Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024
19.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Στρατηγικές για την ανίχνευση και τον έλεγχο των βιοφίλμ σε εγκαταστάσεις παραγωγής

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΣτρατηγικές για την ανίχνευση και τον έλεγχο των βιοφίλμ σε εγκαταστάσεις παραγωγής
spot_img

Πώς να εντοπίσετε και να εξολοθρεύσετε τα βιοφίλμ αποτρέποντας πιθανή μόλυνση.

Τα βιοφίλμ είναι μια λεπτή στρώση- φιλμ- από βακτήρια, με γλοιώδη υφή, τα οποία προσκολλώνται στις επιφάνειες.

Ειδικά σε επιστημονικό εξοπλισμό τα βιοφιλμ μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες καταστροφές και να φιλοξενήσουν επικίνδυνα παθογόνα που μολύνουν προϊόντα, ακόμα και τρόφιμα, εάν πρόκειται για εξοπλισμό σε εγκαταστάσεις παραγωγής τροφίμων.

Ο Charles Giambrone, Διευθυντής Ασφάλειας Τροφίμων, Rochester Midland, μοιράστηκε στον ιστότοπο Food Safety Tech στρατηγικές για την ανίχνευση, την αποκατάσταση και τον έλεγχο των βιοφίλμ στο συνέδριο Food Safety Tech Hazards τον Απρίλιο, τα οποία παρατίθενται παρακάτω.

Ο επιστήμονας αναφέρει πως τα βιοφίλμ μπορούν να σχηματιστούν γρήγορα, μέσα σε 13 ώρες, σε οποιονδήποτε εξοπλισμό με μεγάλη επιφάνεια. Εκτός από το ότι μολύνουν τα τρόφιμα, μπορούν να βλάψουν τον εξοπλισμό.

Ο Giambrone προειδοποιεί πως τα παρακάτω αποτελούν σημάδια παρουσίας βιοφίλμ στις εγκαταστάσεις:

  • Σποραδικά αποτελέσματα περιβαλλοντικών δοκιμών εκτός προδιαγραφών
  • Εμφάνιση «ουράνιου τόξου» σε ανοξείδωτο χάλυβα
  • Μειωμένη διάρκεια ζωής του προϊόντος
  • Αυξημένος αριθμός βακτηρίων στο τελικό προϊόν
  • Αύξηση του αριθμού βακτηρίων που εξαφανίζονται και επανεμφανίζονται

Οι πιο συνηθισμένες περιοχές για το σχηματισμό βιοφίλμ περιλαμβάνουν, βραδέως κινούμενες γραμμές νερού, μεταφορείς, δάπεδα, αποχετεύσεις, παρεμβύσματα αγωγών ή πλήρωσης και βαλβίδες αντλίας και συνδέσμους φλάντζας.

Η αφαίρεση των βιοφίλμ απαιτεί μηχανική δράση καθώς και την εφαρμογή ισχυρών χημικών ουσιών για μεγάλο διάστημα. Το βιοφίλμ πρέπει να αφαιρεθεί με μηχανική δράση και σωστά από μια επιφάνεια.

Ο Giambrone προτείνει ότι η θερμοκρασία 82ο C είναι η καταλληλότερη για την αφαίρεση των βιοφίλμ,  επειδή το καυτό νερό στερεώνει την πρωτεΐνη στην επιφάνεια, καθιστώντας την πιο δύσκολο να καθαριστεί και είναι επίσης ένας κίνδυνος για την ασφάλεια.

Ο στόχος της διαδικασίας αφαίρεσης βιοφίλμ είναι να αποκολληθούν από την επιφάνεια  και να διασπαστούν μέσω απορρυπαντικών, επιφανειοδραστικών και μηχανικής δράσης και στη συνέχεια να καταστραφούν πλήρως τα αποκολλημένα υποτμήματα μέσω πραγματικών οξειδωτικών απολυμαντικών, όπως χλώριο ή όζον ή όξινα καθαριστικά.

Πρόσθετοι παράγοντες κινδύνου για το σχηματισμό βιοφίλμ περιλαμβάνουν:

  • Λειτουργίες μεγάλου χρονικού διαστήματος
  • Στεγνό καθάρισμα μόνο, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας
  • Ο εξοπλισμός καθαρίζεται καθημερινά αλλά όχι εξονυχιστικά για την αφαίρεση των βιοφιλμ
  • Οι τοίχοι και οι αποχετεύσεις δεν καθαρίζονται κάθε 24 ώρες

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Δηλητηρίαση από κολοκυθάκια – Τι είναι η κουκουρβιτακίνη που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο

Η λήψη ακριβούς ιατρικού ιστορικού μπορεί να σώσει ασθενείς σε περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης

Φριτέζες αέρα: Έκτακτη προειδοποίηση για κίνδυνο τροφικών δηλητηριάσεων

Εκτός από κινδύνους πυρκαγιάς και εγκαυμάτων οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν και κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα λάθη των αρχών που πληρώνει η Βιομηχανία Τροφίμων –  Νέα ακύρωση ανάκλησης

Που οφείλονται οι λάθος ανακλήσεις τροφίμων - Νέα ανάκληση της... ανάκλησης!
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο