Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καινοτομία: Βραχιόλι στον αστράγαλο μετράει και ενημερώνει για τα επίπεδα μέθης

ΑρχικήΟικιακάΚαταναλωτήςΚαινοτομία: Βραχιόλι στον αστράγαλο μετράει και ενημερώνει για τα επίπεδα μέθης
spot_img

Η ερώτηση «Πόσο έχεις πιει;» μπορεί να φαίνεται απλή, αλλά δεν είναι πάντα εύκολο να απαντηθεί. Αν και υπάρχουν γενικές οδηγίες σχετικά με την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ, το επίπεδο μέθης ενός ατόμου εξαρτάται όχι μόνο από τον αριθμό των ποτών που καταναλώνει αλλά και από την περιεκτικότητα σε αλκοόλ αυτών των ποτών και άλλους παράγοντες.

Ερευνητές στο Τμήμα Βιοσυμπεριφορικής Υγείας του Penn State κατάφεραν να μετρήσουν τη μέθη από αλκοόλ μέσω ενός βραχιολιού στον αστράγαλο που μπορεί να ανιχνεύσει τη συγκέντρωση αλκοόλ από ανεπαίσθητες ποσότητες ιδρώτα.

Ο Μάικλ Ράσελ, επίκουρος καθηγητής βιοσυμπεριφορικής υγείας, ο οποίος ηγήθηκε του ερευνητικού έργου, είπε: «Η κατανόηση του πόσο αλκοόλ έχετε καταναλώσει είναι διαφορετική. Για παράδειγμα, εάν το άτομο Α πίνει μια μπύρα craft 16 ουγκιών με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 10%, το άτομο Β πίνει ένα κουτί ελαφριάς μπύρας 12 ουγκιών με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 4% και το άτομο Γ πίνει ένα μεγάλο ανάμεικτο ποτό που παρασκευάζεται με διάφορα είδη ποτών, πόσα ποτά έχουν πιει; Τι γίνεται αν το άτομο Α ζυγίζει 50 κιλά το άτομο Β 100 κιλά και το άτομο Γ 85 κιλά; Αλλάζει η απάντηση;»

Σύμφωνα με τους επιστήμονες χρησιμοποιώντας τεχνολογία wearable μπορεί να προβλεφθούν οι συνέπειες που σχετίζονται με το αλκοόλ, όπως αυτοκινητιστικά ατυχήματα, hangover, απώλεια εργασίας, σεξουαλικές επιθέσεις και άλλα. Η έρευνα δείχνει ότι φορετοί αισθητήρες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να καταλάβουν πότε η κατανάλωση αλκοόλ γίνεται επικίνδυνη.

Οι αισθητήρες που μετρούν τη συγκέντρωση αλκοόλ μέσω του δέρματος, γνωστοί ως διαδερμικοί αισθητήρες συγκέντρωσης αλκοόλης, παρέχουν περισσότερα δεδομένα από άλλες μεθόδους όπως τα αλκοτέστ καθώς μπορούν να καταγράψουν το μέγιστο επίπεδο μέθης ενός ατόμου, τον ρυθμό με τον οποίο κάποιος μεθάει και πόσο αλκοόλ ήταν στο σύστημά του και για πόσο καιρό.

Επιπλέον, οι διαδερμικοί αισθητήρες είναι λιγότερο επιβαρυντικοί από άλλες διαθέσιμες μεθόδους για τη μέτρηση της δηλητηρίασης. Οι αναπνευστήρες και οι αναλύσεις δειγμάτων αίματος απαιτούν ενεργή συνεργασία από το άτομο που μετράται και μπορεί να είναι παρεμβατικές. Οι διαδερμικοί αισθητήρες, ωστόσο, είναι παθητικοί και διακριτικοί, χωρίς να απαιτούν τη συμβολή του χρήστη.

Η περιεκτικότητα ενός ατόμου σε αλκοόλ στο αίμα μπορεί να εκτιμηθεί στο δέρμα επειδή το 1% του αλκοόλ που καταναλώνεται απεκκρίνεται με τον ιδρώτα. Η συγκέντρωση του αλκοόλ στον ιδρώτα είναι παρόμοια με τη συγκέντρωση στο αίμα. Αυτό καθιστά τους διαδερμικούς αισθητήρες μια καλή εναλλακτική λύση για τη μέτρηση της περιεκτικότητας σε αλκοόλ στο αίμα, η οποία απαιτεί αιμοληψία.

Αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να υιοθετηθεί από τον τομέα gadgets, έξυπνων ρολογιών και κοσμημάτων ώστε να βοηθήσει στον έλεγχο της κατανάλωσης αλκοόλ, έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Πηγή: Sience Daily

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα