Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2025
10 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι είναι το κοινωνικό jet lag και πώς επηρεάζει το μικροβίωμα του εντέρου μας

ΑρχικήΕπιστήμηΤι είναι το κοινωνικό jet lag και πώς επηρεάζει το μικροβίωμα του εντέρου μας
spot_img

Νέα έρευνα έδειξε ότι ο μη σταθερός χρόνος ύπνου σχετίζεται με την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων στο έντερο.

Ο ύπνος αποτελεί ουσιαστικά την “επαναφόρτιση” του σώματος, προκειμένου να μπορέσει να επαναλάβει τις λειτουργίες του και την επόμενη ημέρα. Διαταραχές ύπνου ή αλλαγές στην ρουτίνα ύπνου μας μπορούν να προκαλέσουν ως εκ τούτου και πολλά επιπλέον προβλήματα υγείας.

Μια πρωτοποριακή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The European Journal of Nutrition, από ερευνητές από το King’s College του Λονδίνου και την εταιρεία παροχής εξατομικευμένης διατροφής, ZOE, ανακάλυψε πολλαπλές συσχετίσεις μεταξύ του κοινωνικού jet lag και της ποιότητας της διατροφής, τις διατροφικές μας συνήθειες, αλλά και προβλήματα στην υγεία του εντέρου, όπως ανάπτυξη φλεγμονής ή αλλαγή στη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου.

Κοινωνικό jet lag είναι όταν το πρόγραμμα ύπνου διαταράσσεται ανάμεσα στις μέρες που εργαζόμαστε και στις μέρες που δεν δουλεύουμε.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι οι βάρδιες διαταράσσουν το βιολογικό ρολόι του σώματος και μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αύξησης βάρους, καρδιακών προβλημάτων και διαβήτη. Ωστόσο, υπάρχει λιγότερη επίγνωση του γεγονότος ότι οι βιολογικοί μας ρυθμοί μπορεί να επηρεαστούν από μικρότερες ασυνέπειες στα πρότυπα ύπνου λόγω του ξυπνήματος νωρίς με ξυπνητήρι τις εργάσιμες, για παράδειγμα, σε σύγκριση με το φυσικό ξύπνημα τις μη εργάσιμες ημέρες για άτομα που εργάζονται κανονικά.

Η ανώτερη συγγραφέας Δρ Wendy Hall από το King’s College του Λονδίνου είπε: «Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι ακόμη και μικρές διαφορές στους χρόνους ύπνου κατά τη διάρκεια της εβδομάδας φαίνεται να συνδέονται με διαφορές στα βακτηριακά είδη του εντέρου. Ορισμένες από αυτές τις συσχετίσεις συνδέονταν με διατροφικές διαφορές, αλλά τα δεδομένα μας δείχνουν επίσης ότι μπορεί να εμπλέκονται και άλλοι, άγνωστοι ακόμη, παράγοντες».

Η σύνθεση των μικροβίων στο έντερό (μικροβίωμα) μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ή θετικά την υγεία παράγοντας τοξίνες ή ωφέλιμους μεταβολίτες. Συγκεκριμένα είδη μικροβίων μπορεί να αντιστοιχούν στον κίνδυνο ενός ατόμου για μακροπρόθεσμες παθήσεις υγείας όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και η παχυσαρκία. Το μικροβίωμα επηρεάζεται από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε, γεγονός που καθιστά την ποικιλομορφία του εντέρου προσαρμόσιμη.  

Σε μια ομάδα 934 ατόμων από τη μελέτη ZOE PREDICT, οι ερευνητές αξιολόγησαν δείγματα αίματος, κοπράνων και μικροβιώματος του εντέρου, καθώς και μετρήσεις γλυκόζης σε άτομα των οποίων ο ύπνος ήταν ακανόνιστος σε σύγκριση με εκείνους που είχαν ένα πρόγραμμα ρουτίνας ύπνου.

 Ενώ προηγούμενες μελέτες για τη συσχέτιση μεταξύ κοινωνικού jet lag και μεταβολικών παραγόντων κινδύνου έχουν γίνει σε πληθυσμούς με παχυσαρκία ή διαβήτη, αυτή περιελάμβανε ως επί τω πλείστω αδύνατα και υγιή άτομα με τα περισσότερα να κοιμούνται περισσότερες από επτά ώρες τη νύχτα όλη την εβδομάδα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόνο μια διαφορά 90 λεπτών στη χρονική στιγμή του ενδιάμεσου σημείου του ύπνου – το μισό σημείο μεταξύ της ώρας ύπνου και της ώρας αφύπνισης – σχετίζεται με διαφορές στη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου.

Το κοινωνικό jet lag συσχετίστηκε με χαμηλότερη συνολική ποιότητα διατροφής, υψηλότερη πρόσληψη ποτών με ζάχαρη και χαμηλότερη πρόσληψη φρούτων και ξηρών καρπών, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν άμεσα την αφθονία συγκεκριμένων μικροβίων στο έντερο σας.

Τρία από τα έξι είδη μικροβίων που είναι πιο άφθονα στην ομάδα του κοινωνικού jet lag έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, καθώς σχετίζονται με κακή ποιότητα διατροφής, δείκτες παχυσαρκίας και καρδιομεταβολικής υγείας και δείκτες στο αίμα που με τη σειρά τους προαναγγέλλουν υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής και καρδιαγγειακού κινδύνου.

Η πρώτη συγγραφέας Kate Bermingham, PhD, από το King’s College του Λονδίνου και ανώτερη επιστήμονας διατροφής στο ZOE, δήλωσε: «Ο ύπνος είναι βασικός πυλώνας της υγείας και αυτή η έρευνα είναι ιδιαίτερα επίκαιρη δεδομένου του αυξανόμενου ενδιαφέροντος για τους κιρκάδιους ρυθμούς και το μικροβίωμα του εντέρου. Ακόμη και μια διαφορά 90 λεπτών στο μέσο του ύπνου μπορεί να ενθαρρύνει τα είδη μικροβίων που έχουν δυσμενείς συσχετίσεις με την υγεία σας».

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού ελληνικής εταιρείας.

3+1 αλήθειες για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Τι γνωρίζουμε και τι όχι για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

Δημοσιεύτηκε ο Κανονισμός της ΕΕ για την χρήση δισφαινόλης Α (BPA) σε υλικά επαφής με τρόφιμα – Οι νέες υποχρεώσεις συμμόρφωσης

Με την δημοσίευση του νέου Κανονισμού (ΕΕ) 2024/3190 τροποποιείται ο Κανονισμός (ΕΕ) 10/2011 και καταργείται ο Κανονισμός (ΕΕ) 2018/213
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο