Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
23.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Eίναι το ζελέ νηστίσιμο, ως προϊόν παραγόμενο από ζελατίνη;

ΑρχικήΟικιακάEίναι το ζελέ νηστίσιμο, ως προϊόν παραγόμενο από ζελατίνη;
spot_img

Από τι παρασκευάζεται το ζελέ;

Από τα πιο ελαφριά εδέσματα που αρκετές φορές προτιμάμε από το ράφι του σούπερ μάρκετ είναι το ζελέ. Εξαιρετική επιλογή, για δίαιτα, νηστεία αλλά και για εκείνους που δεν καταναλώνουν ζωικά προϊόντα. Διαθέτει γύρω στις 50 θερμίδες η συσκευασία οπότε συνεισφέρει σε διατροφή θερμιδικού ελλείμματος όμως είναι πραγματικά vegan και νηστίσιμο;

Από τι παρασκευάζεται το ζελέ;

   Αν και η απάντηση δεν είναι ξεκάθαρη, το ζελέ κατά βάση δεν είναι vegan, ούτε και νηστίσιμο, καθώς παρασκευάζεται από ένα συστατικό τη ζελατίνη η οποία του δίνει και τη χαρακτηριστική μορφή γέλης. Η ζελατίνη είναι μια πρωτεϊνική ουσία που προέρχεται από το κολλαγόνο και υπάρχει στους τένοντες, τους συνδέσμους και τους ιστούς των θηλαστικών (αγελάδων ή χοίρων).  Χρησιμοποιείται ευρέως, κυρίως στα τρόφιμα, στα φάρμακα και στην παραγωγή φωτογραφικού χαρτιού.

 Οπότε, με αυτά τα δεδομένα, το ζελέ δεν είναι κατάλληλο για όσους νηστεύουν, όμως υπάρχει στην αγορά νηστίσιμο ζελέ; Η απάντηση είναι, ναι. Υπάρχουν ορισμένα προϊόντα ζελέ που δεν περιέχουν ζωικά συστατικά, αν και πιο σπάνια. O πιο εύκολος τρόπος να το καταλάβετε είναι να έχει το σήμα “V” δηλαδή επισήμανση ότι είναι Vegan.

Επίσης, σύμφωνα με το Can Vegans Eat,  μπορείτε να φτιάξετε ζελέ στο σπίτι σας, αντικαθιστώντας τα ζωικής προέλευσης υλικά με φυτικά, όπως για παράδειγμα άγαρ-άγαρ. Αυτό το συστατικό είναι φτιαγμένο από φύκια και έχει την ίδια υφή με τη ζελατίνη. Εναλλακτικά για τη ζελατίνη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πηκτίνη, Carrageenan, άμυλο καλαμποκιού και άμυλο πατάτας.

    Στη βιομηχανία τροφίμων η ζελατίνη, χρησιμοποιείται κατά κόρων στα παιδικά ζελεδάκια, και ως επί το πλείστον ως πηκτικό σε σάλτσες και στη ζαχαροπλαστική. Επίσης χρησιμοποιείται και σε μια σειρά από προϊόντα σε προσθήκες λιγότερο διαδεδομένες στο ευρύ κοινό. Ορισμένα αναψυκτικά περιέχουν ζελατίνη προκειμένου να “φιλτράρουν” τους χυμούς φρούτων. Ο μπλόγκερ Sean O’Callaghan το 2014 ανακάλυψε ορισμένες εταιρίες που εφαρμόζουν αυτή την τακτική, συμπεριλαμβανομένης της Ρepsi diet. Επίσης σύμφωνα με το BBC, ζελατίνη χρησιμοποιούν και ορισμένοι μηλίτες όπως το Strongbow. Ομοίως χρησιμοποιείται στο κρασί και στη μπύρα προκειμένου να γίνουν πιο διαυγή.

   Στα παιδικά ζελεδάκια κατά βάση οι επωνυμίες χρησιμοποιούν ζελατίνη εκτός αν ο κατασκευαστής στην ετικέτα αναγράφει το αντίθετο. Τα ζελεδάκια Starbursts, παλαιότερα γνωστά ως Opal Fruits, κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1960. Όσον αφορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα ζελεδάκια της επωνυμίας είναι vegan ενώ στις ΗΠΑ όχι καθώς περιέχουν ζελατίνη. Τα δε του ΗΒ περιέχουν λεκιθίνη η οποία είναι μια λιπαρή ουσία που χρησιμοποιείται συνήθως ως γαλακτωματοποιητής σε πολλά τρόφιμα και συνήθως προέρχεται από ζωικές πηγές, ωστόσο, η Starburst χρησιμοποιεί λεκιθίνη προερχόμενη από φυτά, όπως η σόγια. Ακόμη, τα Haribo που κυριαρχούν στην Ελληνική αγορά δεν είναι vegan καθώς περιέχουν ζελατίνη.

   Συνεπώς τα παραπάνω προϊόντα, εφόσον περιέχουν ζελατίνη δεν μπορούν να είναι κατάλληλα για vegan διατροφές και για περιόδους νηστείας. Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι πολλοί συνδέουν τον βιγκανισμό με την νηστεία. Δηλα΄δη ότι είναι νηστίσιμο είναι και Vegan και το ανάποδο. Αν και αυτός είναι ο γενικός κανόνας υπάρχουν και εξαιρέσεις όπως τα μαλάκια (γαρίδες χταπόδια κτλ) και το μέλι που ενώ επιτρέπονται στη νηστεία δεν είναι vegan.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα