Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, 2024
17 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το θυμάρι αντίδοτο στη διατροφή Fast food

ΑρχικήΕπιστήμηΤο θυμάρι αντίδοτο στη διατροφή Fast food
spot_img

Το εκχύλισμα θυμαριού ανακουφίζει από την παχυσαρκία που προκαλείται από δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και τη δυσλειτουργία του εντέρου.

To θυμάρι (Thymus vulgaris L) είναι ένα ευεργετικό για την υγεία βότανο/αρωματικό με εκτεταμένες φαρμακευτικές και μαγειρικές εφαρμογές. Το φρέσκο ​​θυμάρι έχει εξαιρετική αντιοξειδωτική δράση και ιστορικό παραδοσιακής χρήσης, κυρίως στην παρασκευή αφεψημάτων φύλλων, τα οποία χρησιμοποιούνται ως αποχρεμπτικά, κατασταλτικά του βήχα, για  κρυολογήματα και χρησιμοποιούνται επίσης σε θεραπείες για ψυχικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένου του άγχους και της κατάθλιψης. Λειτουργεί ως αντιφλεγμονώδης παράγοντας σαρώνοντας τις ρίζες του μονοξειδίου του αζώτου που επηρεάζουν την εμφάνιση φλεγμονωδών καταστάσεων, ενώ μελέτη σε ποντίκια έδειξε ότι ασκεί ρυθμιστικά αποτελέσματα τόσο στον οξύ όσο και στον χρόνιο πόνο. Η αντιοξειδωτική δράση των φαινολικών του θυμαριού είναι εξαιρετικά υψηλή, πιθανώς ξεπερνώντας εκείνη των ευρέως αναγνωρισμένων αντιοξειδωτικών ενώ το εκχύλισμα θυμαριού αποδείχθηκε ότι ενισχύει τη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου. Όμως τα αποτελέσματα κατά της παχυσαρκίας και της προαγωγής της υγείας του εντέρου του εκχυλίσματος θυμαριού δεν έχουν διερευνηθεί επαρκώς. Για να ξεπεραστεί αυτό το κενό, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients, διερεύνησε τα αποτελέσματα κατά της παχυσαρκίας και της προαγωγής της υγείας του εντέρου του εκχυλίσματος θυμαριού (TLE) σε παχύσαρκα ποντίκια που τρέφονται με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (HFD). 

Οι ερευνητές έκαναν πειράματα σε παχύσαρκα ποντίκια που τρέφονταν με λιπαρά τρόφιμα. Σε ποντίκια ηλικίας οκτώ εβδομάδων χορηγήθηκαν 50 ή 100 mg/kg εκχυλίσματος θυμαριού για οκτώ εβδομάδες. Η χορήγηση 100 mg/kg TLE είχε ως αποτέλεσμα μειωμένη αύξηση βάρους και μειωμένο ποσοστό σωματικού λίπους, παράλληλα με τη ρύθμιση των βιοδεικτών ορού που συνδέονται με την παχυσαρκία που προκαλείται από HFD. Η  χορήγηση θυμαριού  μετρίασε την αύξηση βάρους που προκαλείται από το HFD σε ποντίκια χωρίς να επηρεάσει την κατανάλωση τροφής τους. Επιπλέον, μείωσε σημαντικά τα επίπεδα δεικτών που σχετίζονται με τη λειτουργία του ήπατος ενώ ταυτόχρονα ενισχύθηκε η υγεία του εντέρου. Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν έναν πολλά υποσχόμενο ρόλο για το θυμάρι στη βελτίωση της παχυσαρκίας και των σχετικών παθήσεων του εντέρου που σχετίζονται με HFD.

Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Αναφορά: Lee YR, Lee HB, Oh MJ, Kim Y, Park HY. Το εκχύλισμα θυμαριού ανακουφίζει από την παχυσαρκία που προκαλείται από δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και τη δυσλειτουργία του εντέρου. ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ουσιες . 2023; 15(23):5007. https://doi.org/10.3390/nu15235007

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι πρώτες εικόνες από την τελετή απονομής των βραβείων FEA – Φωτο

Πλήθος κόσμου αυτή την ώρα στην τελετή απονομής των βραβείων FoodExperts’ Awards του Cibum.

Αντίστροφη μέτρηση για τα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Όλα είναι έτοιμα για την τελετή απονομής που θα γίνει το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024 στo πλαίσιο της Food & Drinks by Detrop της HELEXPO στη Θεσσαλονίκη
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο