Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
7.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Περγαμόντο: Οι αντιοξειδωτικές και προστατευτικές ιδιότητες των αποβλήτων του

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΠεργαμόντο: Οι αντιοξειδωτικές και προστατευτικές ιδιότητες των αποβλήτων του
spot_img

Τη σύνθεση, την αντιοξειδωτική δράση, την περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή και πολυφαινόλες, καθώς και άλλες ιδιότητες της σκόνης ινών περγαμόντο ερευνούν οι επιστήμονες σε νέα μελέτη.

Η κατανάλωση λαχανικών και φρούτων είναι αναπόσπαστο μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής για τη μείωση του κινδύνου διαφόρων χρόνιων ασθενειών.

Ωστόσο, η μεγάλη κατανάλωση λαχανικών και φρούτων- συγκεκριμένα εσπεριδοειδών- σε διάφορες μορφές έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων απορριμμάτων, η οποία εκτιμάται στους 15 εκατομμύρια τόνους ετησίως.

Ως εκ τούτου, το βιοενεργό περιεχόμενο αυτών των απορριμμάτων πρέπει να αξιοποιηθεί με μια οικολογική προσέγγιση, η οποία όμως συχνά είναι κοστοβόρα.

Όπως αναφέρεται και στους νέους κανονισμούς για τα απόβλητα, τα απορρίματα εσπεριδοειδών περιέχουν βιοδραστικές ενώσεις με αντιφλεγμονώδη, αντικαρκινική, αντιμολυσματική, αντιοξειδωτική και νευροπροστατευτική δράση, που με τη σειρά τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της υπέρτασης, του καρκίνου, της παχυσαρκίας, του διαβήτη και των νευροεκφυλιστικών διαταραχών.

Ένα συγκεκριμένο είδος εσπεριδοειδών που βρίσκεται και στην Ελλάδα μεταξύ άλλων, με την ονομασία Citrus bergamia ή περγαμόντο, και που χρησιμοποιείται για διατροφική και καλλυντική πιστεύεται ότι μπορεί από τα στερεά απόβλητά του να προσφέρει πολλές βιοδραστικές ενώσεις με θεραπευτικές ιδιότητες.

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Plants, τα αποτελέσματα της οποίας παραθέτουμε στο παρόν άρθρο, οι ερευνητές έλαβαν έλαιο περγαμόντο, χυμό και στερεά απόβλητα ή «pastazzo» από το εσπεριδοειδές που συγκομίστηκε τον Φεβρουάριο του 2022 από την περιοχή Bianco της Ιταλίας.

 Τα στερεά απόβλητα στη συνέχεια αλέστηκαν, πλύθηκαν και φυγοκεντρήθηκαν για να ληφθεί μια στερεά φάση, η οποία στη συνέχεια ξηράνθηκε και κονιοποιήθηκε.

Ένα μέρος αυτής της σκόνης ινών περγαμόντο υποβλήθηκε σε υγρή χρωματογραφία υψηλής απόδοσης (HPLC) για να προσδιοριστεί το βιοδραστικό περιεχόμενο, αναφέρει ο ιστότοπος Μedical. Net.

Aκόμη, μετρήθηκε η ικανότητα των ριζών του περγαμόντου να απορροφούν οξυγόνο, προκειμένου να προσδιοριστεί η αντιοξειδωτική δράση της σκόνης ινών και εκτιμήθηκε η περιεκτικότητά του σε φαινόλες. Προσδιορίστηκε, επίσης, η περιεκτικότητα του εκχυλίσματος περγαμόντου σε  φλαβονοειδή.

Για να αξιολογήσουν τις νευροπροστατευτικές ιδιότητες της σκόνης ινών περγαμόντου, οι ερευνητές απέκτησαν και καλλιέργησαν ανθρώπινους νευρώνες και ολιγοδενδροκύτταρα που έπειτα  υποβλήθηκαν σε επεξεργασία με σκόνη των ινών του και πρωτεΐνη βήτα αμυλοειδούς, σύμφωνα με τον ιστότοπο Μedical. Net.  Χρησιμοποιήθηκαν χρωματομετρικές δοκιμασίες για την αξιολόγηση του πολλαπλασιασμού των κυττάρων, ενώ η δοκιμασία αποκλεισμού Trypan blue χρησιμοποιήθηκε για τον προσδιορισμό της κυτταροτοξικότητας.

Aνακάλυψαν ότι η σκόνη ινών περγαμόντο περιείχε φλαβονοειδή και πολυφαινόλες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, αλλά και  νευροπροστατευτικά αποτελέσματα έναντι της βλάβης της αμυλοειδούς βήτα πρωτεΐνης, ενώ παράλληλα διατήρησε τη βιωσιμότητα των κυττάρων και διαπιστώθηκε ότι αποτρέπει τη συσσώρευση ROS, την έκφραση και εμπλοκή της κασπάσης-3 και τον αποπτωτικό ή νεκρωτικό θάνατο.

Ακόμη και 10 μg/mL σκόνης ινών περγαμόντο είχαν ως αποτέλεσμα σημαντική μείωση της θνησιμότητας των κυττάρων που υποβλήθηκαν σε αγωγή με βήτα αμυλοειδές.

Οι τεχνικές χρωματογραφίας αποκάλυψαν επίσης την παρουσία μελιτιδίνης, βρουτιεριδίνης, νεοεριοκιτρίνης, ναρινγίνης, νεοεσπεριδίνης και άλλων πολυφαινολών που έχουν δείξει προστασία έναντι της νευροεκφυλιστικής παθολογίας που σχετίζεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, αναφέρει ο ιστότοπος Μedical. Net.

Τα ευρήματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι η σκόνη ινών περγαμόντο παρείχε σημαντική προστασία έναντι της απόπτωσης που προκαλείται από αμυλοειδές βήτα πρωτεΐνη σε νευρώνες και ολιγοδενδροκύτταρα και πολλές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, αν και αυτές πρέπει να εξεταστούν περαιτέρω για να προσδιοριστούν οι πιθανές θεραπευτικές τους εφαρμογές έναντι νευροεκφυλιστικών καταστάσεων.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Χρήση χημικών: Καμπανάκι κινδύνου από Ομάδα επιστημόνων – Προκαλούν σοβαρές ασθένειες στα παιδιά

Ελάχιστοι νομικοί ή πολιτικοί περιορισμοί ισχύουν για τα παγκόσμια χημικά αποθέματα περίπου 350.000 προϊόντων.

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού

Το είδος τσιπούρας που προκαλεί παραισθήσεις παρόμοιες με LSD

Η κατανάλωση αυτού του ψαριού μπορεί να σας κάνει να "ταξιδεύετε" για μέρες...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο