Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023
22 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Νέοι κανόνες επισήμανσης για βιολογικές τροφές για κατοικίδια

ΑρχικήΝομοθεσίαΕΕ: Νέοι κανόνες επισήμανσης για βιολογικές τροφές για κατοικίδια
spot_img

Ένα προϊόν μπορεί να χαρακτηριστεί βιολογικό μόνο εάν το 95% του βάρους του, αποτελείται από βιολογικά γεωργικά συστατικά.

Το Συμβούλιο κατέληξε σε προσωρινή συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την επισήμανση των βιολογικών τροφών για ζώα συντροφιάς. Ο κανονισμός που συμφωνήθηκε σήμερα θα διευκολύνει τους καταναλωτές στην ΕΕ να αγοράζουν βιολογικά τρόφιμα για τα κατοικίδιά τους.

Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό, οι τροφές για κατοικίδια θα πληρούν τις προϋποθέσεις για το λογότυπο βιολογικής παραγωγής της ΕΕ εάν το 95% των γεωργικών συστατικών τους είναι βιολογικά , σύμφωνα με τα πρότυπα που ισχύουν για τα τρόφιμα που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση. Οι νέοι κανόνες διατηρούν τα υψηλά πρότυπα της ΕΕ για τα βιολογικά προϊόντα, ενώ διασφαλίζουν ότι οι παραγωγοί τροφών για ζώα συντροφιάς δεν εμποδίζονται να χρησιμοποιούν τη βιολογική ετικέτα λόγω υπερβολικά αυστηρών κριτηρίων.

Ο κανονισμός διευκολύνει επίσης τους καταναλωτές να αναγνωρίζουν τα βιολογικά συστατικά στις τροφές για κατοικίδια που αγοράζουν. Αυτό περιλαμβάνει γεωργικά συστατικά σε τροφές για ζώα συντροφιάς που περιέχουν κυρίως προϊόντα από το κυνήγι και το ψάρεμα.

Η νέα συμφωνία επιλύει ένα ζήτημα που υπήρχε από τις αρχές του 2022, όταν τέθηκαν σε ισχύ νέα κριτήρια σε επίπεδο ΕΕ που απαιτούσαν τα γεωργικά συστατικά στις επεξεργασμένες ζωοτροφές να είναι 100% βιολογικά προκειμένου να πληρούν τις προϋποθέσεις για τη βιολογική ετικέτα. Αυτή η απαίτηση ήταν αδύνατο να ικανοποιηθεί για πολλούς παραγωγούς τροφών για ζώα συντροφιάς λόγω έλλειψης διαθεσιμότητας κατάλληλων βιολογικών συστατικών.

Καταργώντας την ανάγκη για το 100% των γεωργικών συστατικών να πιστοποιούνται ως βιολογικά, οι νέοι κανόνες εξαλείφουν ένα κρίσιμο εμπόδιο στη βιολογική παραγωγή, καθιστώντας πιο εφικτό για τους παραγωγούς τροφών για ζώα συντροφιάς να πληρούν τις απαιτήσεις για βιολογική επισήμανση. Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι παραγωγοί θα μπορούν να εισέλθουν στη βιολογική αγορά, αυξάνοντας τη διαθεσιμότητα βιολογικών τροφών για κατοικίδια και συμβάλλοντας στους στόχους βιολογικής γεωργίας της ΕΕ στο πλαίσιο της στρατηγικής «Farm to Fork».

Επόμενα βήματα

Οι εκπρόσωποι των κρατών μελών στην ΕΕ θα κληθούν να εγκρίνουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με το Κοινοβούλιο σε προσεχή συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής Γεωργίας. Το κείμενο του κανονισμού θα υποβληθεί στη συνέχεια σε νομική και γλωσσική αναθεώρηση προτού εγκριθεί από τους υπουργούς σε προσεχή σύνοδο του Συμβουλίου.

Ο Peter Kullgren, Σουηδός Υπουργός Αγροτικών Υποθέσεων δήλωσε: «Για πολλούς από εμάς, τα κατοικίδια είναι ένα σημαντικό μέρος της οικογένειάς μας και νοιαζόμαστε για το τι τρώνε. Ως αποτέλεσμα της σημερινής συμφωνίας, θα είναι ευκολότερο για τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων να επιλέξουν βιολογική τροφή για τα κατοικίδιά τους».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Το ECDC συνδέει την γρίπη των πτηνών με ανεξήγητες νευρολογικές ασθένειες σε ανθρώπους!

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων συστήνει επαγρύπνηση στις Αρχές Δημόσιας Υγείας.

Αιθυλένιο σε μπανάνες και άλλα φρούτα: Επικίνδυνο για την υγεία ή φυσική ορμόνη;

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το αιθυλένιο, το οποίο έχετε "δει" πολλάκις χωρίς να το ξέρετε!

Ζυμαρικά από όσπρια: Η νέα τάση και… λύση για την αποδοχή των οσπρίων από τα παιδιά

Ένα από τα πλεονεκτήματα των καινοτόμων ζυμαρικών, είναι πως αποτελούν τον "δούρειο ίππο" για την κατανάλωση οσπρίων από παιδιά.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα