Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
19 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

” Κλειδώνει” τo BRC version 9

spot_img

Η αναθεώρηση του Προτύπου βρίσκεται σε εξέλιξη με την έκδοση 9 να προγραμματίζεται να παρουσιαστεί τον Αύγουστο του 2022, και να αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Φεβρουαρίου 2023. Στο νέο BRC υπάρχουν σειρά από αλλαγές και προσθήκες. Μετά την πρώτη φάση διαβούλευσης προκύπτουν οι κύριες αλλαγές και σας τις παρουσιάζουμε.

  • Το πλάνο νοοτροπίας ασφάλειας τροφίμων ανασκοπείται κατ’ ελάχιστον σε ετήσια βάση.
  • Στους δείκτες και τους στόχους θα πρέπει να περιλαμβάνεται και η αυθεντικότητα.
  • Τα αποτελέσματα της παρακολούθησης των στόχων θα πρέπει να κοινοποιούνται εκτός από την διοίκηση και σε όλο το προσωπικό.
  • Ο επικεφαλής της ανώτερης διοίκηση διευθυντής της επιχείρησης θα πρέπει να είναι διαθέσιμος κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης πιστοποίησης για συζήτηση σχετικά με την αποτελεσματική εφαρμογή του πλάνου κουλτούρας για την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων.
  • Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν την ανάγκη να αναφέρουν τυχόν στοιχεία για μη ασφαλές ή εκτός προδιαγραφών προϊόν ή πρώτες ύλες, σε ένα καθορισμένο στέλεχος για να καταστεί δυνατή η επίλυση ζητημάτων που απαιτούν άμεση δράση.
  • Σε περίπτωση που η επιχείρηση δεν διαθέτει, εσωτερικά μέσω των στελεχών της, τις κατάλληλες γνώσεις για την ασφάλεια των τροφίμων, τη αυθεντικότητα, τη νομιμότητα ή την ποιότητα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξωτερική εμπειρογνωμοσύνη (π.χ. σύμβουλοι ασφάλειας τροφίμων), αλλά η καθημερινή διαχείριση των συστημάτων ασφάλειας τροφίμων θα παραμείνει πάντα ευθύνη της εταιρείας.
  • Η εξωτερική ανάθεση επεξεργασίας (αναφέρεται επίσης ως επεξεργασία με υπεργολαβία) ορίζεται ως όπου η ενδιάμεση παραγωγή, μεταποίηση, αποθήκευση ή ένα βήμα στην κατασκευή ενός προϊόντος ολοκληρώνεται σε άλλη εταιρεία ή άλλη τοποθεσία.
  •  Όπου οι πρώτες ύλες τυγχάνουν πρόσθετης αποθήκευσης ή επεξεργασίας πριν από την αρχική τους άφιξη στον χώρο της επιχείρησης, αυτό δεν θεωρείται επεξεργασία με εξωτερική ανάθεση (υπεργολαβία). Θα πρέπει η επιχείρηση να διαχειρίζεται την διαδικασία μέσω έγκρισης του προμηθευτή, αξιολογήσεις κινδύνου πρώτων υλών και προδιαγραφές πρώτων υλών.
  • Όταν οποιεσδήποτε διεργασίες ανατίθενται σε εξωτερικούς συνεργάτες, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής, κατασκευής, μεταποίησης ή αποθήκευσης, οι κίνδυνοι για την ασφάλεια, τη γνησιότητα, τη νομιμότητα και την ποιότητα του προϊόντος αποτελούν μέρος του σχεδίου ασφάλειας τροφίμων της επιχείρησης  (σχέδιο HACCP).
  • Θα πρέπει να είναι συμφωνημένες και σαφείς οι προδιαγραφές για όλες τις εργασίες που ανατίθενται σε εξωτερικούς συνεργάτες.
  • Όπου αποθηκεύεται νερό στην εγκατάσταση (π.χ. δεξαμενές αποθήκευσης) πρέπει να γίνεται κατάλληλη διαχείριση ώστε να ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι για την ασφάλεια των τροφίμων.
  •  Πρέπει να υπάρχει μια τεκμηριωμένη, risk based, διαδικασία για την εγκατάσταση και λειτουργία νέου εξοπλισμού στην παραγωγή με σκοπό την ασφάλεια και την ακεραιότητα των τροφίμων. Οι εργασίες εγκατάστασης θα ακολουθούνται από τεκμηριωμένο καθαρισμό και έλεγχο υγιεινής.
  • Ο νέος εξοπλισμός θα επιθεωρείται από εξουσιοδοτημένο μέλος του προσωπικού, πριν τεθεί σε λειτουργία.
  • Θα πρέπει να υπάρχει διαδικασία έγκρισης νέου δημιουργικού των υλικών συσκευασίας.
  • Όπου εκτελούνται δραστηριότητες δοκιμών σε χώρους παραγωγής ή αποθήκευσης (π.χ. σε δοκιμές γραμμής ή δοκιμή νέων συστατικών), πρέπει να εντοπίζονται τυχόν κίνδυνοι, ώστε να αποτρέπεται η μόλυνση του προϊόντος.
  • Εμπορεύσιμα προϊόντα: Η επιχείρηση θα εφαρμόζει σχέδιο HACCP για τις διαδικασίες για τις οποίες είναι υπεύθυνη. Η εταιρεία είτε θα έχει σχέδιο HACCP ειδικά για τα εμπορεύσιμα προϊόντα που διαχειρίζεται η επιχείρησης στις εγκαταστάσεις της ή να ενσωματώσει τα εμπορεύσιμα προϊόντα στα υπάρχοντα σχέδια HACCP.

Το BRCGS, εν όψη της έκδοσης 9, αναφέρει στον ιστότοπό του για το BRCGS Food Standard:

Το πρότυπο αυτό, που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 1998, βοηθά τους παραγωγούς τροφίμων να επικεντρωθούν σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως το HACCP, η ιχνηλασιμότητα, η πρόληψη της απάτης στα τρόφιμα, η δέσμευση της διοίκησης και η κουλτούρα ασφάλειας των τροφίμων. Έχει σημειωθεί μια αύξηση στην αναγνώριση του Προτύπου χρονιά με τη χρονιά, η οποία το έχει βοηθήσει να αναπτυχθεί και να γίνει το μεγαλύτερο παγκόσμιο πρόγραμμα για την ασφάλεια των τροφίμων.

Η αναθεώρηση και η εξέλιξη των Προτύπων του BRC βρίσκονται στο επίκεντρο του έργου του BRCGS. Εξετάζοντας τα πρότυπά τους, μπορούν να διασφαλίσουν ότι ενσωματώνουν τις τελευταίες τάσεις και διαδικασίες της βιομηχανίας, τις πρακτικές εμπειρίες και τις βέλτιστες πρακτικές από την βιομηχανία. Η διαδικασία αναθεώρησης, τους επιτρέπει να παραμένουν ενημερωμένοι για τις εξελισσόμενες προσδοκίες, τις κανονιστικές απαιτήσεις και τις ανάγκες των καταναλωτών. Παρέχει την ευκαιρία να αξιοποιήσουν την αξία που κερδίζουν οι πελάτες και τα ενδιαφερόμενα μέρη τους από τη χρήση των Προτύπων τους. Η αξία αυτή επιβεβαιώθηκε σε πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Birkbeck.

Το Πρότυπο Ασφάλειας Τροφίμων του BRCGS, το οποίο έχει επιπτώσεις σε πωλήσεις προϊόντων άνω των 800 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ (707,28 εκατ. €), ήταν το πρώτο πρότυπο ως σημείο αναφοράς για την GFSI, καθώς επίσης εισήγαγε τις απαιτήσεις κουλτούρας ασφάλειας τροφίμων, τον καθορισμό της απάτης τροφίμων και τη μείωση του φόρτου ελέγχου μέσω πρόσθετων ενοτήτων. Το BRCGS εφαρμόζει πρόγραμμα συμμόρφωσης για τη διασφάλιση συνεκτικών αποτελεσμάτων και αποτελεσμάτων ελέγχου στα οποία μπορούν να βασίζονται οι εταιρείες. Το Πρότυπο χρησιμοποιείται τώρα από 30.000 εγκαταστάσεις σε 130 χώρες και γίνεται αποδεκτό από το 70% των κορυφαίων 10 παγκόσμιων λιανοπωλητών, το 60% των κορυφαίων 10 εστιατορίων γρήγορης εξυπηρέτησης και το 50% των κορυφαίων 25 παραγωγών.

Η τελική έκδοση του προτύπου καταρτίζεται τώρα, λαμβάνοντας υπόψη τα σχόλια από μία δημόσια διαβούλευση τον Ιανουάριο του 2022, η οποία συγκέντρωσε σχόλια από εθνικούς και διεθνείς ενδιαφερόμενους φορείς που εκπροσωπούν τους κατασκευαστές τροφίμων, τις ρυθμιστικές αρχές, τους λιανοπωλητές, τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών τροφίμων, τους ιδιοκτήτες εμπορικών σημάτων, τους οργανισμούς πιστοποίησης και ανεξάρτητους τεχνικούς εμπειρογνώμονες. Η τελευταία συνεδρίαση της ομάδας εργασίας πραγματοποιήθηκε και το επόμενο βήμα στη διαδικασία είναι η προσκόμιση του τυποποιημένου εγγράφου και η υποστήριξη καθοδήγησης, μόλις είναι έτοιμη η τελική απομαγνητοφώνηση.

Η διαδικασία αναθεώρησης βρίσκεται σε καλό δρόμο για την τυπική έκδοση την 1η Αυγούστου 2022. Το BRCGS δηλώνει πως ανυπομονεί να συνδεθεί με τις εγκαταστάσεις, τους συνεργάτες και τα ενδιαφερόμενα μέρη τους, καθώς προετοιμάζονται για το Τεύχος 9 τους επόμενους μήνες.

Χρονοδιάγραμμα

Όπως συμβαίνει με όλες τις αναθεωρήσεις των Παγκόσμιων Προτύπων, πρέπει να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος μεταξύ της διαβούλευσης, της δημοσίευσης του πλήρους, οριστικοποιημένου Προτύπου και της πλήρους εφαρμογής του Προτύπου. Επομένως:

  • Η έκδοση 9 θα δημοσιευθεί τον Αύγουστο του 2022
  • Η πιστοποίηση με την έκδοση 9 θα αρχίσει στα audits από την 1η Φεβρουαρίου 2023.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.

«Θα σε συναντήσω στο Greeks»: Πως η Ελληνική γαστρονομία και τα προϊόντα μας κυριαρχούν στις διεθνείς αγορές

Τα Ελληνικά προϊόντα γίνονται mainstream στον κόσμο κερδίζοντας τους καταναλωτές πολύ πέρα από την Ελληνοαμερικανική αγορά.

Η σημασία του “Branding” στις επιχειρήσεις τροφίμων – Της Δέσποινας Χάρου

Πως να δημιουργήσετε μια επιτυχημένη επωνυμία.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα