Τα chicken tenders και chicken fingers είναι πρακτικά πανομοιότυπα, αλλά υπάρχει μια βασική διαφορά μεταξύ τους.
Στην Ελλάδα, οποιοδήποτε μικρό κομμάτι παναρισμένου κοτόπουλου θωρείται κοτομπουκιά. Αλλά στις ΗΠΑ, την “πατρίδα” του τηγανητού φαγητού στην μοντέρνα μορφή του, υπάρχουν δύο αρκετά πανομοιότυπες μορφές του κοτόπουλου πανέ, τα λεγόμενα ckicken tenders και chicken fingers.
Τα δύο στοιχεία είναι πρακτικά πανομοιότυπα, αλλά υπάρχει μια βασική διαφορά μεταξύ τους. To πρώτο, τα chicken tenders, που μεταφράζονται ως τρυφερά κομμάτια κοτόπουλου, αναφέρονται στην πραγματικότητα σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι κοτόπουλου που βρίσκεται στο κάτω μέρος του στήθους. Αυτό το εσωτερικό φιλέτο, έχει περίπου 4 εκατπστά πλάτος και 13 εκατοστά μήκος σε ένα μέσο κοτόπουλο και είναι τέλειο για τηγάνισμα, αφού παραμένει μαλακό και μετά το καυτό λάθι.
Τα chicken fingers ή δάχτυλα του κοτόπουλου, από την άλλη πλευρά, ορίζονται από την προετοιμασία και όχι από το κόψιμο. Το πιάτο παρασκευάζεται παραδοσιακά κόβοντας το στήθος κοτόπουλου σε λωρίδες, ενώ ακολουθεί το πανάρισμα και το τηγάνισμα. Μάλιστα, μερικά υπερεπεξεργασμένα “δάχτυλα” κοτόπουλου μπορεί να παράγονται από ξεχωριστά κομμάτια και κομμάτια κοτόπουλου, ενωμένα και κομμένα σε λωρίδες, φιλέτο και μπούτι μαζί. Και ευτυχώς δεν πρόκειται για πραγματικά δάχτυλα κοτόπουλου!
Ναι αλλά οι κοτομπουκιές σε ποια κατηγορία ανήκουν;
Οι κοτομπουκιές είναι πολύ πιο εύκολο να τις αναγνωριστούν, αφού πρόκειται στην πραγματικότητα για δάχτυλα, αλλά αντί να κοπούν σε σχήμα λωρίδας διαμορφώνονται σε ακανόνιστα κομμάτια σε μέγεθος μπουκιάς.