Σάββατο, 22 Μαρτίου, 2025
7.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αποκρυπτογραφώντας το άρωμα καρυδιού μετά από 50 χρόνια έρευνας

ΑρχικήΕπιστήμηΑποκρυπτογραφώντας το άρωμα καρυδιού μετά από 50 χρόνια έρευνας
spot_img

 Όπως δείχνει η ομάδα για πρώτη φορά, το τυπικό άρωμα καρυδιού δημιουργείται από τον συνδυασμό δύο αρωματικών ουσιών που υπάρχουν στους ξηρούς καρπούς σε αναλογία περίπου ένα προς ένα.

Τον «κώδικα της οσμής» του καρυδιού αποκρυπτογράφησε μι ερευνητική ομάδα από το Ινστιτούτο Leibniz για τη Βιολογία Συστημάτων Τροφίμων στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχο, αναλύοντας το άρωμα των καρυδιών.

- Advertisement -

Αντίστοιχη μελέτη για το άρωμα των καρυδιών είχε ξεκινήσει 50 χρόνια πριν από Βρετανούς επιστήμονες, οι οποίοι ήδη είχαν χαρακτηρίσει οσφρητικά πολυάριθμα πτητικά από καρύδια. Ωστόσο, καμία από τις ενώσεις που βρήκαν δεν είχε συγκεκριμένη νότα καρυδιού, που βοήθησε τους επιστήμονες στην παρούσα έρευνα να συμπεράνουν ότι το χαρακτηριστικό άρωμα καρυδιού βασίζεται σε συνδυασμό οσμών.

 Όπως δείχνει η ομάδα για πρώτη φορά, το τυπικό άρωμα καρυδιού δημιουργείται από τον συνδυασμό δύο αρωματικών ουσιών που υπάρχουν στους ξηρούς καρπούς σε αναλογία περίπου ένα προς ένα.

 Η πρώτη ουσία είναι το sotolon, που μυρίζει σαν την σάλτσα Maggi Seasoning sauce και που ως μεμονωμένο συστατικό έχει άρωμα σαν το φυτό Λεβιστικό.   Η δεύτερη ένωση ονομάζεται (2E , 4E , 6Z ) -nona-2,4,6-trienal και είναι υπεύθυνο και για τη μυρωδιά των νιφάδων βρώμης.  

Συνολικά προσδιορίστηκαν 50 δραστικές στην οσμή ενώσεις, αφού  η ομάδα από το Ινστιτούτο Leibniz στο Freising, με επικεφαλής τον Martin Steinhaus, ανέλυσε φρέσκους, αποξηραμένους πυρήνες καρυδιού. Ωστόσο, μεταγενέστερες ποσοτικές αναλύσεις αποκάλυψαν ότι μόνο 17 από τις ουσίες που βρέθηκαν υπήρχαν στους ξηρούς καρπούς σε συγκεντρώσεις που σχετίζονται με την οσμή, δηλαδή που μπορούσαν να γίνουν αντιληπτές από τη μύτη.

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, η ομάδα διεξήγαγε πρόσθετα πειράματα ανασύστασης και παράλειψης αρώματος, καθώς και αισθητηριακές δοκιμές στις οποίες αξιολόγησαν διαφορετικούς συνδυασμούς των ενώσεων που σχετίζονται με την οσμή.

Κατέληξαν, λοιπόν, για πρώτη φορά ότι το μείγμα σοτολόνου και (2 E ,4 E ,6 Z )-nona-2,4,6-trienal αναπαράγει καλύτερα το χαρακτηριστικό άρωμα καρυδιού.

Όπως έδειξαν οι ποσοτικές αναλύσεις, τα δύο αρωματικά καθοριστικά αρωματικά ήταν το καθένα ξεχωριστά παρόν  στους πυρήνες των ξηρών καρπών σε συγκέντρωση περίπου 10 μικρογραμμάρια ανά κιλό. Αυτό σημαίνει πως για πιο έντονο άρωμα πρέπει να αυξηθούν και τα 2 το ίδιο, ενώ είναι σημαντικό να διατηρηθεί η αναλογία ένα προς ένα.

Παρά το εύρημα αυτό και τα περαιτέρω πειράματα, ωστόσο, δεν είχε ακόμη διευκρινιστεί ποιες ενώσεις δραστικές στην οσμή είναι καθοριστικές για το άρωμα των καρυδιών.

«Με βάση τα ευρήματά μας, μπορούν τώρα να αναπτυχθούν νέες στρατηγικές αναπαραγωγής για τη βελτίωση του αρώματος καρυδιού. Αλλά πιθανώς το πιο συναρπαστικό αποτέλεσμα είναι ότι ο συνδυασμός δύο ενώσεων που χαρακτηρίζει μεμονωμένα την οσμή διαφορετικών τροφίμων, δημιουργεί μια εντελώς νέα μυρωδιά φαγητού», λέει ο Martin Steinhaus.

Όπως εξηγεί ο χημικός τροφίμων, το αποτέλεσμα είναι εύκολο να δοκιμαστεί και από τον καθένα ξεχωριστά με ένα απλό πείραμα:  βάλτε μια κουταλιά της σούπας πλιγούρι σε ένα ποτήρι, προσθέστε μερικές σταγόνες από τη γνωστή σάλτσα καρυκευμάτων (Maggi Seasoning sauce), ανακινήστε το λίγο και μυρίστε το μείγμα.

Αν και τα αποτελέσματα θα σας δώσουν μόνο μια ιδέα από αυτά τα 50 έτη έρευνας, θα εντυπωσιαστείτε!

Διαβάστε όλη τη μελέτη εδώ.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σαλμονέλα και σε παστάκια – Επείγουσα ανάκληση μετά από δεκάδες ασθένειες

Πωλήθηκαν σε ζαχαροπλαστεία αλλά και σε χώρους όπως καφετέριες, ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Πώς η Ουγγαρία μείωσε τις τιμές των τροφίμων κατά 50% σε μία νύχτα!

Η πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν εν μία νυκτί μείωσε τις τιμές των τροφίμων - Η μείωση μερικά δημοφιλή τρόφιμα φτάνει και το 50%

Νέα προειδοποίηση για τη Σοκολάτα Dubai – Καρκινογόνα συστατικά, απομίμηση σοκολάτας και επικίνδυνες χρωστικές

Νέες εργαστηριακές αναλύσεις προϊόντων σοκολάτας Dubai, επιβεβαιώνουν ότι πολλοί παραγωγοί, χρησιμοποιούν επικίνδυνες και κακής ποιότητας πρώτες ύλες και προσπαθούν να παραπλανήσουν τους καταναλωτές
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα