Το τεστ μέτρησε βιταμίνες, μέταλλα και ωμέγα 3 σε 15 διαφορετικά γάλατα και μας αποκαλύπτει ποιο υπερέχει και γιατί.
Όταν βρισκόμαστε μπροστά στο ράφι με τα γάλατα στο σούπερ μάρκετ, οι ετικέτες υπόσχονται τα καλύτερα: «βιολογικό», «από τα λιβάδια», «από τα βουνά». Ποιο όμως γάλα είναι πραγματικά πιο υγιεινό; Μια δοκιμή που διεξήχθη από το Ελβετικό διαδικτυακό περιοδικό για την υγεία, Ma Santé, ανέλυσε 15 τύπους παστεριωμένου πλήρους γάλακτος, αξιολογώντας τα επίπεδα βιταμίνης Α, ασβεστίου και άλφα-λινολενικού οξέος , ένα σημαντικό ωμέγα-3 ωφέλιμο για το καρδιαγγειακό σύστημα.
Τα αποτελέσματα μιλούν ξεκάθαρα: το βιολογικό γάλα είναι όντως το καλύτερο.
Γιατί υπερέχουν τα βιολογικά;
Η κύρια διαφορά μεταξύ του βιολογικού και του συμβατικού γάλακτος έγκειται στην ποσότητα του άλφα-λινολενικού οξέος, ενός φυτικού ωμέγα-3 που υπάρχει στο λίπος του γάλακτος. Αυτό το στοιχείο είναι ενδεικτικό της διατροφής των αγελάδων : περισσότερο άλφα-λινολενικό οξύ σημαίνει ότι τα ζώα έχουν βοσκήσει φρέσκο χόρτο στα βοσκοτόπια , αντί να τρέφονται με συμπυκνωμένη χορτονομή όπως σόγια ή καλαμπόκι. Τα βιολογικά γάλατα που αναλύθηκαν έδειξαν επίπεδα υψηλότερα από το ελάχιστο πρότυπο των 0,5 g ανά 100 g λίπους, φθάνοντας σε τιμές μεταξύ 0,7 και 0,9 g.
Στην Ελβετία, οι περισσότεροι αγρότες περιορίζουν τη χρήση συμπυκνωμένων ζωοτροφών , υποστηριζόμενοι από κρατικές συνεισφορές. Η ετικέτα Bio Suisse επιβάλλει το μέγιστο 5%, ενώ η Aldi απαγορεύει εντελώς τη συμπυκνωμένη χορτονομή για τη σειρά Retour aux Sources. Αυτή η διατροφή των αγελάδων έχει ως αποτέλεσμα πλουσιότερο, πιο υγιεινό γάλα.
- Δείτε επίσης: Δηλητηρίαση από κολοκυθάκια – Τι είναι η κουκουρβιτακίνη που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο;
Ποιες μάρκες τα πήγαν καλά στη δοκιμή
Το πλήρες γάλα Naturaplan της Coop καταλαμβάνει την πρώτη θέση, ακολουθούμενο από το Retour aux Sources της Aldi, το οποίο μπορεί να υπερηφανεύεται για ανταγωνιστική τιμή (10 σεντς ανά λίτρο λιγότερο από τον ηγέτη). Ολοκληρώνεται το βάθρο του Spar’s Natural. Και τα τρία βιολογικά προϊόντα ξεχώρισαν για την υψηλή τους συγκέντρωση σε βασικά θρεπτικά συστατικά , με σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με τα συμβατικά γάλατα.
Για όσους αναζητούν ένα προϊόν όσο το δυνατόν πιο φυσικό, η ιδανική επιλογή είναι το γάλα με την ετικέτα Demeter, εξηγούν οι Ελβετοί αναλυτές. Αυτό το γάλα δεν υφίσταται επεξεργασίες όπως φυγοκέντρηση ή ομογενοποίηση υψηλής πίεσης , διατηρώντας τα χαρακτηριστικά του αναλλοίωτα. Το μόνο ελάττωμα: η διάρκεια ζωής περιορίζεται σε λίγες ημέρες.
Δείτε τα αποτελέσματα του τεστ ΕΔΩ