Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Aνακάλυψη: Αισθητήρας χαμηλού κόστους που ανιχνεύει βαρέα μέταλλα στον ιδρώτα

ΑρχικήΕπιστήμηAνακάλυψη: Αισθητήρας χαμηλού κόστους που ανιχνεύει βαρέα μέταλλα στον ιδρώτα
spot_img

Φορητός αισθητήρας κατασκευασμένος από απλά φθηνά υλικά για την ανίχνευση βαρέων μετάλλων στον ιδρώτα, από τον οποίο γίνεται εύκολα δειγματοληψία.

Τα βαρέα μέταλλα τα οποία όταν συσσωρεύονται στον οργανισμό είναι τοξικά και προκαλούν πολλά προβλήματα στην υγεία, μπορεί να υπάρχουν σε πολλά τρόφιμα ή στο νερό, τα οποία καταναλώνουμε ακούσια καθώς και από πολλά υλικά που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα όπως μπαταρίες και καλλυντικά.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα υψηλά επίπεδα καδμίου μπορεί να οδηγήσουν σε θανατηφόρα προβλήματα στους αεραγωγούς, το συκώτι και τα νεφρά ενώ η δηλητηρίαση από μόλυβδο βλάπτει το κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλεί ευερεθιστότητα, γνωστική εξασθένηση, κόπωση, στειρότητα, υψηλή αρτηριακή πίεση στους ενήλικες και καθυστερημένη ανάπτυξη και ανάπτυξη στα παιδιά.

Οι άνθρωποι αποβάλλουν τα βαρέα μέταλλα κυρίως στον ιδρώτα και τα ούρα και η ανάλυση τους, αποτελεί βασικό μέρος των τοξικολογικών δοκιμών καθώς και της θεραπείας. Όμως μπορεί να είναι δύσκολο για τους παρόχους υγείας να διαγνώσουν δηλητηρίαση από βαρέα μέταλλα επειδή τα συμπτώματα είναι παρόμοια με άλλες καταστάσεις και ο εντοπισμός τους στον οργανισμό μέχρι σήμερα απαιτούσε ακριβό εξοπλισμό και ελεγχόμενο εργαστηριακό περιβάλλον. 

Πρόσφατα ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο (USP) στη Βραζιλία ανέπτυξαν έναν φορητό αισθητήρα κατασκευασμένο από απλά υλικά για την ανίχνευση βαρέων μετάλλων στον ιδρώτα, από τον οποίο γίνεται εύκολα δειγματοληψία.

 «Η βάση της συσκευής του αισθητήρα είναι τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο [ PET ], στην κορυφή του οποίου υπάρχει μια αγώγιμη εύκαμπτη κολλητική ταινία χαλκού, μια ετικέτα του είδους που μπορείτε να αγοράσετε από χαρτοπωλείο, με τον αισθητήρα τυπωμένο πάνω της και ένα προστατευτικό στρώμα νυχιού βερνίκι ή σπρέι. Ο εκτεθειμένος χαλκός αφαιρείται με εμβάπτιση σε διάλυμα χλωριούχου σιδήρου για 20 λεπτά, ακολουθούμενο από πλύση σε απεσταγμένο νερό για την προώθηση της απαραίτητης διάβρωσης. Όλα αυτά εξασφαλίζουν ταχύτητα, επεκτασιμότητα, χαμηλή ισχύ και χαμηλό κόστος», δήλωσε ο Robson R. da Silva, ερευνητής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Chalmers στη Σουηδία και συν-συγγραφέας του άρθρου. Το σύστημα είναι αρκετά απλό ώστε να χρησιμοποιείται από μη ειδικούς χωρίς εκπαίδευση, καθώς και από τεχνικούς σε νοσοκομεία, κλινικές και ιατρεία. 

 «Ο κόσμος χρειάζεται ευέλικτους αισθητήρες που παράγονται μαζικά εύκολα, φθηνά και γρήγορα, όπως είναι η συσκευή μας, για επιτόπου ανίχνευση, συνεχή παρακολούθηση και αποκεντρωμένη ανάλυση επικίνδυνων ενώσεων», είπε ο da Silva.

Πηγή: EurekAlert

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η “μυστική” και απλή μέθοδος να τρώτε ζυμαρικά και να αδυνατίζετε…

Πολλές μελέτες δικαιώνουν τα ζυμαρικά ως τροφή απώλειας βάρους, μείωσης σακχάρου και προστασίας του εντέρου, υπό μία πολύ απλή και βολική προϋπόθεση.

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο