Το γάλα αυξάνει την παραγωγή βλέννας;
Υπάρχει γενικά η πεποίθηση ότι η κατανάλωση γάλακτος δεν ωφελεί όταν είμαστε κρυωμένοι ή έχουμε πονόλαιμο και αυτό διότι δημιουργείται περισσότερη βλέννα (που αυξάνεται κατά τη διάρκεια μιας λοίμωξης της ανώτερης αναπνευστικής οδού) και επιδεινώνει την συμφόρηση στη ρινική κοιλότητα. Τι λέει όμως η επιστήμη;
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο “The Laryngoscope” σε 108 άτομα με αυξημένα επίπεδα ρινοφαρυγγικής βλέννας, δόθηκαν γαλακτοκομικά για 4 ημέρες αφού είχαν προηγηθεί 6 ημέρες χωρίς γάλα στη διατροφή τους. Η Μελέτη έδειξε ότι η διατροφή χωρίς γαλακτοκομικά συσχετίστηκε με σημαντική μείωση των αυτοαναφερόμενων επιπέδων ρινοφαρυγγικών εκκρίσεων σε ενήλικες που προηγουμένως παραπονέθηκαν για επίμονη υπερέκκριση ρινοφαρυγγικής βλέννας.
Από την άλλη σε άρθρο της Mayo Clinic τονίζεται ότι η κατανάλωση γάλακτος δεν δημιουργεί περισσότερη βλέννα και αυτή η πεποίθηση προέρχεται από το γεγονός πως όταν το γάλα και το σάλιο αναμειγνύονται στο στόμα, δημιουργούν ένα κάπως παχύρρευστο υγρό που μπορεί να καλύψει για λίγο το στόμα και το λαιμό. Η αίσθηση ότι παραμένει μπορεί να μπερδευτεί με επιπλέον βλέννα.
Και μία άλλη μελέτη της Αμερικανικής Εταιρείας Θώρακος σε 60 εθελοντές, έδειξε ότι η πρόσληψη γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων δεν συσχετίστηκε με αύξηση των συμπτωμάτων συμφόρησης της ανώτερης ή κατώτερης αναπνευστικής οδού ή του βάρους της ρινικής έκκρισης. Ταυτόχρονα παρατηρήθηκε μια τάση ο βήχας, όταν υπάρχει, να είναι πιο χαλαρός με την αύξηση της πρόσληψης γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, αν και αυτή η επίδραση δεν ήταν στατιστικά σημαντική σε επίπεδο 5%. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι δεν μπορεί να ανιχνευθεί στατιστικά σημαντική συνολική συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων και των συμπτωμάτων παραγωγής βλέννας σε υγιείς ενήλικες, είτε ασυμπτωματικούς είτε συμπτωματικούς, με μόλυνση από ρινοϊό.
Επειδή οι έρευνες είναι αντικρουόμενες οι επιστήμονες προτείνουν ότι το θέμα εξαρτάται από τον κάθε οργανισμό και το αποτέλεσμα της κατανάλωσης γάλακτος σε περιόδους ασθένειας σχετίζεται με το πώς μερικοί άνθρωποι αντιδρούν στην διάσπαση του γάλακτος κατά της διάρκεια της πέψης. Πιθανότητα το γάλα να δημιουργεί περισσότερη βλέννα σε όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, μία υπόθεση που μπορεί να εξηγήσει γιατί μόνο μια υποομάδα του πληθυσμού, που έχει αυξημένη παραγωγή βλέννας, διαπιστώνει ότι πολλά από τα συμπτώματα συμπεριλαμβανομένου του άσθματος, βελτιώνονται σε μια δίαιτα χωρίς γαλακτοκομικά.
Να σημειωθεί τέλος πως σύμφωνα με το allergy.org όταν οι άνθρωποι αναφέρουν βήχα μετά την κατανάλωση κρύου γάλακτος, συνήθως οφείλεται στην εισπνοή δροσερού αέρα καθώς πίνουν. Αυτό το σύμπτωμα γενικά εξαφανίζεται αν ζεσταθεί το γάλα.