοντας τες σε μικροκύματα για περίπου 10 λεπτά”, είπε η σεφ Amelia Levin.

   Αυτή η μέθοδος, μπορεί να λειτουργήσει τέλεια και για τσιπς πατάτας αντικαθιστώντας το τηγάνι. Σε αυτήν τη περίπτωση δεν εξοικονομούμε μόνο χρόνο και σκεύη, αλλά και θερμίδες. “Τα τσιπς μικροκυμάτων είναι εύκολα και νόστιμα. Μου αρέσει να χρησιμοποιώ πατάτες, γλυκοπατάτες, σκουός και κολοκυθάκια», είπε η Lazare. Η έξτρα συμβουλή της για τραγανά πατατάκια είναι να κοπούν σε πολύ λεπτές φέτες και να αλατιστούν. “Τα απλώνουμε σε μια στρώση σε ένα φύλλο χαρτί κουζίνας και τα πασπαλίζουμε με αλάτι. Αφήστε τα να καθίσουν για 15 με 20 λεπτά και μετά στεγνώστε τα”, πρότεινε. Έπειτα προτείνει ψήσιμο για 3-6 λεπτά, ελέγχοντας τα συνεχώς για να μην καούν.

3. Τηγανητά  εσαλότ ή ασκαλώνια (κρεμύδια)

Αυτό το είδος κρεμμυδιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τραγανό έξτρα συστατικό των πιάτων προσθέτοντας υφή και γεύση. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα πατατάκια, μπορεί να ψηθεί στο φούρνο μικροκυμάτων. “Μπορείτε να τα φτιάξετε στο φούρνο μικροκυμάτων, βάζοντας μερικά κρεμμύδια ή ασκαλώνια σε φέτες σε λίγο λάδι, καλύπτοντας ένα και ψήστε για 30 έως 45 δευτερόλεπτα. Θα γίνουν τραγανά όπως σαν να τα τηγανίσατε», είπε η Levin.

4. “Ανθισμένα” μπαχαρικά

   Μια λύση για να ξανά βγάλουν τα αρώματα τους τα ήδη αλεσμένα μπαχαρικά είναι το φουρνάκι.

Η Levin προτείνει το μπαχαρικό της αρεσκείας μας σε λίγο λάδι πριν ψηθεί στο φουρνάκι και έπειτα θα δώσει έναν αρωματισμένο ζωμό που μπορεί να συνοδεύσει οτιδήποτε.

5. Μπισκότα, μπράουνις και κέικ

Αυτή τη δοκιμασμένη συνταγή την προτείνω ανεπιφύλακτα σε όποιον θέλει να φτιάξει ένα γλυκό χωρίς να μείνει στο ψυγείο για μια εβδομάδα, αποφεύγοντας τις περιττές θερμίδες. Η συνταγή για μπράουνις, ή σουφλέ ή ακόμα και μπισκότα συνήθως αποτελείται από πέντε απλά υλικά: βούτυρο, αυγό, ζάχαρη, σοκολάτα και αλεύρι. Αφού βρούμε την δοσολογία που αναλογεί σε ένα γλυκό, το βάζουμε σε μια κούπα και ψήνουμε στο φουρνάκι για 1-2 λεπτά. Αναλόγως πόσο πιο μπισκοτένιο το θέλουμε τόσο πιο πολύ χρόνο το κρατάμε μέσα, ελέγχοντας συνεχώς να μην καεί.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.

Μήνυση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη μη απαγόρευση των φθαλικών ενώσεων

Οι φθαλικές ενώσεις διαρρέουν από τις συσκευασίες και άλλα προϊόντα στα τρόφιμα και τα ποτά.

O ένας και μοναδικός τρόπος να αποφύγουμε τις βλαβερές ουσίες που υπάρχουν στο φαγητό μας – Του Δρ. Φ. Γαΐτη

Το αδιέξοδο ταξίδι στην αναζήτηση του απολύτως ασφαλούς τροφίμου.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο