Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024
12.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

El-Salt! Φυσικό, θαλασσινό αλάτι Κυθήρων!

ΑρχικήTop quality 4uΛιανεμπόριοEl-Salt! Φυσικό, θαλασσινό αλάτι Κυθήρων!
spot_img

Ο Κατάλευκος Χρυσός των Κυθήρων!

Το αλάτι, ένα βασικό μέταλλο για την ανθρώπινη επιβίωση, είναι γνωστό και χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα. Η σημασία του εκτείνεται σε διάφορες πτυχές της ζωής, συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου, της θρησκείας και των μαγειρικών παραδόσεων. Σε ορισμένες περιοχές, το αλάτι χρησιμοποιούνταν ακόμη και ως μορφή νομίσματος, με τους πλούσιους να ανταλλάσσουν σκλάβους με αλάτι, ενώ άλλοι πραγματοποιούσαν συναλλαγές χρησιμοποιώντας κομμάτια αλατιού. Η σημασία του αλατιού οδήγησε σε συγκρούσεις μεταξύ των πολιτισμών, καθώς προσπαθούσαν να κατακτήσουν εδάφη με πηγές αλατιού.

Αρχικά, οι άνθρωποι έπαιρναν αλάτι από τη θάλασσα, μέσω της διαδικασίας εξάτμισης σε αλυκές! Αρχαιολογικές ανασκαφές στη Γαλλία και τη Γερμανία έχουν αποκαλύψει αρχαίες συσκευές που χρησιμοποιούνταν για την εξαγωγή αλατιού. Γνωστό ήταν επίσης το βραχώδες αλάτι (στερεό αλάτι).

Το αλάτι κατέχει εξέχουσα θέση στη ζωή, τα έθιμα, τις θρησκείες και τις παραδόσεις διαφόρων πολιτισμών. Στην αρχαία Ελλάδα, το αλάτι συμβόλιζε τη φιλία και την αλληλεγγύη και χρησιμοποιούνταν για τη σφράγιση συμφωνιών. Επιπλέον, το αλάτι χρησιμοποιούνταν σε θυσίες και προσφορές στους θεούς. Οι Έλληνες είχαν το έθιμο να σκορπίζουν αλάτι στα χωράφια, που ήταν αφιερωμένα στις θεότητες τους.

Το 2023 προέκυψε η εταιρεία με την επωνυμία El-Salt, ως εξέλιξη της ατομικής επιχείρησης της κ. Αφροδίτης Σωτηροπούλου, παραγωγού αλατιού στο νησί των Κυθήρων και εμπόρου, με έδρα τον Πλατύκαμπο Λάρισας. Η εταιρεία δραστηριοποιείται μέσω συνεργασιών στις περιοχές της Αττικής, της Κρήτης και των Βορείων Σποράδων.

Το αλάτι είναι ένα συστατικό της διατροφής μας, απαραίτητο για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Τα κύτταρά μας χρειάζονται αρκετό αλάτι για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά. Παίζει ζωτικό ρόλο στη μεταφορά νερού σε όλο το σώμα και στη μετάδοση μηνυμάτων μεταξύ του εγκεφάλου και του υπόλοιπου σώματος. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενείς επιπτώσεις.

Θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε χωρίς αλάτι; Το αλάτι (νάτριο) είναι ένας απαραίτητος ηλεκτρολύτης που διεξάγει ζωτικές λειτουργίες στο σώμα, όπως η διατήρηση της ισορροπίας των υγρών, η ρύθμιση του όγκου του αίματος και η υποστήριξη των δραστηριοτήτων του νευρικού συστήματος, εξασφαλίζοντας την υγιή λειτουργία της καρδιάς και τις μυϊκές συσπάσεις. Όταν το νάτριο εξαντλείται μέσω της άσκησης (μέσω του ιδρώτα), πρέπει να αναπληρώνεται για να διατηρηθεί μια υγιής ισορροπία ηλεκτρολυτών. Η έντονη δραστηριότητα, χωρίς διαιτητική αντικατάσταση των ηλεκτρολυτών, μπορεί να μειώσει δραματικά τα επίπεδα νατρίου, οδηγώντας σε συμπτώματα όπως: αδυναμία, ζάλη, έμετο, πονοκέφαλο και κόπωση. Σε σοβαρές περιπτώσεις, οι συνέπειες της ανεπάρκειας νατρίου μπορεί να είναι θανατηφόρες. Υπάρχει λόγος, για τον οποίο το νάτριο είναι ένα ζωτικής σημασίας ιχνοστοιχείο– δεν παράγεται από το σώμα και πρέπει να λαμβάνεται μέσω της διατροφής για τη σωστή λειτουργία του.

Όταν συζητάμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του αλατιού, η εστίαση πρέπει να γίνεται στον τύπο του αλατιού, που καταναλώνεται. Επιλέγοντας φυσικά άλατα, χρησιμοποιώντας τα με μέτρο και αποφεύγοντας τα συσκευασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένο νάτριο, έχετε περισσότερες πιθανότητες να επιτύχετε μια υγιή ισορροπία ηλεκτρολυτών και να κάνετε μεγάλη χάρη στον οργανισμό σας.

Το El-Salt, ο Λευκός Χρυσός των Κυθήρων, όπως τον αποκαλούν πολλοί, είναι το φυσικό θαλασσινό αλάτι, που οι ντόπιοι ψαράδες και οι εργάτες αλατιού (αλυκάριοι) συλλέγουν με το χέρι, από τις βραχώδεις ακτές των Κυθήρων. Το αλάτι συλλέγεται από φυσικά σχηματισμένες κοιλότητες και ξηραίνεται στον ήλιο, χωρίς περαιτέρω επεξεργασία. Στη συνέχεια αποθηκεύεται και μεταφέρεται σε μικρές ποσότητες, εντός και εκτός Ελλάδας.

Με τη βοήθεια του ήλιου, το θαλασσινό αλάτι ξηραίνεται και η συλλογή του πραγματοποιείται από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο κάθε έτους, από διάφορες βραχώδεις ακτές γύρω από τα Κύθηρα. Το πετρώδες αλάτι των Κυθήρων είναι πλούσιο σε κάλιο, μαγνήσιο και άλλα ιχνοστοιχεία απαραίτητα για τον οργανισμό. Έχει χαμηλότερη συγκέντρωση χλωριούχου νατρίου, με αποτέλεσμα να είναι ένα προϊόν υψηλής ποιότητας. Οι νιφάδες του αλατιού είναι αρωματικές και προσθέτουν μοναδική γεύση στα πιάτα.

Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε στο site της El-Salt εδώ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τα φυτοφάρμακα – Μεγάλη πανελλαδική έρευνα

Ασφάλεια φυτοφαρμάκων στις ελληνικές φυτικές τροφές από την σκοπιά του καταναλωτή.

Θανατηφόρο περιστατικό οδήγησε τους επιστήμονες στην ανακάλυψη νέου βακτηρίου που προσβάλλει τα τρόφιμα  

Το «νέο» βακτήριο μπορεί να επιβιώσει σε ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες ζέστης ή κρύου

Πατατάκια: Ευρήματα μελέτης σε 14 μάρκες για επικίνδυνες ουσίες, φυσικοχημικές και αισθητηριακές ιδιότητες

Πόσο ικανοποιείται η απαίτηση των καταναλωτών, για πιο υγιεινά πατατάκια χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση και την ποιότητα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο